Citrininis tiramisu pyragas su maskarpone

2024-04-21 Autorius WorldRecipes.lt

Citrininis tiramisu pyragas su maskarpone
Tiramisu man yra vienas iš skaniausių skanumynų. Ir kai viename internetiniame portale pamačiau citrininio tiramisu pyrago su maskarpone receptą, jau tada žinojau kokį desertą pagaminsiu savo sūnaus gimtadieniui. Gali nuskambėti savanaudiškai, nes gi aš mėgstu tiramisu. Bet taip nėra, mano sūnus - dar didesnis šio deserto fanas, nei aš. 

O rezultate - gaivus ir lengvas pyragas, o citrinos rūgštelė čia be galo tiko, todėl šį pyragą tikrai kartosiu dar ne vieną kartą. O sūnus suvalgė bent 3 gabaliukus vienu prisėdimu (per gimtadienį drausti negalėjau). :)
 
Gamindama šį desertą naudojau 22 centimetrų skersmens kepimo formą.

Ingredientai

    Citriniam kremui:
    • citrinos: 4 (žievelių ir sulčių)
    • kiaušiniai: 4
    • miltelinis cukrus: 1 stiklinės (130 gramų)
    • sviestas: 100 gramų
    Sirupui:
    • vanduo: trijų ketvirtadalių stiklinės (190 gramų)
    • cukrus: ketvirtadalio stiklinės (50 gramų)
    • citrinos sultys: iš 1 vnt.
    • šviežios mėtos: 1 šakelės (nėra būtina)
    Kremui:
    • maskarponės sūris: 400 gramų
    • citrinų kremas: 200 gramų
    • riebi grietinėlė: 1,25 stiklinės (320 gramų)
    • biskvitiniai sausainiai "Damų piršteliai": 200 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Citrininis kremas: Ištirpinkite sviestą.
  2. 2. Į dubenį suberkit miltelinį cukrų, sudėkite citrinos žieveles, įspauskite sultis, įmuškite kiaušinius, supilkite jau šiek tiek pravėsusį sviestą.
  3. Reklama
  4. 3. Masę išplakite elektriniu plakikliu.
  5. 4. Kremą supilkite į prikaistuvį ir kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolatos maišydami, kol kremas sutirštėja.
  6. 5. Atvėsinkite. Aš pati dažniausiai citrininį kremą pasigaminu iš anksto, kad po to procesas vyktų greičiau.
  7. 6. Sirupas: Į nedidelį puodą sudėkite visus sirupui skirtus ingredientus. Kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol cukrus ištirpsta ir sirupas ima lengvai virti.
  8. 7. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  9. 8. Kremas: Į dubenį sudėkite maskarponės sūrį ir citrinų kremą. Išmaišykite iki vientisos masės.
  10. 9. Palengva supilkite grietinėlę ir plakite, kol kremas tampa purus.
  11. 10. Surinkite desertą: Damų pirštelius mirkykite sirupe ir sudėkite eile vienas šalia kito.
  12. 11. Tepkite dalį kremo, vėl dėkite sluoksnį sausainių, kremo, vėl sluoksnis sausainių, tepkite kremą ir ant viršaus tolygiai paskirstykite likusį citrininį kremą.
  13. 12. Per visą naktį tiramisu palaikykite šaldytuve.
  14. 13. Po to jau pjaustykite ir lepinkitės!