Kepti ryžiai su kiaušiniu ir daržovėmis, man pačiai, yra bene pagrindinis kriterijus vertinant kinų restorano meniu. Jeigu apkepti ryžiai su kiaušiniu ir daržovėmis paruošti puikiai - likę patiekalai įprastai būna irgi pagaminti labai gerai. Jeigu kiniečių restoranas gamina nuviliančius apkeptus ryžius, kas, beje, yra bazinis patiekalas bet kuriame kinų restorane, tikėtis labai gerų kokybės standartų iš kitų patiekalų būtų kiek naivoka. Kaip matote, apkepti ryžiai man yra taip svarbu!:) Esu tikra, kad yra ir daugiau tokių ryžių gerbėjų, dėl to skubu su Jumis visais pasidalinti savo ryžių su kiaušiniu ir daržovėmis receptu, kuris garantuotai pranoksta daugelio kinų restoranų ryžius. :)
Šį patiekalą savo virtuvėje gaminau labai daug kartų. Vis tobulinau, eksperimentavau ir keičiau kiekvieną kartą bandant, kol galiausiai supratau, kad yra vos kelios esminės taisyklės, norint namuose pagaminti nuostabius apkeptus ryžius su kiaušiniu bei daržovėmis:
Ryžiai - Nėra paslaptis, kad ryžių forma iš esmės nusako juose esančio krakmolo kiekį. Logika čia visai paprasta - kuo grūdas yra ilgesnis (ilgagrūdžiai ryžiai, jasmine, basmati), tuo mažiau jie lips tarpusavyje ir bus biresni dėl mažesnio krakmolo kiekio nei apskritieji ryžiai (sushi ryžiai, arborio ryžiai ar kiti), kurie yra labiau lipnūs ir mėgstantys sušokti į gumulus. Trumpai tariant, norint pasigaminti fantastiškus birius apkeptus ryžius mums reikia TIK ILGAGRŪDŽIŲ RYŽIŲ.
Antras esmis dalykas susijęs su ryžiais -
ryžiai privalo būti šalti. Idealiausiu atveju, naudojame ryžių likučius, per visą naktį pastovėjusius šaldytuve. Stovėdami šaldytuve ryžiai sutvirtėja, o tai reiškia, kad stipriai sumažinsite tikimybę, kad kepdami ryžiai pavirs į košę. Jokiu būdu nepraleidžiame šio žingsnio!
Labai gerai įkaitusi keptuvė - Kepant daržoves bei ryžius itin svarbu kuo aukštesnė kaitra, kitaip tiek daržovės, tiek ryžiai nepradės skrusti iš karto. Lėtas kepimas ant vidutiniškos kaitros reikš, kad ryžiai ir daržovės ima skleisti daug garų, kas patiekalui suteikia nereikalingos drėgmės ir galimai sulipina ryžius, o to mes griežtai vengiame. Mūsų tikslas - birūs apskrudę ryžiai. Taip pat, rekomenduočiau naudoti WOK keptuvę, nes ši itin gerai įkaista ir apskrudina ryžius iš visų pusių.
Skoniniai priedai - Jeigu visada galvojote, kas suteikia tą specifinį skonį azijietiškiems patiekalams, tai atsakymas tikrai paprastas. Visa paslaptis yra:
a) sojos padažas (svarbiausia nepadauginti, kad ryžiai nebūtų vandeningi ir sulipę);
b) austrių padažas (vienas esminių ingredientų, kuris suteikia būtent azijietišką umami poskonį);
c) skrudintų sezamų aliejus (jis privalomas! Nusipirkite, pauostykite ir iškart tą pačią akimirką suprasite, kodėl. Tik nesumaišome su paprastu sezamų aliejumi!);
d) žuvies padažas (nėra privalomas, bet, jeigu turite, būtinai naudojame vietoje druskos!).
Reklama
Mano pateiktame recepte šių ingredientų kiekiai nurodyti apytiksliai, būtinai pasireguliuojame pagal skonį. Taip pat skirtingų prekinių ženklų padažai turės skirtingą intensyvumą, todėl visada rekomenduoju pradėti nuo mažiau.
Reklama
Toks ryžių patiekalas mane labiausiai žavi tuo, kad į jį įmanoma dėti viską! Pačias įvairiausias daržoves nuo kukurūzų iki kopūstų, baltymus - nuo krevečių iki vištienos ir kitus priedus nuo aštraus padažo iki skrudintų anakardžių arba grybų. Fantazija čia beribė. Be to ryžius su kiaušiniu ir daržovėmis gaminu, kai noriu pravalyti savo šaldytuvą. Yra užsilikę daržovių likučių? Į keptuvę. Yra kiaušinienės likučių? Į keptuvę jau dabar! O gal nuo vakar užsiliko šoninės gabaliukų? Irgi dedame į keptuvę! Greitai ir paprastai pagaminama, bet tuo pačiu labai skanu.👌