Burokėlių sultys - Receptas ir nauda organizmui

2020-10-24 Autorius WorldRecipes.lt

Burokėlių sultys - Receptas ir nauda organizmui
Norėčiau mūsų skaitytojus supažindinti su burokėlių sultimis. Ir papasakoti keletą faktų (naudų mūsų organizmui), kurių galbūt dar nežinojote.

Kaip gi burokėliai gali pagelbėti kiekvieno žmogaus sveikatai?

Pirmiausia burokėliai yra tikriausiai vienintelė daržovė, kurios ląstelėse kalcio bei natrio santykis yra neįtikėtinai ypatingas - 1:10. Būtent šis mineralų santykis padės pašalinti kraujagyslėse besikaupiantį kalcį. Tad burokėliai itin naudingi sergantiesiems venų sukietėjimais / venų varikoze.

Burokėliuose taipogi yra daug chloro, kuris padės išvalyti žmogaus inkstus, kepenis, tulžies pūslę bei paskatins limfos apytaką.

Burokėliuose taip pat gausu pektino. Tai yra augalinis skydas prieš sunkiuosius metalus, radioaktyvų spinduliavimą ir patogenines žarnyno bakterijas. Pektinas taipogi pagelbsti sumažinant cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje.

Burokėlių sultyse randasi daug baltymų bei aminorūgščių. Jie padės žmogaus kepenims kovoti su suriebėjimu.

Šios daržovės taipogi turi daug geležies, tad gali pagelbėti kiekvieno žmogaus organizmui gaminant eritrocitus.

Burokėlių sultys taip pat itin stipriai plečia kraujagysles bei pagerina atmintį. Jos gali Jums pagelbėti, jei vargina padidėjęs arterinis kraujospūdis arba anemija.
Reklama

Burokėlių sultyse taipogi yra daug jodo, mangano, vario bei cinko. O tai reiškia, kad gerdami burokėlių sultis galite pagerinti ir savo regėjimą. Mokslininkai gana užtikrintai sako, kad cinkas yra itin naudingas patyrusiems miokardo infarktą bei sergantiesiems kitomis kraujagyslių ligomis.

Burokėlių sultyse taipogi yra pigmentų, kurie padeda sumažinti arterinį kraujospūdį bei sustiprinti kapiliarus.

Nuo senų senovės tokios sultimis būdavo sugrąžinamos per žiemą arba ligos metu prarastos jėgos.

Tai visai nėra nuostabu, nes burokėlių sultyse yra itin daug priešuždegiminių medžiagų. Burokėlių sulčių kompresai idealiai pagelbėja gydant opas bei votis.

Nepabijokite išgerti tokias sultis jei esate pervargę, jus kamuoja įtampa arba nemiga.

Didžiosios Britanijos Eksterio universiteto mokslininkai sako, kad burokėlių sultys yra nuostabus energinis gėrimas. Jei gersite tokias sultis, net 16 procentų galėsite padidinti savo ištvermę. Yra sakoma, kad burokėliai šitaip veikia todėl, kad juose yra gausu azoto oksido, polifenolių, resvetratrolio bei AA betaino. Visos tokios medžiagos padės ląstelėms dar geriau panaudoti energiją, o azoto oksidas ne tik išplės žmogaus kraujagysles bet ir pagelbės mūsų ląstelėms pagaminant energiją. Tokios medžiagos bei sultyse ištirpusios druskos žmogaus organizmui padės sumažinti deguonies poreikį. Iš esmės tokias sultis mokslininkai laiko tarsi dopingu, kuris yra visai nedraudžiamas, pigus bei lengvai prieinamas.

Kuo dar yra naudingos burokėlių sultys?
- Jei gersite burokėlių sultys, tai jūs išvalysite savo organizmą nuo toksinų bei kenksmingų šlakų.
- Dar greičiau atsikratysite svorio, nes šiose sultyse yra ganėtinai daug riebalus tirpdančio lipotropino.
- Galėsite paspartinti skydliaukės veiklą, jei sergate hipotireoze.
- Šios sultys taipogi padės susigrąžinti jaunatvišką išvaizdą, nes skaistins Jūsų odą.

Kaip reikėtų naudoti burokėlių sultis?
Jeigu sergate tulžies pūslės ligomis, burokėlių sultis jums reikia maišyti lygiomis dalimis su agurkų bei morkų sultimis. Jas privalu gerti tris kartus per dieną po pusę stiklinės pusvalandis prieš valgį.

Moterims burokėlių sultys padeda mėnesinių metu. Jos taipogi labai naudingos bei pasiekusioms menopauzę. Šiuo atveju burokėlių sultis yra rekomenduotina gerti tris kartus per dieną po maždaug pusę stiklinės. Bet vienų jų gerti nereikia - geriau perpus skiedžiame su morkų sultimis.
Reklama

Jeigu yra padidėjęs arterinis kraujospūdis, tokios sultys taip pat Jums gali pagelbėti. Bet jas privalu skiesti - geriausia spanguolių ar morkų sultimis. Imkite vieną dalį burokėlių sulčių bei dvi dalis spanguolių sulčių. Galite, jeigu norisi, pagardinti ir medaus šaukšteliu. Burokėlių sultys bus labai naudingos, jei Jus pastoviai vargina vidurių užkietėjimas, kraujagyslių spazmai arba pastovi nervinė įtampa.

Aukštą kraujospūdį gali padėti sumažinti ir šis mišinys: sumaišome medaus bei raudonųjų burokėlių sulčių santykiu vienas prie dviejų ir įmaišome vienos citrinos sultis. Geriame šio mišinio po pusę stiklinės praėjus 60 minučių po Jūsų valgio.

Jei kankina vidurių užkietėjimas, tokios sultys privalo būti geriamos ant tuščio skrandžio. Yra mokslininkų, kurie galvoja, kad burokėlių sultys gali palengvinti sergančiųjų vėžiu gyvenimą. Bet sergantiesiems šia liga patartina gerti ne daugiau kaip pusę stiklinės burokėlių sulčių per dieną.

Jeigu gersite burokėlių sultis lengviau mesite rūkyti.

Jei skaudą gerklę - gali padėti burokėlių nuoviras. Kad jį pasigamintum, vieną vidutinio dydžio burokėlį užpilame vandeniu ir verdame, kol suminkštėja. Gautą nuovirą atvėsiname, nukošiame ir tokiu nuoviru skalaujame savo skaudančią gerklę.

Podagros bei artrito gydymui - reikėtų sumaišyti lygiomis dalimis burokėlių, morkų bei šviežių agurkų sulčių. Toks sulčių mišinys padės pašalinti iš organizmo šlapimo rūgštį. Tokio sulčių mišinio yra rekomenduotina gerti po maždaug pusę stiklinės tris arba keturis kartus per dieną.

Valomasis sulčių mišinys kepenims, inkstams, kasai bei tulžies pūslei - gaminamas šitaip: sumaišome raudonųjų burokėlių, morkų bei šviežių agurkų sultis santykiu 3:10:3. Įprastai tokio mišinio yra geriama po maždaug 1-1,5 stiklinės tris kartus per dieną.

Virškinamajam traktui stiprinti bei nuo lėtinio vidurių užkietėjimo, ir virškinimo sutrikimų bei kepenų ligų patartina kiekvieną dieną suvalgyti prieš pusryčius maždaug 100-150 gramų virtų burokėlių arba burokėlių salotų su augaliniu aliejumi. Jeigu sergate skrandžio ligomis, sumaišome po 50 gramų burokėlių, bulvių, griežčių bei spanguolių sulčių, įdedame pagal savo skonį medaus. Geriame tokio mišinio po vieną šaukštą tris kartus per dieną.

Jei sergate ateroskleroze, maždaug 20-30 minučių prieš valgį yra rekomenduotina išgerti po trečdalį stiklinės raudonųjų burokėlių sulčių. Prieš geriant šias sultis, palaikome jas šaldytuve mažiausiai dvi valandas.

Kam tikrai nereikėtų gerti burokėlių sulčių?

-Burokėlių sultys visiškai netinka sergantiesiems inkstų bei šlapimo takų akmenlige - tokios sultys gali išprovokuoti akmenų judėjimą šlapimo takais.
- Burokėlių sulčių taipogi negalima gerti sergant inkstų ligomis - glomerulonefritu, pielonefritu ar esant nefroziniam sindromui - tokių sulčių reikia vengti sergant podagra bei reumatoidiniu artritu
- Burokėlių sultys netiks ir linkusiems viduriuoti - jos dar labiau laisvina vidurius - jų  taipogi reikia vengti jei tavo arterinis kraujospūdis yra žemas, nes tokios sultys dar labiau sumažina arterinį kraujospūdį.
- Burokėlių sultimis nereikia gydytis, jei tavo skrandžio rūgštingumas šiuo metu yra padidėjęs.
- Burokėlių sulčių taipogi privalu vengti ir sergant cukriniu diabetu - jų taip pat reikia vengti jei jus vargina rėmuo.

Kaip reikia gerti burokėlių sultis?
Burokėliai gerai išsilaiko net ir per žiemą, tad jų sulčių galima išsispausti visus metus. Sultis taipogi galima spausti ir iš šviežių burokėlių lapų.

Gaila, bet ne visos burokėlių rūšys tiks sultims spausti. Geriausiai sultis būtų spausti iš raudonųjų burokėlių. Juose neturėtų būti baltų gyslelių. 

Šviežiai išspaustas burokėlių sultis privalu palikti bent kelias valandas šaltai, kad jos nusistovėtų. Idealiausia jas tiesiog padėti į šaldytuvą. Paskui nuo burokėlių sulčių nugraibome putas bei geriame jas tik praskiestas. 

Idealiausia burokėlių sultis gerti praskiestas su morkų sultimis. Skiedžiama santykių vienas prie keturių (viena dalis burokėlių bei keturios dalys morkų). 

Grynų burokėlių sulčių gerti nerekomenduotina - jus gali supykinti, taip pat galite pradėti svaigti galva. Jei nutarėte savo organizmą gydyti burokėlių sultimis, - prie jų privalu pratintis tik palengva. Pirmiau jas praskiedžiame daugiau, po to morkų sulčių dedame mažiau ir taip mažiname praskiedimą kol jau galėsite gerti visiškai grynas sultis. 

Burokėlių sultis labai gerai skiesti ir moliūgų sultimis. Jei burokėlių sultis norisi naudoti gydymuisi, jų negalima vartoti daugiau kaip vienos burokėlių sulčių stiklinės per dieną. 

Įprastai burokėlių sulčių nerekomenduojama gerti ilgiau kaip 2 savaites. Paskui reikia daryti mažiausiai dviejų savaičių pertrauką ir tik tuomet, jei dar reikia pakartoti kursą.
Reklama

Jei Jūs esate sveiki, burokėlių sultimis galima skiesti kitus sulčių mišinius. Burokėlių sultys galėtų būti praskiedžiamos morkų, citrinų, pomidorų, serbentų, moliūgų ir/ar obuolių sultimis. Jas taip pat galite sumaišyti su medumi, kefyru ar gira. O žemiau keletas mano mėgstamiausių burokėlių sulčių kokteilių. Pamėginkite!

Ingredientai

    Burokėlių ir kefyro kokteiliui:
    • burokėlių sultys: 2 valgomųjų šaukštų
    • kefyras: 1 stiklinės
    • serbentų uogos: 2 valgomųjų šaukštų (arba uogienė)
    • medus: 1 arbatinio šaukštelio
    Burokėlių ir pomidorų sulčių kokteiliui (Arba Kruvinajai Meri su burokėlių sultimis):
    • kiaušinių tryniai: 1
    • cukrus: 4 arbatinių šaukštelių
    • burokėlių sultys: 50 mililitrų
    • rauginti agurkai: 1-2 (sutarkuojame smulkia tarka)
    Burokėlių, morkų ir apelsinų sultims:
    • burokėliai: 1 (vidutinio dydžio)
    • morkos: 2 (nedidelių)
    • apelsinai: 2
    Burokėlių sirupui sergant tulžies pūslės akmenlige (Akmenims tirpinti):
    • burokėliai: kelių (vidutinio dydžio)
    Bendrajam organizmo valymui burokėliais:
    • burokėliai: 3 kilogramų
    • vanduo (burokėlių virimui)
    • karvės pienas: 800 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Burokėlių ir kefyro kokteilis: Visus nurodytus ingredientus suplakame elektriniame plaktuve. Išpilstome į stiklines su ledukais. Skanaujame!
  2. 2. Burokėlių ir pomidorų sulčių kokteilis (Arba Kruvinoji Meri su burokėlių sultimis): Visus ingredientus sumaišome tarpusavyje bei pasūdome pagal skonį. Supilame į stiklines (po pusę stiklinės).
  3. Reklama
  4. 3. Tokį mišinį užpilame pomidorų sultimis bei įlašiname šlakelį citrinų sulčių. Sumaišome ir atšaldome. Papuošiame salierais, petražolėmis, svogūnų laiškais arba žaliųjų žirnelių ankštimis. Būtina patiekti su ledukais. Toks kokteilis itin tirštas, tad geriau jį valgyti šaukšteliu. Labai tinka po ilgo vakarėlio.
  5. 4. Burokėlių, morkų ir apelsinų sultys: Išspaudžiame sultis sulčiaspaudėje. Leidžiame joms nusistovėti. Nugraibome putas. Geriame į sveikatą. Jei geriate vietoje įprastų pusryčių - greičiau kris svoris.
  6. 5. Burokėlių sirupas sergant tulžies pūslės akmenlige (Akmenims tirpinti): Jeigu sergate tulžies pūslės akmenlige, taip pat yra patartina gydytis burokėlių sirupu. Jam pagaminti prireiks kelių vidutinio dydžio burokėlių. Burokėlius nulupame, susmulkiname bei išverdame. Burokėlius privalu virti ilgai, kol nuoviras tampa tirštas, tarsi sirupas. Tokio nuoviro yra rekomenduotina gerti po ketvirtadalį stiklinės tris kartus per dieną 30 minučių prieš valgį. Toks burokėlių nuoviras ilgainiui padeda ištirpdyti tulžies pūslės akmenis pamažu bei visai neskausmingai.
  7. 6. Bendrasis organizmo valymas burokėliais: Tris kilogramus burokėlių nulupame, supjaustome nedideliais gabaliukais, paskui juos suberiame į puodą ir užpilame vandeniu tiek, kad vanduo apsemtų burokėlius maždaug per 2 pirštus.
  8. 7. Puodą privalu sandariai uždengti bei pavirinti maždaug 90 minučių ant mažos ugnies.
  9. 8. Skystis palikite šiek tiek atvėsti, tuomet nupilkite ir nukoškite. Į nuovirą supilkite 800 mililitrų pavirinto karvės pieno. Tokį valomąjį mišinį reikia nedideliais gurkšneliais išgerti per tris dienas. Vidutinė organizmo išvalymo tokiu mišiniu trukmė yra maždaug 3-4 savaitės.
  10. 9. Mano patarimas: Kad verdami burokėliai neprarastų savo spalvos, į vandenį įberiame šiek tiek cukraus - burokėliai liks dailiai raudoni.
  11. 10. Pastebėjimas: Taip pat recepto pabaigoje prisegiau video iš YouTube (anglų kalba), su daugiau naudingos informacijos, kurią verta žinoti apie burokėlių sultis.


Aldona

Labai daug sužinojau, ačiū už informaciją. :)
Atsakyti

Elena

Po šio straipsnio pamėgau burokėlių sultis. Super. :)
Atsakyti
Sveiki sausainiai
(10)
Lęšių virimas arba kiek laiko reikia virti lęšius?
(1)
Imuniteto arbata
(1)