Tokio klasikinio britų patiekalo (keptos ėriuko kojos) pirmoji premjera mano namuose įvyko dar 2015ais metais per Kalėdas. Pamenu tada turėjau, net 16 valgytojų, iš kurių net 9 vaikai. Kaip žinote, šiais laikais vaikai bei paaugliai yra ganėtinai išrankūs maistui, todėl labai norėjau paruošti kažką priimtino valgytojams nuo 7 iki 70 metų amžiaus (didžiulis amžiaus skirtumas) ir visai neapsirikau pasirinkusi būtent ėriuko koją. Aš pirkau ėriuko koją, o ji svėrė 3,6 kilogramo (8 svarus).
Galiu iškart pripažinti, kad aš labai ir labai mėgstu avieną ir dažnai savo virtuvėje ruošiu patiekalus iš šios mėsos, tai mano pačios skoniui šis patiekalas buvo sveika ir soti vakarienė. Bet man svarbiausia buvo ne tai, kad man skanu, o tai kad mano visi svečiai patiekalą liaupsino bei žavėjosi jo išvaizda. Todėl dar ir dabar galiu pasakyti, kad tada Kalėdų vaišės nusisekė. Be to, visai nėra daug vargo šio patiekalo ruošime, nors iš pirmo žvilgsnio taip gali pasirodyti. Tad dabar atėjo laikas ir Jums išmėginti šį nuostabų receptą.
Recepto šaltinis Jamie Olverio pati pirmoji TV laida "Chef's Night Off", iš ciklo "The Naked Chef". Mano šis įrašas, kaip ir visada, nėra kažkoks tiesioginis recepto vertimas, bet būtent mano patirties bei įgūdžių aprašymas, gaminant maždaug pagal šaltinio receptą.
Tokią avieną galite kepti dviem būdais, priklausomai nuo norimo rezultato. Pagal J. Oliverio receptą kepimas vyksta karštoje orkaitėje, maždaug po 40 minučių vienam kilogramui mėsos, rezultatas - aviena visiškai iškepusi tik palei kaulo galą plonoje vietoje, su krauju storiausioje vietoje bei didesne dalimi yra ružava, sultinga rausvu mėsos sultiniu. Jeigu norisi geriau bei tolygiau keptos minkštos avienos, tai kepkite po 60 minučių vieną kilogramą vėsioje orkaitėje, tai yra prie 150 laipsnių (300°F), šiuo atveju virtuvė neprirūks tiek dūmų, bet kepimas truks ilgiau.
Paruošimui reiks turėti didelę orkaitę, kurioje yra dviejų lygių grotelės 15 centimetrų atstumu viena nuo kitos, didelis (tokio ilgio, kaip avienos koja) gilus nestiklinis indas, kuris tinka kepimui orkaitėje, grūstuvė prieskoniams, 6-7 centimetrų smailas peilis, šepetėlis daržovėms plauti. Išeiga - maždaug 10-18 porcijų.
Reklama
Taip pat būtinai rekomenduoju pasigaminti mėtų padažą šventinio stalo paįvairinimui. Šventinio laikotarpiu metu yra labai smagu pamėginti naujų skonių, naujų derinių. Šis padažas gaunasi neriebus, kvapnus ir skystas. Žalia mėtų spalva itin tiks Kalėdiniam stalui.