Trupininis pyragas su uogiene "Gardumėlis"

2024-10-14 Autorius Vaida Bučinskienė

Trupininis pyragas su uogiene "Gardumėlis"
Trupininis pyragas su uogiene, dažnai vadinamas "Gardumėlis", yra paprastas, bet itin skanus desertas, kurio pagrindas yra trapi tešla ir mėgstamos uogienės sluoksnis. Pyrago tekstūra – trapi ir traški, o įdaro rūgštumas suteikia puikų skonio balansą. Trupinėliai ant viršaus suteikia papildomą traškumą ir desertui švelnumo.
Pyrago gamyba susideda iš tešlos, kuri yra padalinta į dvi dalis: viena dalis tešlos naudojama pagrindui, o kita dalis – trupiniams, kuriais apibarstomas uogienės sluoksnis. Uogienę galima pasirinkti pagal skonį: aviečių, vyšnių, braškių, serbentų ar bet kuri kita. Rezultatas – nostalgiškas ir skanus pyragas, kuriuo gardu mėgautis su arbata ar kava.

Redaktorės Vaidos komentaras - pyragas sukeliantis sentimentus, dažna mama ar močiutė kepdavo tokio tipo desertą. Paprastas, gardus, greitai paruošiamas ir puikus būdas sunaudoti visas močiutės virtas uogienes :) 

Ingredientai

    • Miltai: 450 g
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Cukrus: 150 g
    • Sviestas: 150 g
    • Citrinos žievelė: 1 vnt.
    • Uogienė: 430 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į dubenį suberti miltus, kepimo miltelius, cukrų ir įtarkuoti vienos citrinos žievelę (geltonąją dalį). Išmaišyti.
  2. miltai, kepimo milteliai, cukrus ir žievelė dubenyje
  3. 2. Į miltus įmušti visus kiaušinius.
  4. kiaušiniai dubenyje
  5. 3. Sudėti kambario temperatūros sviestą.
  6. sudėtas minkštas sviestas
  7. 4. Užminkyti tešlą, kol viskas susijungs ir tešla taps švelni.
  8. suminkyta tešla
  9. 5. Išminkytą tešlą padalinti į dvi nelygias dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą ne mažiau nei 1 val.
  10. užminkyta tešla padalinta
  11. 6. Kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi
  12. kepimo popieriumi ištiesta skarda
  13. 7. Į formą sutarkuoti didesnę atšaldytos tešlos dalį.
  14. sutarkuota tešla
  15. 8. Tešlą aptepti pasirinkta uogiene.
  16. užteptas uogienės sluoksnis
  17. 9. Ant viršaus užtarkuoti likusią tešlos dalį.
  18. užtarkuotas viršutinis tešlos sluoksnis
  19. 10. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros ir pyragą kepti apie 40 min.
Trupininis pyragas su uogiene "Gardumėlis"
Šokoladinis vyšnių ir migdolų pyragas
(5)