Žąsis tai ganėtinai didelis paukštis ir ganėtinai brangus, todėl Lietuvoje yra kepamas tik ypatingoms progoms, pvz. Kalėdoms arba Velykoms. Mano pateiktas receptas netiks laukinei žąsiai kepti, mat laukinio paukščio mėsa mažiau riebi ir kietesnė, tiesiog ji reikalauja kitokio paruošimo.
Žąsis turi būti patiekiama su mažai kaloringais, neriebiais priedais, įprastai geltonos ir žalios spalvos: virtos bulvės arba bulvių puree, taip pat gali būti apvirtos ankštinės pupelės, šparagai, briuselio kopūstai, šviežių špinatų, gražgarsčių/arugulos salotos, kepti obuoliai, šviežio apelsino arba ananaso griežinėliai, persiko puselės iš kompoto... Kalėdoms žąsį papuoškite dar ir pabarsčiusios raudonų spanguolių.
Vienos 6 kilogramų žąsies įprastai užtenka 8 alkaniems žmonėms palepinti, o jei šventinis stalas kupinas kitų užkandžių, tuomet ir 12-kai turėtų užtekti. Paruošimas yra ganėtinai paprastas, svarbiausia tik nepamiršti, kiek perkant svėrė pats paukštis ir pasiskaičiuoti valandą, kada jį yra pašauta į orkaitę. Vienam kilogramui žąsienos iškepti reikia maždaug 45 minučių. Maždaug 6 kilogramų žąsis kepa 4 su puse valandos.
Paruošimui privalu turėti kepimo indą/skardą aukštais kraštais su grotelėmis; arba ganėtinai didelį indą, tinkantį kepimui orkaitėje.