Varškės ir persikų pyragas su rikota

2024-01-04 Autorius WorldRecipes.lt

Varškės ir persikų pyragas su rikota
Nuostabus pyragas, kai tik norisi palepinti save, šeimą ar užsukusius svečius. Šiek tiek kreminis, šiek tiek vaisinis bei su nuostabiu minkštu pagrindu. Pyragą galima lengvai modifikuoti - vietoje rikotos sūrio pasirinkti tik varškę, ir atvirkščiai. Vietoje šviežių persikų kuo idealiausiai tinka nektarinai, taip pat, žinoma, ir konservuoti persikai, tik juos reikia gerai nusausinti prieš dedant ant pyrago.

Pyrago gaunasi tikrai daug, todėl užteks ilgesniam laikui arba pavaišinti didesnei kompanijai. Aš šį desertą šį kartą kepiau dviejose vidutinio dydžio formose (itin patogu, jei vieną nešitės į svečius, o kitas liks smaližiauti namuose). Pyragas skanus tiek karštas, tiek jau atvėsęs. Kai pyragą ištraukiame iš orkaitės, paliekame pravėsti ir sustingti, nes iškepusio pyrago vidus būna dar skystokas. Iškepusį pyragą po to galima pašildyti mikrobangėje, patiekti su ledais arba šokoladiniu užpilu. Tikrai be galo skanu! 🙂

Ingredientai

    Pyrago pagrindui:
    • miltai: 2,5 stiklinės (1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • kambario temperatūros sviestas: 200 gramų
    • cukrus: dviejų trečdalių stiklinės
    • kiaušiniai: 2
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio (arba vanilės ekstraktas)
    • druska: žiupsnio
    Varškės masei:
    • varškė: 300 gramų
    • rikotos sūris: 200 gramų
    • kiaušiniai: 5
    • plakamoji grietinėlė: 1,5 stiklinės
    • cukrus: dviejų trečdalių stiklinės
    • miltai: 0,5 stiklinės
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio (arba vanilės ekstraktas)
    • citrinos sultys: iš 1 vnt.
    • persikai: 4 didelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Tada sviestą ir cukrų suplakite elektriniu mikseriu iki vientisos masės. Vieną po kito įmuškite kiaušinius, išplakite.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet kitame inde sumaišykite miltus su vaniliniu cukrumi bei druska.
  5. 4. Įsijokite į sviesto ir kiaušinių masę bei išmaišykite. Tešla turėtų gautis labai tiršta, tarsi sausainiams.
  6. 5. Po to kepimo indą išklokite su kepimo popieriumi (turėtų dengti dugną ir kraštus). Aš pati naudojau 2 formas - apvalią (~23 centimetrų skersmens) ir keturkampę (~13x23 centimetrų dydžio), bet pyragą galima kepti ir vienoje didelėje formoje.
  7. 6. Kepimo indo dugną išklokite pasiruošta tešla. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
  8. 7. Paskui išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti.
  9. 8. Varškę, rikotos sūrį, cukrų ir vanilinį cukrų gerai išmaišykite viename inde.
  10. 9. Tuomet įmaišykite miltus, kiaušinius ir citrinos sultis. Maišykite, kol nelieka gumuliukų. Galima maišyti su elektriniu mikseriu.
  11. 10. Grietinėlę išplakite iki standžios konsistencijos (tik neperplakame, kad nesušoktų į gumuliukus). Varškės masę ir išplaktą grietinėlę sumaišykite šaukštu.
  12. 11. Tada persikus perpjaukite perpus ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  13. 12. Ant tešlos supilkite varškės masę, išlyginkite paviršių ir išdėliokite persikų skilteles.
  14. 13. Pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 minučių (200 laipsnių), kol kraštai gražiai apskrus. Iškepusio pyrago vidus yra ganėtinai minkštas, todėl per ilgai nekepame, kad neprisviltų dugnas.
  15. 14. Iškepusį pyragą palikite atvėsti, pjaustykite ir skanaukite!

Kristina

Kuo skiriasi varškė nuo rikota? itališkai rikota, lietuviškai varškė 🤗
Atsakyti
Vokiškas varškės pyragas
(4)
Austriškas varškės pyragas - štrudelis su razinomis
(1)