vengrinės slyvos: 2,5 kilogramo (svoris su kauliukais)
cukrus: 1 kilogramų slyvų masės reikia 500 gramų cukraus
*Galite pagal skonį įmaišyti cinamono, vanilės esencijos, kakavos pupelių drožlių, cukruotų apelsino žievelių ar cukruoto imbiero (Renkamės, kas patinka arba ko turime namie)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia išėmusios kauliukus slyvas susmulkinkite. Berkite į storadugnį puodą, atsparų orkaitės karščiui, ir pašaukite jį į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol slyvos sukrinta (vis praverkite orkaitės dureles bei mediniu šaukštu pamaišykite).
2. Tuomet masę gerai nukoškite bei pasverkite (kad žinotumėte, kiek reikia dėti cukraus). Susidariusį skystimą supilkite į kitą puodą bei statykite jį ant viryklės. Virkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydamos, kol lieka pusė tūrio. Suberkite reikiamą kiekį cukraus, dėkite slyvų košę bei virkite, kol sutirštėja ir, per puodo dugną perbraukus mediniu šaukštu, masė nesubėga. Virimo pabaigoje įpilkite vanilės esencijos, įberkite cinamono ar tiesiog kitų norimų pagardų.
3. Po to išvirtą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kad būtų ne daugiau kaip 2–3 centimetrų storio sluoksnis. Paviršių išlyginkite bei palikite, kad atvėstų. Atvėsusią bei sustingusią slyvų plokštę išimkite iš skardos, nulupkite popierių bei džiovinkite šiltoje, sausoje vietoje (orkaitėje, saulėkaitoje arba ant krosnies). Padžiovintą supjaustykite kvadratėliais, pavoliokite cukruje bei dar palaikykite atvirai, kad padžiūtų, o tuomet jau dėkite į indą ir skanaukite!