Toks sirupas visada gali būti panaudojamas desertams ar pyragų (biskvitų) sudrėkinimui. O vyšnios idealiai tinka įdarui arba tuose pačiuose desertuose. Mes įpratę iš išvirti vyšnių uogienę ar paruošti kompotus, bet vienas kitam netrukdo, ypač jeigu vyšnių derliaus buvo labai. Išvirę sirupą gauname du viename, ir tai visada finansiškai naudinga, o žiemą ir labai patogu.
Ingredientai
vyšnios: 500 gramų
cukrus: 600 gramų
vanduo: 700 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Paruoškite produktus. Vandenį aš naudoju įprastai iš čiaupo. Vyšnios gali būti šviežios arba šaldytos, kurių nereikia atšildyti.
2. Vyšnias nuplaukite po vėsiu vandeniu, leiskite vandeniui nutekėti. Jei reikia, kauliukus pašalinkite specialiu prietaisu.
3. Vyšnias suberkite į gana platų indą, pabarstykite cukrumi ir užpilkite visu vandeniu.
4. Uždėkite puodą ant vidutinės kaitros ir maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite vyšnias 3-4 minutes, nukelkite nuo viryklės.
5. Nugriebkite susidariusias putas. Leiskite visiškai atvėsti. Tada pakartokite virimo procesą. Nebūtina virti ilgiau nei 4 minutes ir neleiskite stipriai užvirti.
6. Kiekvieną kartą sirupas taps vis tirštesnis, o uogos išliks vientisos, po to jas galima naudoti įdarui ar desertams.
7. Kai sirupas su uogomis po antrojo virimo visiškai atvės, vyšnias išimkite ir supilkite į sterilų stiklainį. Jei norisi, sirupas gali būti perfiltruojamas per sietelį, bet jūs negalėsite to padaryti, jei, kaip ir mano, visos vyšnios liko nepažeistos.
8. Likusį sirupą be uogų užvirinkite ir nukelkite nuo viryklės, pašalinkite putas.
9. Karštą sirupą išpilstykite į paruoštus sterilius stiklainius arba butelius. Į stiklainį iki viršaus pripildykite karšto vyšnių sirupo. Užsukite visus indus steriliais dangteliais, apverskite ir padėkite po kur nors labai šiltai (pvz. po kaldra), kol visiškai atvės. Tada iškart padėkite ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Jei ruošiate nedidelį kiekį, laikykite šaldytuve.
10. Iš tokio kiekio produktų man gavosi apie 600 ml gryno sirupo ir 350 gramų vyšnių sirupe. Sirupas gana koncentruotas, saldus, sodraus vyšnių skonio ir aromato.
11. Vyšnių sirupo virimo procese papildomi komponentai naudojami itin retai. Jei vis dėlto norite paįvairinti sirupo skonį, galite į jį įdėti šiek tiek cinamono, imbiero ar vanilės.
12. Tirštas ir kvapnus sirupas naudojamas kaip gėrimų, kremų užpildas, impregnavimas pyragams, glajus desertams.
13. Rekomendacija: Daugiau receptų žiemai rasite: Receptai žiemai.