Morkų pyragas be kiaušinių

2024-09-30 Autorius Iveta - PLANTASTICKA

Morkų pyragas be kiaušinių
Morkų pyragas be kiaušinių – tai puikus veganiškas ar tiesiog lengvesnis deserto variantas, kuris stebina savo minkštumu ir drėgnumu, nors jame nėra naudojami kiaušiniai. Šiame pyrage natūralus morkų saldumas susijungia su šiltų prieskonių, tokių kaip cinamonas, muskatai ir imbieras, skoniu. Vietoje kiaušinių dažnai naudojami alternatyvūs rišamieji ingredientai, pavyzdžiui, augalinis aliejus ar obuolių tyrelė, kurie suteikia pyragui puikią tekstūrą.

Autorės komentaras - pyragas labai primena meduolį, o saldžiam paįvairinimui dar pridėjau ir datulių gabaliukų. Puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai ar uogos!

Toks pyragas būtų labai skanus Velykų stalo dalyvis, bet tikrai gali tikti ir bet kuriam kitam sezonui ar šventei.

Nurodyti kiekiai skirti kepti 17 cm. skersmens dydžiokepimo formoje su nuimamais kraštais

Ingredientai

    • Kvietiniai miltai: 220 g
    • Cukrus: 70 g
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Maistinė soda: 1 arb. š.
    • Druska: 0,5 arb. š.
    • Maltas cinamonas: 1 arb. š.
    • Maltas muskatas: 0,5 arb. š.
    • Malti imbierai: 0,5 arb. š.
    • Malti gvazdikėliai: 0,5 arb. š.
    • Šviežia tarkuota apelsino žievelė: 1 arb. š. (kupinas)
    • Kokosų aliejus: 35 ml
    • Nesaldintas augalinis pienas: 150 ml (naudotas migdolų, dar geriau tiktų sojų)
    • Obuolių actas: 2 valg. š.
    • Morkos: 120 g (tarkuotos, maždaug 2 morkos)
    • Džiovintos datulės: 6-7 vnt. (tinka ir šviežios, apie 30 g.)
    • Kokosų aliejus kepimo skardai ištepti: 1 arb. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
  2. 2. Augalinį pieną sumaišyti su actu ir atidėti.
  3. 3. Morkas nuskusti ir sutarkuoti su smulkia tarka (smulkesne nei burokinė).
  4. 4. Datules sukapoti mažais gabaliukais.
  5. 5. Į dubenį sudėti miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą ir visus prieskonius.
  6. 6. Kokosų aliejų ištirpinti ir įmaišyti į pieno ir acto mišinį.
  7. 7. Pieno mišinį sumaišyti su miltų mišiniu, įmaišyti tarkuotas morkas, datules ir apelsino žievelę. Labai daug maišyti nereikia, bet kad tešla būtų daugmaž vientisa (taip pat turi gautis ne skysta).
  8. 8. Kepimo skardą ištepti kokosų aliejumi.
  9. 9. Kepti apie 45 min. Patikrinti pyragą galima įsmeigus medinį iešmelį, jei jis išlenda sausas – pyragas iškepęs. Iškepus palikti šiek tiek atvėsti.
Morkų pyragas be kiaušinių
Paprastas slyvų pyragas
(5)