Geriausia naujiena yra ta, kad makaronus galima valgyti ir norint sulieknėti, bet vieni makaronai kitiems makaronams nelygu. Labai daug kas priklauso nuo to, iš ko jie buvo pagaminti ir ką su jais nuveikėte savo virtuvėje.
Kaip reikia rinktis makaronus?
Kai jau renkamės makaronus parduotuvėje, būtinai atkreipiame dėmesį, iš kokių miltų jie pagaminti. Svarbiausia, kad jie turėtų būti pilno grūdo, dar kitaip vadinami visadaliais arba viso grūdo dalių miltais. Pastaruoju atveju į miltus būna sumalamos visos grūdo dalys: tiek gemalas, tiek apvalkalėlis, kurį dažnai vadiname sėlenomis, bei krakmolingas endospermas. Pastarajame yra daug kalorijų ir mažiausia naudingų medžiagų.
Ar žinojote faktą, kad suvalgę įprastinių makaronų ir viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronų, sotumą jusite visiškai skirtingą laiką? Suvalgę žymiai vertingesnių makaronų apie maistą imsite galvoti tik po 3 valandų arba net dar vėliau, ypač, jei skanausite su šviežiomis daržovėmis, o po įprastinių kvietinių makaronų norėsite užkąsti arba išgerti saldžios kavos prabėgus vos 90-10 minučių.
Antra, pasirenkame vertingesnes kviečių rūšis. Idealu, jeigu makaronai pagaminti iš kietagrūdžių kviečių (kviečių rūšis, Lietuvoje neauga), kurių vertė yra didesnė bei glikeminis indeksas žemesnis. Tokie visados bus itališki makaronai, bet jau ir nedideli lietuvių gamintojai importuoja miltus ir stengiasi gaminti šviežius arba džiovintus viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronus.
Idealiai tiks ir viso grūdo spelta. Spelta taip pat kvietys, bet kita rūšis. Speltos glitimas karštyje pradeda skilti, toks grūdas pagal maistines medžiagas yra laikomas vertingesniu už įprastinius kviečius. Svarbu pastebėti ir tai, kad kai kurie žmonės, kurie dėl alergijos nevalgo kviečių, drąsiai gali valgyti speltą. Tik tą galima daryti pasitarus su gydytoju.
Taigi rinkitės pilno grūdo speltos arba pilno grūdo kietagrūdžių kviečių makaronus.
Kvietinių makaronų alternatyvos ️
Jei rinksitės įvairias alternatyvas, pirmiau reiktų pagalvoti, kodėl tai yra daroma, nes viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronai - gana didelis pasirinkimas. Bet nutinka situacijų, kai dėl tam tikrų ligų reiktu vengti glitimo ar kviečių. O kartas nuo karto galite pasirinkti kitus makaronus vien dėl įvairovės. Nuo to priklauso ir jūsų sprendimai.
Reklama
Tokiu atveju gali tikti šie makaronai:
- grikių
- avinžirnių
- pupelių
- sojos pupelių
- sorų
- bolivinės balandos
- mišiniai
Besirenkant visados reiktų pasižiūrėti detalią sudėtį, nes kartais grikių makaronuose būna 100 procentų grikių, o kartais jų ten vos… 20 procentų, tokiu atveju visas likutis - įprasti balti miltai.
Taipogi reikia priminti, kad grūdai visados bus geriau nei makaronai. Pastarieji - tik retais atvejais.
Reikėtų stengtis išvengti šių makaronų:
- ryžių
- kukurūzų
Tokie makaronai veikia organizmą panašiai kaip ir kvietiniai makaronai, jeigu jau kalbame apie svorio metimą. Tik jie savyje neturi glitimo, taigi tiems, kas negali vartoti glitimo/kviečių, bet ką tik prabėgo didelį atstumą arba trūksta svorio ir yra labai greitų angliavandenių poreikis, gali tikti. Norint išvengti uždegiminių procesų, svorio kilimo bei noro užkandžiauti, ryžių ir kukurūzų makaronų privalu vengti.
Kaip galima sugadinti makaronus juos verdant?
Ar privaloma tiek laiko reikia virti, kiek yra parašyta ant makaronų pakuotės? Gaminant makaronus labai svarbu, kiek laiko juos verdate. Iš pradžių pažiūrime, kas nurodyta ant makaronų pakuotės, nes, priklausomai nuo jų rūšies, makaronams reikės visiškai skirtingo gaminimo laiko. Jeigu ant pakuotės yra nurodytas intervalas, pvz. 6-8 minutės, visada renkamės trumpesnį laiką (6 minutes šiuo atveju). Jeigu yra nurodyta tik vienas laikas, pvz., 8 minutės, atimame iš nurodyto 2 minutes. Žinoma, jeigu virsite makaronus, kur nurodyta vos 2 minutės, tai tiek ir virkite. Toks laiko skaičiavimas tinka, kai makaronus valgysite be padažo, vos pabarstę sūriu arba pagardinęitin tyru alyvuogių aliejumi.
Jeigu Jūsų planuose makaronus papildomai keptuvėje troškinti kartu su šviežiai paruoštu pomidorų arba kitokiu padažu, tada iš virimo laiko, nurodyto ant pakuotės, atimame gaminimo laiką keptuvėje. Gi keptuvėje dar kaitinsite ir tokiu būdu makaronus gaminsite per ilgai.
Patiekti ant stalo makaronai privalo būti vos kietoki, tarsi su plonu siūleliu viduje. Jeigu makaronai yra sulipę arba patižę - jie jau pervirė ir tapo koše - labai greitai pasisavinamais angliavandeniais, tai yra, tais, kurie padidina žmogaus svorį, padeda išbalansuoti hormonus, paskatina uždegiminius procesus bei paskatina alkį.
Reklama
Dar keletas svarbių patarimų dėl virimo:
1) Virimo laikas yra skaičiuojamas nuo makaronų įdėjimo į vandenį, o ne nuo pakartotinio vandens užvirimo!
2) Makaronus dėkite tik į verdantį vandenį, puode vandens privalo būti maždaug trys ketvirtadaliai viso tūrio. Pasūdykite jau verdantį vandenį, prieš sudėdami makaronus.
3) Kai jau makaronai išvirė, prieš dedant į lėkštę arba į keptuvę trumpai nuvarviname sietelyje. Jeigu sietelyje palaikysite kiek per ilgai - makaronai tiesiog sulips.
Reklama
Šį kartą pateiksiu Jums makaronų su vištiena (galima gaminti ir be jos) patiekalą, kurie idealiai tiks pietų dėžutėms. Šis patiekalas yra nuostabus energijos šaltinis, o valgydama makaronus aš suvartoju mažiau mėsos nei įprastai. Nors ir labiau esu pamėgusi įprastinius makaronus, bet visada stengiuosi rinktis pilno grūdo, ruduosius, nes jie sveikiau. Bet jeigu Jūs ne taip rūpinatės sveika mityba kaip aš, tai galite čia naudoti ir kitus pamėgtos makaronus.