Iš 3,5 kilogramų nuvalytų obuolių man išvirė apie 1,5 kilogramo obuolių sūrio.
Obuolių sūrius kepant orkaitėje, aš pabaigiu virti ant viryklės, nes tirštėjančią obuolienę reikia maišyti ir ji linkusi svilti. Be to taip geriau matosi, kada jau masė "gatava".
Na ir kuris gi būdas geriausias? Nežinau, man geri visi, visaip pavyksta. Patogiau puodą statyti į orkaitę, nes tuomet nereikia keletą valandų stovėti lyg prirakintai prie viryklės ir maišyti. Orkaitėje kepama obuolių košė nekunkuliuoja taip smarkiai, kaip ant viryklės, nesitaško ir mažiau svyla, tad kaip ir lengvesnis variantas.
Sūrius geriausia virti puoduose storesniais dugnais arba tuose, kuriuose viskas mažiau svyla, tai yra labai svarbu. Emaliuoti puodai čia visiškai netinka. Tad puikiai pasitarnauja visi tie "gerieji ir brangieji", Zepter, Bauer, puodai keramine danga ir panašiai.
Kai talpinate puodus su obuoliais į orkaitę, jų nereikia perkrauti. Obuolių reiktų dėti tiek, kad kai masė sukris užimtų ne daugiau kaip du trečdalius puodo. Antraip kepama obuolių masė orkaitėje ims putodama bėgti per kraštus, svils ir pridarys dar daugiau darbo nei verdant ant kaitlentės.
Labai labai svarbu verdamą masę nuolat maišyti. Neverdu obuolių iš karto didesniais kiekiais, kuo daugiau obuolių, tuo daugiau sulčių, o vėliau - suvirusios masės, tuomet kur kas ilgiau tenka viską virti. Kartais vien dėl to pritrūksta kantrybės ir atrodo, kad verdama obuolienė jau niekuomet nebesutirštės tiek, kiek reikia.
Išvirusius ir atvėsusius obuolių sūriukus, kokios formos jie bebūtų, labai svarbu gerai išdžiovinti. Suspausti ir ką tik išimti iš formų, jie labiau primena tvirtą obuolių džemą nei sūrį. Padžiovinti jie kur kas skanesni,o ir laikosi ilgiau. Tai galima daryti įvairiais būdais: išimtus iš sūrmaišių, geriausiai įvynioti į retą lininį ar drobinį audinį ir džiovinti pakabintus virš krosnies, židinio, ant radiatoriaus ar tiesiog sudėtus ant šildomų grindų. Jeigu yra galimybė, nesuvyniotus sūrius keletą dienų naudinga padžiovinti 50 - 60 laipsnių temperatūros orkaitėje ant grotelių, o tuomet suvyniojus (būtinai į retą audinį, kad kvėpuotų ir nepradėtų pelyti), pakabinti gerai vėdinamoje ir sausoje patalpoje arba sudėti ant šildomo radiatoriaus ir pamiršti. Kuo ilgiau džiovinsite, tuo skanesni ir tinkamesni saugoti ne tik iki Kalėdų, bet ir iki Velykų, sūriai bus.
Reklama
Išvirusią obuolių košę patogiausia nestorais sluoksniais sudėti į kepimo formas ar skardas, aš nedarau storų sūrių, nes plonesni greičiau išdžiūsta ir skaniau atrodo supjaustyti.
Jeigu norisi sūrio formos skanėstų (tokie jie gražesni, jei gaminami dovanoms), karštos obuolių masės nepilu į medžiaginius sūrmaišius (man juose obuolienė prilimpa ir sūriai apsivelia plaušais), pravėsusią masę sukrečiu tiesiog į maišelius nuo duonos. Gerai suvirusi masė slegiama nevarva ir joks sirupas neišbėga, o palaikyta pora dienų po svoriu, puikiai laiko formą, nors yra kiek minkštoka.
Alina
Atsakyti
Receptų mylėtoja
Atsakyti