Senovinis naminis trapus skruzdėlynas

2023-08-13 Autorius WorldRecipes.lt

Senovinis naminis trapus skruzdėlynas
Traškus ir skanus namie gamintas tradicinis skruzdėlynas be jokių abejonių papuoš šventinį stalą. Jį pagaminti tikrai nėra taip sudėtinga kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. 

Jeigu namie gamindamos turėsite bent vieną pagalbininką tai visas procesas vyks dar greičiau. 

Šį kartą pateiksiu Jums du variantus, nes abu jie tikrai yra geri. Viename iš variantų yra naudojamas alkoholis ir vanilinis cukrus. Rekomenduoju turint laiko išmėginti abu ir atrasti kuris Jums yra gardesnis. :) 

Ingredientai

    Tešlai:
    • 4 kiaušiniai
    • 5 šaukštai grietinės
    • truputis druskos
    • miltų (kad gautųsi kieta tešla)
    • aliejaus (virimui)
    Sirupui:
    • 1 stiklinė medaus
    • 1 stiklinė cukraus
    • 30g sviesto
    • 1 šaukštas grietinės
    • 2 šaukštai vandens
    Tešlai (antram variantui):
    • kiaušiniai: 5
    • vanilinis cukrus: 1 pakelio
    • druska: 1 šaukštleio
    • alkoholis: 30 mililitrų (geriausia spiritas, bet tinka ir kitas)
    • miltai: ~550 gramų
    • kepimo milteliai: 2 šaukštelių
    • aliejus: 1 litro (naudojame bekvapį beskonį)
    Sirupui:
    • medus: ~600 gramų (naudoju dirbtinį)
    • vanduo
    • cukrus: 1 stiklinės
    Papuošimui:
    • aguonos
    • riešutai
    • razinos (arba kiti džiovinti vaisiai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Suminkome tešlą, plonai iškočiojame (kočiojam be miltų, kad neliptų prie rankų, tešlą reikia ištepti aliejumi), supjaustome keturkampio arba rombo formos juostelėmis. Išverdame aliejuje.
  2. 2. Verdame sirupą, kol įlašinus lašą į vandenį, jis neišsileis. Sirupe mirkome juosteles ir sudedame kalnu į lėkštę. Viršų puošiame razinomis, aguonom, riešutais, džiovintais susmulkintais vaisiais.
  3. Reklama
  4. 3. Skruzdėlyno tešlos gaminimas (antras variantas): Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių.
  5. atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių
  6. 4. Trynius išplakame su puse šaukštelio druskos bei vaniliniu cukrumi.
  7. plakti kiaušinių tryniai
  8. 5. Baltymus išplakame su likusiu žiupsneliu druskos.
  9. plakti kiaušinių baltymai
  10. 6. Į trynių masę įmaišome alkoholį ir dar paplakame (jis neleidžia tešlai prigerti per daug riebalų, skonio nesijaus). Į baltymus supilame trynių masę ir dar paplakame.
  11. 7. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir sijojame į kiaušinių masę pamažu, tuo metu šaukštu sukame 8 formą, kad juos įmaišyti (tai truputį užtrunka laiko).
  12. kiaušiniai su sijotais miltais ir kepimo milteliais
  13. 8. Kai masė pasidarys labai kibi (subėrus maždaug 400 gramų miltų), pradedame minkyti rankomis. Masė privalo būti elastinga ir tąsi.
  14. 9. Kaip patikrinti ar miltų jau gana? Visa tešlos masė privalo beveik nelipti prie pirštų, bet dūrus pirštu į tešlą dar jaučiasi kibumas. Piršto žymė greit turėtų užsitraukti. Taipogi pakėlus tešlą į orą ji turėtų lengvai tįsti, bet nenutrūkti. Svarbiausia nepridėti per daug miltų, kad tešla nesigautų per kieta.
  15. 10. Geriausia dalis: Tešlos daužymas. Atplėšiame tešlos gumulą, jį aptepame plonu sluoksniu aliejaus, kad nedžiūtų ir daužome. Tai daryti galite kočėlu, bet daug smagiau tiesiog trankyti - metant gabalą ant stalo ar stalviršio.
  16. 11. Išdaužius tešlą itin svarbu ją tinkamai iškočioti. Ant švaraus stalo užpilame šiek tiek aliejaus ir padengiame juo visą paviršių, ant kurio žadama kočioti.
  17. 12. Pirmiausia pasiimame mažesnį gabaliuką. Iškočioti privalu itin plonai, kitaip lakštai bus minkšti, labiau primins bandeles arba sausainius. Jeigu tešla gerai iškočiota turėtumėte matyti stalviršio raštą, tešla privalo būti beveik permatoma.
  18. 13. Gerai įkaitinkite trečdalį aliejaus ir pradėkite kepti. Imkite po gabaliuką tešlos ir dėkite į aliejų. Nesijaudiname jeigu tešla susilenkė - ji iškeps būtent taip kaip reikia.
  19. kepami skruzdėlyno lakštai
  20. 14. Jeigu aliejus pakankamai įkaitęs, o jūs labai gerai išdaužėte tešlą, skruzdėlyno lakšteliai iškart turėtų pradėti pūstis. Apkepame iš abiejų pusių ir nuvarvinusios dedame į dubenį arba ant popierinių rankšluosčių. Neperkepame - baltesni lakšteliai gardesni. Po to, kai jie pradės labai greit ruduoti, tai ženklas, kad laikas pakeisti aliejų. Iš duoto tešlos kiekio gaunasi vienas gan didelis ar du vidutinio dydžio skruzdėlynai.
  21. 15. Kai jau visi lakšteliai iškepti, ateina laikas virti sirupą. Į puodą supilame medų, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Leidžiame užvirti ant vidutinio kaitrumo ugnies, o paskui primažiname ir paliekame pavirti ant mažos. Paskui dar kartą užvirinkite, kad kiltų dideli burbulai ir nukaiskite.
  22. 16. Ant stalo išsiberkite iškeptus lakštelius.
  23. iškepti skruzdėlyno lakštai
  24. 17. Pagrindui dėkite didesnius, pilkite sirupą ir statykite savo Skruzdėlyną.
  25. skruzdėlynas su medumi
  26. 18. Nepamirškite pabarstyti aguonų "skruzdėlyčių", užberkite riešutų ar dar ko, kas patinka. Lepinkitės!
  27. pagamintas skruzdėlynas

Evelina

Ilgai galvoje sukosi mintis pagaminti namie skruzdėlyną. Maniau, kad daug sudėtingiau bus. Gaminau ir pavyko PUIKIAI. Labai greit neliko ir visi vienareikšmiškai nubalsavo - daug skanesnis nei pirktinis. Ačiū Jums už tokį puikų receptą. Rekomenduoju ir kitoms pamėginti pagaminti, nenusivilsit :)
Atsakyti

Aurelija

Tikras skanumėlis. Galėčiau lepintis ir lepintis, jei tik šitaip kilogramai nesirinktų aplink pilvą. ;)))))
Atsakyti
Senovinis naminis trapus skruzdėlynas