Medium Rare Steikas - jautienos kepsnys su vyno padažu

2023-05-17 Autorius Ką suvalgyti?

Medium Rare Steikas - jautienos kepsnys su vyno padažu
Šiandien nusprendžiau sau išsikelti iššūkį - išsikepti jautienos kepsnį, ir ne iš bet ko, o iš jautienos kumpio. Išsikepti jautienos nugarinės, išpjovos arba mentės kepsnį jau tikrai man būtų iššūkis, o čia iškart kumpis. Kumpis kaip tikriausiai žinote, yra ganėtinai kietas. Tikriausiai tai nenuostabu, nes pas jautį tikriausiai stipresnės vietos kaip jo galinės kojos tiesiog nėra (gi jis gali atsistoti ant dviejų kojų, kai to prireikia). Raumuo ganėtinai stiprus, bet tuo pačiu itin aromatingas ir skoningas. Kumpis įprastai yra labiau tinkama troškinimui, supjaustytas arba gerai išmuštas, pvz. gaminant befstrogeną. Bet kaip šiandien man paaiškėjo ir kepsniui (steikui) kumpis puikiai tinka. 

Kadangi eksperimentuodama nežinojau, kas gausis su mėsa, nusprendžiau pasigaminti ir padažą. Čia būtent tam atvejui, jeigu mėsa vis gi būtų sausa arba kietoka. Tad gaminau vyno padažą. Prisiskaičiau internete nemažai receptų, bet galiausiai ir su padažu eksperimentavau. O gavosi labai gerai. Beje, negalvokite, kad vynas padažui tiks bet koks - naudojame tokį, kokį ir patys mielai išgertume. :)

Taigi, su savo eksperimentu susitvarkiau - pavyko viskas itin gerai ir labai skaniai. Mėsa buvo minkšta, ilgai kramtyti nereikėjo ir labai rekomenduoju pabandyti! 

Gaminimui užtruksite maždaug pusvalandį, tačiau marinavimui prireiks dar 8 valandų.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Steikui:
    • jautienos filė be kaulo: 400 gramų
    • balzaminis actas (balsamico): 2 valgomųjų šaukštų
    • Vorčesterio padažas: 1 valgomojo šaukšto
    • medus: 1 valgomojo šaukšto
    • alyvuogių aliejus: 1 valgomojo šaukšto
    • druska
    • pipirai
    Padažui:
    • marinatas likęs nuo mėsos
    • raudonas vynas: 100 mililitrų
    • miltai: 1 valgomojo šaukšto
    • svogūnai: 1
    • jautienos sultinys: 300 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiame mėsą: Nuo mėsos nupjauname visas plėves ir sausgysles.
  2. 2. Tada paimame šakutę ir gerai mėsą pabadome iš abiejų pusių. Badydami pajausime koks kietas būna kumpis.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet mėsa pabarstykite pipirais ir druska iš abiejų pusių. Kiek reikėtų barstyti? Viską darykite pagal savo skonį.
  5. 4. Mėsą dėkite į maišelį, į kurį supilkite produktus marinatui - alyvuogių aliejų, balzamini actą, vorčesterio padažą ir medų.
  6. 5. Maišelį užriškite ir paminkykite rankomis, kad viskas gerai išsimaišytu ir įsigertų į mėsą.
  7. 6. Mėsą marinuokite maždaug 8 valandas - tiek laiko pilnai užteko.
  8. 7. Išmarinuotą mėsą dar pabadykite, pabarstykite pipirais, jeigu reikia ir druska.
  9. 8. Į gerai įkaitintą keptuvę (ketaus arba plieno) su aliejumi dėkite savo steiką ir junkite orkaitę, kad pradėtų kaisti.
  10. 9. Keptuvę jautiena kepame ant vienos pusės maždaug 3-4 minutes, ir tiek pat ant kitos (verčiame tik vieną kartą). Mėsa turėtų gerai paruduoti.
  11. 10. Apkeptą mėsą dėkite į kepimo skardą ir į orkaitę, kuri jau turėtų būti įkaitusi. Kepkite nustatę 190 laipsnių temperatūrą. Ir dabar pati svarbiausia dalis - neperkepame mėsos. Man pačiai asmeniškai labiausiai patinka jautiena pusiau kepta (arba pusiau žalia), tai yra - medium rare. Šitaip keptos mėsos viduje turi būti maždaug 55 laipsniai. Tad labai rekomenduoju įsigyti mėsos termometrą, jeigu dar tokio neturite.
  12. 11. Manasis gabalas kepė maždaug 9-10 minučių, bet viskas priklausys, nuo kepsnio dydžio ir storio.
  13. 12. Iškeptą kepsnį ištraukite iš orkaitė ir leiskite jam dar subręsti maždaug 10 minučių. Jokiu būdu nepjaustykite iškart. Kepsnys dar savyje keps, ir jo temperatūrą viduje dar pakils. Taip pat neišbėgs sultys.
  14. 13. Vyno padažas: Per tą laiką, kol mėsa kepa orkaitėje ir bręsta, paruoškite padažą. Toje pačioje keptuvėje kepkite žiedais supjaustytą svogūną. Svogūnas turi suminkštėti ir pakepti.
  15. 14. Po maždaug 3-5 minučių dėkite miltus ir gerai išmaišykite, miltai turi gerai susimaišyti su riebalais ir svogūnais, neturi pridegti ar susigumuliuoti. Supilkite likusį nuo mėsos marinatą, sultinį ir vyną. Gerai išmaišykite, padažas po kiek laiko pradeda tirštėti. Virinkite tol, kol nugaruoja maždaug dvigubai.
  16. 15. Supjaustykite mėsą, dėkite į lėkštes ir skanaukite su raudonu vynu. Pasilepinkite!
  17. 16. Rekomendacija: Daugiau steikų receptų rasite: Steikų receptai.
Medium Rare Steikas - jautienos kepsnys su vyno padažu

Rimvydas

Pirmą kartą kepiau steiką, o ne užsisakinėjau restorane. Gavosi tiesiog tobulai. Labai ačiū už receptą!
Atsakyti
Vengriškas jautienos guliašas
(28)
Jautienos ir cukinijos kukuliukai su barbekiu padažu
(2)