Traškus obuolių pyragas su kukurūzų kruopomis

2024-11-22 Autorius Jurgittos receptai

Traškus obuolių pyragas su kukurūzų kruopomis
Obuolių pyragai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis, o šis traškus obuolių pyragas su kukurūzų kruopomis išsiskiria savo unikaliu skoniu ir tekstūra. Kukurūzų kruopos suteikia pyragui ypatingo traškumo, o obuoliai – malonaus saldžiarūgščio skonio. Šis desertas puikiai tinka tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek ypatingoms progoms.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Kukurūzų kruopos: Jei neturite kukurūzų kruopų, galite naudoti smulkias manų kruopas arba avižinius dribsnius, tačiau tai šiek tiek pakeis pyrago tekstūrą.
  • Ekologiški rupūs kvietiniai miltai: Galite naudoti įprastus kvietinius miltus arba speltos miltus, kurie suteiks pyragui švelnesnį skonį.
  • Ekologiškas sojų pienas: Pakeiskite jį bet kokiu kitu augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų, avižų ar kokosų pienu. Taip pat tinka ir karvės pienas.
  • Grūdų aliejus: Galite naudoti saulėgrąžų, rapsų ar alyvuogių aliejų.
  • "Demera" cukrus: Pakeiskite jį rudu cukrumi arba įprastu baltuoju cukrumi, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Obuoliai: Rinkitės rūgštesnius obuolius, tokius kaip "Antonovka" ar "Granny Smith", nes jie suteiks pyragui malonų skonio balansą.
  • Trupiniai: Jei norite dar traškesnių trupinių, įberkite saują smulkintų riešutų, pavyzdžiui, migdolų ar graikinių riešutų.
  • Patiekimas: Pyragas puikiai dera su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.

Kalorijos:

  • Iš viso: Apie 3200 kcal
  • Vienoje porcijoje: Apie 400 kcal

Ingredientai

    • kukurūzų kruopos: 3/4 puodelio (200 mililitrų)
    • egologiški rupūs kvietiniai miltai: 3/4 puodelio
    • druska: žiupsnelis
    • baltasis cukrus: 1/4 puodelio
    • "Demera" cukrus: 1/4 puodelio
    • kiaušinių tryniai: 4 (maži)
    • ekologiškas sojų pienas: 200 mililitrų
    • grūdų aliejus: 1 šaukštas (arba vaisių aliejus)
    • obuoliai: 500 gramų (rūgštūs arba saldžiarūgščiai)
    • sviestas: 5 gramai
    Trupiniams:
    • kvietiniai miltai: 5 valgomieji šaukštai
    • kukurūzų miltai: 5 valgomieji šaukštai
    • grūdų aliejus: 2 valgomieji šaukštai (arba vaisių aliejus)
    • cinamonas: žiupsnelis (arba pagal skonį)
    • "Demera" cukrus: 4 valgomieji šaukštai
    • sojų pienas: 1 valgomasis šaukštas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Kukurūzų kruopos, kvietiniai miltai, druska bei abu cukrų tipai sudedami į gilų dubenį.
  2. 2. Viską gerai išmaišykite šaukštu, kol gaunama vienalytė sausa masė.
  3. Reklama
  4. 3. Į atskirą dubenį sudedami kiaušinių tryniai ir lengvai išplakami šakute.
  5. 4. Supilkite juos į sausų ingredientų mišinį, įpilkite sojų pieną ir kruopščiai išmaišykite tešlą. Pabaigoje įpilkite grūdų aliejų ir dar kartą gerai išmaišykite.
  6. 5. Obuolių paruošimas: Obuoliai nuplaunami po tekančiu vandeniu, nulupami ir pašalinami sėklalizdžiai. Jie supjaustomi mažais kubeliais, kad tolygiai pasiskirstytų ant tešlos.
  7. 6. Kepimo formos paruošimas: Kepimo forma (20–24 cm skersmens) ištepama sviestu, kad pyragas nepriliptų. Į formą supilama tešla, kuri išlyginama šaukštu.
  8. 7. Obuolių gabalėliai paskirstomi ant tešlos paviršiaus, lengvai įspaudžiant juos į tešlą.
  9. 8. Trupinių paruošimas: Dubenyje sumaišomi kvietiniai ir kukurūzų miltai, cinamonas bei "Demera" cukrus.
  10. 9. Įmaišomas grūdų aliejus ir sojų pienas. Masė maišoma, kol susidaro trupiniai.
  11. 10. Pyrago surinkimas ir kepimas: Paruošti trupiniai tolygiai paskirstomi ant obuolių ir tešlos sluoksnio.
  12. 11. Pyragas dedamas į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C temperatūros, ir kepamas apie 60 minučių. Kepimo pabaigoje patikrinkite, ar viršus tapo auksinis ir šiek tiek apskrudo.
  13. 12. Atvėsinimas ir patiekimas: Iškeptas pyragas išimamas iš orkaitės ir paliekamas šiek tiek atvėsti, kad lengviau pjaustytųsi.
  14. 13. Patiekite su vaniliniais ledais, plakta grietinėle ar tiesiog mėgaukitės natūraliu skoniu.
  15. 14. Šis receptas džiugins ne tik skonio subtilybe, bet ir traškia tekstūra bei kvapniu cinamono aromatu.
Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
(1)