Vištos kepimas lėtai arba kaip kepti vištą orkaitėje

2023-11-28 Autorius WorldRecipes.lt

Vištos kepimas lėtai arba kaip kepti vištą orkaitėje
Iškepti visą vištą tikriausiai bandė ir moka beveik visi ir kiekvienas turi savo pamėgtą receptą. Tai atrodo, kad nieko čia labai ir nenustebinsi. Bet šį kartą pamėginsiu tai padaryti. Svarbiausia, kad višta būtų gerai iškepusi ir sultinga, be abejo, taip pat labai svarbu ir, kad pati višta (žaliava) kokybiška būtų, tad mes ją visada perkame kaimišką - tiesiai iš pažįstamo ūkininko. Tad dalinuosi savo labiausiai pamiltu receptu, kurį naudoju jau daug metų ir visada sulaukiu labai daug pagyrų. Mėginkite ir Jūs! 

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • kaimiškos vištos: 1 (mano svėrė 2,6 kilogramo)
    Marinatui:
    • druska: 1 valgomojo šaukšto
    • grūsti pipirai
    • džiovinta kalendra
    • saldžiosios paprikos milteliai
    • rūkyta paprika: šiek tiek
    • chmeli suneli prieskoniai
    • kmynai
    • česnakas: 0,5 galvos
    • šviežias alyvuogių aliejus
    Įdarui:
    • svogūnai: 1 galvos
    • citrinos: 1
    • lauro lapai: kelių
    Garnyrui:
    • pastarnokai: kelių
    • morkos: kelių
    • bulvės: kelių
    • obuoliai: kelių
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia vištą pamarinuokite iš vakaro: visus prieskonius sumaišykite, česnaką susmulkinkite, pilkite aliejaus ir ištepkite visą vištą, neužmiršdami ir vidaus.
  2. 2. Palikite marinuotis šaltai bent 6 valandoms arba geriausiai per vis1 naktį (arba visai parai).
  3. Reklama
  4. 3. Prieš kepdami į vištos vidų dėkite perpjautą citriną, svogūną ir lauro lapų, kad višta kepdama pasimaitintų drėgme bei aromatais. Vištą iš viso reikės kepti maždaug porą valandų.
  5. 4. Dėkite į kepimo skardą ir dėkite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 10-15 minučių, kad apskrustų viena pusė, po to apverskite ir vėl maždaug 10-15 minučių apskrudinkite kitą pusę.
  6. 5. Paskui kaitrą sumažinkite iki 160 laipsnių, ir ant tokios lėtos kaitros kepkite dar maždaug 90 minučių, kol višta labai gerai iškeps, mėsa beveik kris nuo kaulų, o mediniu smeigtuku įbedus į pačią storiausią vietą (krūtinėlę) bėgs visiškai skaidrios sultys (jeigu neskaidrios dar kepkite).
  7. 6. Kepimo metu keletą kartų nupilkite išbėgusias sultis, kad višta ne troškintųsi, o skrustų (iš to skysčio po to galite pasigaminti nuostabų padažą arba sultinį sriubai).
  8. 7. Daržoves garnyrui kepkite atskiroje skardoje, šauname vėliau - likus kepti maždaug 60 minučių (arba ilgiau, nes kaitra maža). Prieš tai daržoves stambiai pasmulkinkite (jei jos mažos, nepjaustykite), paprieskoniuokite druska, pipirais ir ištirpintu sviestu, kuris padės daržovėms gardžiai apskrusti.
  9. 8. Obuolius į orkaitę dėkite atskirai likus maždaug 15 minučių iki kepimo pabaigos.
  10. 9. Patiekite ir skanaukite!
  11. 10. Patarimas: Galite pasigaminti papildomą skanų padažą - sumaišykite keletą šaukštų kepimo metu išbėgusių vištos sulčių-marinato ir išspauskite vištos viduje kepusios citrinos sultis.
Cukinijų "armonikėlė" su vištiena
(6)
Vištiena medaus ir sojos padaže
(1)
Vištiena su ryžiais ispaniškai
(2)