Mielinės spurgos su grybais

2021-12-14 Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Mielinės spurgos su grybais
Šį kartą dalinuosi su jumis receptu, išsaugotu mano užrašuose. Jį gavau iš savo tolimos giminaitės. Turiu prisipažinti, kad apie mielines Kūčių spurgas su grybais iki tol nebuvau nė girdėjusi. Mat šis receptas iki manęs atkeliavo ne per mūsų bendrus senelius, o per jos mamos, tai yra dėdės žmonos liniją (ilga istorija). Kadangi Kūčių vakarienė įprastai yra labai uždara šeimos šventė, o dauguma apeiginių patiekalų gaminami tik tą vieniną kartą metuose, prašalaičiui sužinoti apie juos, specialiai nesidomint ir neklausinėjant, nėra daug šansų. Tad aš labai džiaugiuosi, kad prieš kelerius metus su ja išsišnekėjome apie šventes: netikėtai paaiškėjo, kad jos ir mano tėvų namuose Kūčios švenčiamos skirtingiau, nei iš pradžių abi įsivaizdavome. Kaip tik tą dieną spurgos su grybais ir atsidūrė mano akiratyje.

Ko gero Kūčių spurgas kaip vieną iš variantų reikia priskirti tai pačiai patiekalų grupei, į kurią įeina grybų ausytės bei įvairūs pyragėliai su grybais.

Na, o jei savo Kūčių tradicijas Jūs dar tik kuriate, jeigu vis dar dairotės, kuo papildyti šventinį valgiaraštį, įtraukite į jį šį skanumyną! Mėgstantiems grybus, tai bus tikra palaima. Džiovinti miško grybai šioms spurgoms suteikia nepakartojamą, išraiškingą skonį, kurio neįmanoma atkartoti, naudojant pirktinius pievagrybius. Be abejo, jei nematote kitos išeities, galima rinktis ir pastaruosius - patiekalas su pievagrybiais bus gerokai nutolęs nuo originalo, bet tai dar nereiškia, kad neskanus.

Kai paklausiau apie mielinę tešlą, konkretaus atsakymo nesulaukiau. Pasirodo, jų namuose nėra kažkokio vieno vienintelio recepto, kaip ją paruošti. Kadangi prieš didžiąsias šventes mielinė tešla minkoma ir kitiems kepiniams - mieliniams kūčiukams, tuo pačiu panaudojant ir spurgoms. Kas kartą ta tešla gaunasi kiek kitokia, todėl geriausia išeitis - kiekvienam pasirinkti pagal savo skonį. Žinoma, pagerinta mielinė tešla su pienu ir kiaušiniais gausis pati minkščiausia, bet jei toks gamybos metodas prieštarauja jūsų principams, gaminkite pasninkinę. Aš pati, minkydama tešlą Kūčių spurgoms, elgiausi taip: mėgstamiausiame mielinės tešlos recepte pieną pakeičiau vandeniu, o kiaušinį - papildomu aliejaus šaukštu. Atkreipkite dėmesį, kad greta mielių palikau ir kepimo miltelius, kurie leidžia tešlą kildinti trumpiau, suteikia jai labai gerą struktūrą ir neleidžia kepiniams greitai sužiedėti.

Ir pagaliau paskutinis dalykas: kaip tokias reikia spurgas patiekti? Mano giminaičiai Aukštaitijoje jas verda pačias paskutiniąsias, kai visi kiti Kūčių patiekalai jau būna suruošti. Kai šiltų spurgų dubuo atkeliauja ant stalo, tai būna tarsi signalas, kad vakarienė jau prasideda. Išties, ką tik iškeptos spurgos vertos pačių gražiausių žodžių ir giliausių atodūsių, nors ir atvėsusios jos vilioja ne ką mažiau. Anot pusseserės, jokio specifinio gėrimo prie šių spurgų nėra siūloma. Visgi, jei jūs turite, pavyzdžiui, gardaus grybų ir/ar daržovių sultinio, jis čia pamaišyti neturėtų.

Tai tiek šiam kartui. Einame prie recepto ir einame gaminti! 

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi maždaug 20 mielinių spurgų su grybais.
Reklama

Dar dėl kvietinių miltų*: Renkamės "prastesnius" 550D tipo miltus, kurie iš savęs yra lipnesni už pyragams skirtus 405D. Tokiu būdu spurgas bus daug lengviau formuoti, be to, kepdamos jos geriau išlaikys formą, nesproginės ir iš jų neištekės įdaras.

Ingredientai

    Tešlai:
    • šviežios mielės: 30 gramų
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
    • šiltas vanduo: 200 mililitrų
    • kvietiniai miltai*: 400 gramų
    • kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Įdarui:
    Spurgų virimui:
    • neutralaus skonio aliejus: ~700-950 mililitrų 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame įdarą: Galima tą padaryti ir iš vakaro. Džiovintus grybus sudedame į prikaistuvį.
  2. džiovinti grybai
  3. 2. Užpilame švariu vandeniu, valandėlę pamirkome, o tada verdame, kol suminkštėja.
  4. Reklama
  5. 3. Išvirusius grybus išgriebiame (jų nuovirą pasiliekame), atvėsiname ir smulkiai sukapojame.
  6. 4. Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūnus.
  7. 5. Šlakelyje aliejaus apkepame svogūnus, kol suminkštėja, bet dar neima skrusti.
  8. 6. Sudedame grybus, pagal savo skonį pasūdome, pagardiname pipirais, o tada gautą mišinį dar šiek tiek patroškiname, kol svogūnai tampa visiškai minkšti, o visi įdaro skoniai persimaišys. Jei mišinys atrodo labai sausas, galima įpilti šiek tiek grybų nuoviro. Troškinti geriausia ant nedidelės kaitros, uždengus keptuvę.
  9. 7. Bebaigiant troškinti, paragaujame ir įsitikiname, kad netrūksta prieskonių.
  10. 8. Kai jau įdaras yra paruoštas, paliekame, kad jis pilnai atvėstų.
  11. 9. Mielinė tešla: Ją užminkyti reikia likus maždaug 1,5 valandos iki spurgų virimo.
  12. 10. Mieles ištriname su cukrumi, įberiame druskos, įpilame aliejaus ir vandens. Viską lengvai paplakame.
  13. 11. Suberiame miltus ir kepimo miltelius. Iš pradžių išmaišome šaukštu, tuomet rankas ištepame aliejumi ir suminkome minkštą tešlos rutulį.
  14. 12. Dedame jį į aliejumi išteptą dubenį, (geriau stiklinį arba keraminį), uždengiame maistine plėvele, palikdami tik nedidelį plyšį, kad tešla galėtų kvėpuoti. Kildiname šaldytuve 60-90 minučių.
  15. 13. Tešlai pakilus, ją perminkome ir iškart formuojame spurgas (man asmeniškai patogiau tą daryti, jeigu rankas patepu keliais lašeliais aliejaus): atgnybiame maždaug graikinio riešuto dydžio gabaliuką tešlos, ją išplojame, dedame maždaug 1 arbatinį šaukštelį su kaupu įdaro, tada kruopščiai užspaudžiame kraštus, stengdamiesi, kad ant siūlės nepatektų įdaro ir/arba aliejaus. Aš pati iš pradžių suformuoju visas spurgas ir dedu jas ant kepimo popieriaus siūle žemyn, o po to verdu po kelias, pradėdama nuo tų, kurios buvo suformuotos pirmiausia. Jei jūs dirbate dviese, vienas žmogus gali suformuoti spurgas, o kitas iškart, nieko nelaukdamas, jas virti.
  16. 14. Virti spurgas patogiausia ne per dideliame storadugniame puode. Itin svarbu, kad aliejus būtų tinkamos temperatūros: ne per karštas (nes spurgos degs) ir ne per šaltas (nes šitaip jos virs nenoriai ir gers riebalus). Aš pati iš pradžių aliejų pakaitinu ant didesnės kaitros, o tuomet ją sumažinu iki kiek mažesnės nei vidutinė.
  17. 15. Spurgas verdame po kelias, nepamiršdami jų pavartyti. Išėmę išvirtas, viena eile sudedame į lėkštes, išklotas su popieriniu rankšluosčiu arba servetėlėmis.
  18. 16. Kai susigeria aliejaus perteklius, spurgas perdedame į serviravimo dubenį. Skanaus!
  19. 17. Rekomendacija: Daugiau spurgų receptų rasite: Spurgų receptai.
Mielinės spurgos su grybais
Mielinės spurgos su grybais
Mielinės spurgos su grybais
Silkių "sušiai"
(32)
Virta lydeka su cinamonu ir morkomis
(3)
Keptas karpis orkaitėje Kūčioms
(13)