Obuolių pyragas su šokolado lašiukais

2024-09-10 Autorius Visko po trupinėlį

Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
„Obuolių pyragas su šokolado lašiukais“ – tai klasikinis ir gaivus desertas, kuris puikiai dera tiek prie popietinės arbatos, tiek kaip ypatinga vakarienės pabaiga. Obuoliai yra šio pyrago pagrindinis ingredientas, suteikiantis jam natūralaus saldumo ir gaivumo. Jie taip pat yra labai naudingi žmogaus organizmui. Obuoliai turi daug skaidulų, vitaminų (ypač C ir A) bei antioksidantų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą, gerina virškinimą ir mažina cholesterolio lygį kraujyje. Taip pat, šokolado lašiukai suteikia pyragui ypatingo skonio bei prabangos pojūtį.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Vietoj sviesto galima naudoti kokosų aliejų ar margariną, kad būtų lengvesnis ir veganiškas variantas.
  • Cukraus kiekį galima sumažinti arba naudoti rudąjį cukrų, klevų sirupą ar medų.
  • Miltų rūšis galima keisti – naudoti speltos, migdolų ar net grikių miltus, kad pyragas būtų sveikesnis ir be gliuteno.
  • Vietoj šokolado lašiukų galima dėti smulkiai pjaustytų riešutų, džiovintų vaisių ar šviežios uogos.

Patiekalo gaminimo patarimai: 

Norint, kad obuolių pyragas išliktų sultingas, rekomenduojama naudoti rūgštesnius obuolius, pavyzdžiui, 'Granny Smith' ar 'Antonovka' veisles. Kepant, stebėkite pyragą – skirtingos orkaitės gali šiek tiek skirtis kepimo laiku. Taip pat galima pridėti citrinos ar apelsino žievelės į tešlą, kad suteiktų gaivaus aromato.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai: 

Obuoliai – puikus skaidulų šaltinis, padedantis reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gerinantis virškinimą. Šokolado lašiukai suteikia skonio, tačiau per didelis jų kiekis gali padidinti cukraus kiekį racione. Patartina vartoti saikingai arba pasirinkti juodąjį šokoladą su mažiausiai 70% kakavos.

Kalorijos: 

  • Bendras kaloringumas: apie 2800 kcal
  • Kalorijos vienai porcijai (jei padalinta į 10 porcijų): apie 280 kcal 

Ingredientai

    • Obuoliai (rūgštesni, pvz., 'Granny Smith'): 5-7 vnt.
    • Sviestas (ištirpintas ir atvėsintas): 200 g
    • Kiaušiniai: 4 vnt.
    • Cukrus: 180 g (galima mažinti)
    • Miltai (galima naudoti Ekstra): 250 g
    • Kepimo milteliai: 2 a.š.
    • Vanilinis cukrus: 2 a.š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitė įkaitinama iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Sviestas tirpinamas ir padedamas atvėsti.
  3. 3. Obuoliai nulupami, išpjaunami sėklalizdžiai ir pjaustomi plonomis riekelėmis.
  4. 4. Kiaušiniai plakami su cukrumi ir vaniliniu cukrumi tol, kol masė tampa balta ir padidėja 2-3 kartus.
  5. 5. Įplakamas atvėsintas sviestas ir švelniai išmaišoma.
  6. 6. Miltai persijojami, sumaišomi su kepimo milteliais ir švelniai įmaišomi į plakinį, kol nelieka miltų gumuliukų.
  7. 7. Tešla maišoma tol, kol jos konsistencija tampa panaši į riebios grietinės tirštumą.
  8. 8. Į tešlą suberiami paruošti obuoliai, atsargiai išmaišoma.
  9. 9. Tešla pilama į sviestu išteptą kepimo formą (apie 24 cm skersmens).
  10. 10. Pyragas kepamas apie 50-60 minučių arba tol, kol medinis iešmelis, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus sausas.
  11. 11. Jei pageidaujama, į pyragą galima įmaišyti razinų, trupinto šokolado, citrinos ar apelsino žievelės, riešutų.
  12. 12. Santrauka: „Obuolių pyragas su šokolado lašiukais“ yra ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas desertas. Šis pyragas puikiai derės prie bet kokios progos – tiek šventės, tiek jaukios popietės su šeima ar draugais. Obuoliai, kaip pagrindinis ingredientas, suteikia pyragui ne tik skonio, bet ir sveikatos naudą. Pagal šį receptą pagamintas pyragas bus sultingas, minkštas ir aromatingas, su maloniai traškia šokolado nata.
Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
Trapios tešlos obuolių pyragas
(1)