Trapios tešlos obuolių pyragas

2024-09-10 Autorius NoriuNiam

Trapios tešlos obuolių pyragas
Trapios tešlos obuolių pyragas – tai klasikinis, paprastas, tačiau be galo skanus desertas, tobulai tinkantis tiek kasdieniams pasilepinimams, tiek ypatingoms progoms. Pyrago pagrindas pagamintas iš trapios, lengvai saldžios tešlos, kuri tampa traški kepant, o viduje – sultingų, cinamonu kvepiančių obuolių ir kriaušių įdaras. Galetė savo išvaizda atrodo rustiškai, su laisvai užlenktais krašteliais, kurie suteikia pyragui jaukumo. Vaisiai iškepa minkšti, išlaikydami natūralų saldumą ir rūgštelę, o tešla apskrunda ir suteikia malonų kontrastą su vaisiais. Tai puikus desertas su šiltu puodeliu arbatos ar kavos.

Redakcijos komentaras - kepant galima naudoti tik obuolius, tačiau taip pat labai gardu maišyti obuolius su kriaušėmis. Tobuliausias skonis, žinoma, patiekus dar šiltą pyragą su vaniliniais ledais

Ingredientai

    Galetės tešlai:
    • Kvietiniai miltai: 260 g 
    • Sviestas: 160 g (šaltas)
    • Cukrus: 2 arb. š.
    • Druska: žiupsnelis
    • Vanduo: 4-5valg. š. (labai šaltas)
    • Kiaušinis:  1 vnt. (aptepimui)
    Migdolų kremui:
    • Migdolų miltai: 110 g 
    • Kiaušiniai: 1 vnt.
    • Sviestas: 4 arb. š. (minkštas)
    • Cukraus pudra: 30 g 
    Įdarui:
    • Kriaušės: 2 vnt.
    • Obuoliai: 2 vnt.
    • Rudasis cukrus: 1 arb. š.
    • Cinamonas: pagal skonį
    • Migdolų drožlės: papuošimui

    Recepto paruošimas

  1. 1. Galetės tešlai į dubenį sudėti miltus ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, suberti cukrų ir druską. Viską trinti pirštais kol gausis trupiniai. Tuomet, pilant po vieną šaukštą, minkyti tešlą. Suformuoti kamuoliuką. Tešla turi tik šiek tiek lipti prie rankų. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą.
  2. 2. Migdoliniam įdarui dubenyje sumaišyti miltus, kiaušinį, kambario temperatūros minkštą sviestą ir cukraus pudra iki vientisos masės.
  3. 3. Obuolius ir kriaušes nulupti, išimti sėklalizdžius ir vaisius supjaustyti plonomis riekelėmis.
  4. 4. Kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi. Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočioti į daugiau mažiau apvalią formą. Paliekant 1cm kraštą - išdėlioti migdolų kremą. Ant kremo sudėti pjaustytus vaisius. Viską apiberti cukrumi ir cinamonu (jeigu naudojama).
  5. 5. Tešlos kraštelius užlenkti į viršų. Visą kraštą aptepti plaktu kiaušiniu. Papuošti migdolų riekelėmis.
  6. 6. Orkaitę įkaitinti iki 200 C temperatūros ir dėti galetę kepti apie 30-40 min, kol kraštai gražiai paruduos.
Trapios tešlos obuolių pyragas
Obuolių pyragas su kondensuotu pienu
(27)
Obuolių pyragas su varške
(11)