Spanguolių pyragas

2017-10-17 Autorius Rasos virtuvės užrašai

Spanguolių pyragas

Ingredientai

    Kepimo formos (23 centimetrų skersmens) sutepimui:
    • sviestas: gabaliuko
    • miltai: 1 valgomojo šaukšto
    Tešlai:
    • šviežios spanguolės: 2 stiklinių
    • smulkinti graikinai riešutai: 0,25 stiklinės
    • apelsino žievelės: 1
    • kambario temperatūros minkštas sviestas: 120 gramų
    • rudas cukrus: 0,5 stiklinės
    • šviežios apelsinų sultys: 2 valgomųjų šaukštų
    • maltas cinamonas: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 1,5 stiklinės
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 1 stiklinės
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 1 (didelio)
    • kefyras: 0,5 stiklinės
    Glaistui:
    • miltelinis cukrus: 1 stiklinės
    • lydytas sviestas: 1 arbatinio šaukštelio
    • šviežios apelsinų sultys: 4-6 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepame sviestu bei pabarstome miltais (aš pati naudojau torto formą su nusegamais kraštais).
  2. 2. Tuomet dubenyje sumaišome spanguoles, graikinius riešutus bei sutarkuotą apelsino žievelę.
  3. 3. Po to nedideliame puode ant vidutinės ugnies išlydome 30 gramų sviesto. Paskui suberiame rudąjį cukrų, cinamoną, įpilame 2 šaukštus apelsinų sulčių. Nuolatos maišydamos kaitiname maždaug 3 min. Nuimame nuo ugnies. Supilame masę į paruoštą kepimo formą bei ant jos suberiame spanguolių mišinio.
  4. 4. Dubenyje sumaišome persijotus miltus, kepimo miltelius bei druską.
  5. 5. Tada į dubenį suedame likusius 90 gramų sviesto bei ištriname su cukrumi. Supilame vanilės ekstraktą, įmušame kiaušinį bei gerai išplakame. Plakdamos pamažu suberiame miltus, pakaitomis vis įpildamos kefyro gerai išmaišome. Tešlą sudedame ant spanguolių, tolygiai paskirstome bei atsargiai išlyginame paviršių.
  6. 6. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių, kol pyragas įgaus gražią rusvą spalvą bei medinis pagaliukas įkištas liks sausas. Iškepusį pyragą ištraukiame iš orkaitės bei paliekame apie 10 minučių, kad truputį atvėstų.
  7. 7. Tuomet peiliu apipjauname kraštus, atsegame formos kraštus bei atsargiai apverčiame jį ant lėkštės. Paliekame, kad visiškai atvėstų.
  8. 8. Paruoškite glaistą: miltelinį cukrų, lydytą sviestą bei apelsinų sultis išplakame iki vientisos masės. Masė turi gautis neskysta, tačiau ir ne per daug tiršta. Glaistu apšlakstome ataušusį pyragą. Skanaujame!
Recepto autorius Rasos virtuvės užrašai