Kaip virti birius ryžius. Atrodo visai paprasta, išvirti ryžius tikrai moka kiekvienas. Bet ar tikrai moka? Ar visada kiekvienam ryžiai gaunasi birūs, kokių norisi? 🙂
Turiu pripažinti, kad ganėtinai ilgą laiką aš pati nemokėjau išvirti ryžių, visada labiau gaudavosi ryžių košė, arba itin vizualiai nepatrauklūs, sulipę ryžiai. Po to, galų gale, prisiverčiau investuoti kelias minutes, pasidomėti, kaip juos tinkamai reikia virti, ir nuo tos dienos nuolatos sulaukiu klausimų iš aplinkinių, kaip aš juos verdu.
Kur ta ryžių virimo paslaptis?
Sakyčiau yra 2 svarbiausi aspektai. Pirmiausia, tinkamų ryžių pasirinkimas. Jei norisi birių, nesulipusių ryžių, rekomenduoju rinktis ilgagrūdžius Basmati ryžius. Jie yra tinkamiausi tokiam virimui, tinka būti naudojami
garnyrui. Aš visada stengiuosi rinktis kiek brangesnius ryžius didesnėse pakuotėse, taip pat atkreipiu dėmesį į kilmės šalį ir distributorių. Pirmenybę suteikiu tiesiogiai iš Pakistano, Indijos atkeliavusiems ryžiams.
Kai jau išsirenkate norimus ryžius, prieš verdant būtinai juos perplauname po šaltu vandeniu. Šitas žingsnis labai svarbus, nes šitaip nuplauname krakmolingąją ryžių dalį, ir neleidžiame jiems sulipti.
Na ir dar vienas aspektas, į kurį rekomenduoju atkreipti dėmesį: jokiu būdu ryžių NEMAIŠOME. Daugelis žmonių daro šią klaidą. Ryžiams visai nereikia mūsų įsikišimo, nors ir žinau kaip kartais labai norisi patikrinti ar viskas vyksta pagal mūsų pirminį sugalvotą planą. Tiesiog uždengiame puodą ir leidžiame jiems išvirti patiems, o tuo tarpu išgeriame mėgstamos kavos puodelį arba paskaitome norimą knygą. 🙂
Tad einame ruošti tobulų ryžių!
Beje, mano 1 puodelis - 220 mililitrų. Arba kiekį deriname pagal save, ryžių ir vandens santykis privalo būti 1:2.