Cacio e pepe receptas

2023-07-10 Autorius WorldRecipes.lt

Cacio e pepe receptas
Šis bene žinomiausias romėnų (ne, ne Milano:)) patiekalas yra tikrai vienas iš pačių populiariausių Italijoje. Gal dėl savo paprastumo - jam pagaminti reikės vos trijų ingredientų: pastos (geriau ilgos), sūrio (idealu, jeigu naudosite pecorino, bet iš bėdos tiks ir parmigiano, nors italai sako, kad reikėtų sumaišyti 3 dalis pecorino ir 1 dalį parmigiano), bei pipirų (geriausia - tellicherry, ir būtinų būtiniausiai šviežiai grūsti). Vieta, kurioje galima suklupti - tai nustatyti tokias ingredientų proporcijas, kurios padažą padarytų kreminiu, bet ne paverstų kieto tąsaus sūrio gabalu. Ir tikrai nenusiminame, jeigu iš pirmo karto jums nepasiseks. Mėginame dar kartą. Įkvėpimui galima peržiūrėti smagų video, kaip šis patiekalas gaminamas - rasite mano recepto pabaigoje.

Ir dar vienas pastebėjimas. Na jūs man pasakykite - kaip tie italai išlieka tokie liekni, kai kiekvieną rytą valgo bandeles perteptas Nutella, ko ne kasdien valgo padažais paskanintą pastą ir picas su tįstančiu sūriu, mėgaujasi ne vieną kaloriją turinčiu risotto, neatsisako tiramisu deserto, ir dar visus patiekalus užsigeria vynu (ar net alumi), na ir jau tikrai nesportuoja taip, kaip, pavyzdžiui, australai? Gal jų miltai yra kokie kitokie, lyginant su mūsiškiais? Patarkite kas nors, nes aš irgi norėčiau be jokių pasekmių mėgautis mitiniais patiekalais bent jau kas antrą dieną, jeigu nekuklu būtų pageidauti galėti tą daryti kasdien…

Ingredientai

    • spagetti: 600 gramų (renkamės storesnius)
    • šviežiai grūsti juodieji pipirai: trijų ketvirtadalių - vieno arbatinio šaukštelio (arba mažiau - pagal skonį; rekomenduoju rinktis tellycherry)
    • šviežiai tarkuotas pecorino sūris: 1,25 stiklinės (125 gramų)
    • šviežiai tarkuotas parmegiano sūris: 1,25 stiklinės (25 gramų)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia dideliame puode užverdame daug vandens ir įberiame druskos.
  2. 2. Sudedame pastą ir verdame dviem minutėm trumpiau, nei yra nurodyta ant pakelio.
  3. 3. Per tą laiką, kol pasta verda, sugrūdame pipirus kuo stambiau, suberiame juos į sausą didelę keptuvę ir paskrudiname maždaug minutę, kol pipirai paskleidžia aromatą (galima pipirus paskrudinti nemaltus, ir sugrūsti juos jau paskrudinus, bet man paprasčiau sugrūsti, ir tuomet skrudinti).
  4. 4. Kai pipirai paskleidžia aromatą, samčiu pasemiame vandens iš puodo, kuriame verda pasta, ir supilame į keptuvę su pipirais. Leidžiame burbuliuoti ir vandeniu virti bei garuoti maždaug vieną minutę, kol vandens kiekis sumažės.
  5. 5. Tuo pat metu sutarkuotą sūrį suberiame į dubenėlį ir ant sūrio užpilame apie pusę samčio vandens, kuriame verda pasta. Šluotele sumaišome viską, kad gautųsi tyrelė.
  6. 6. Kai pasta beveik išverda (lieka dar dvi minutės, pagal tai kas parašyta ant pakelio), išgriebiame ir sudedame pastą į keptuvę sukunkuliuojančiu vandeniu ir pipirais, tuomet supilame sūrio mišinį, ir kaitindami dar apie pusę minutės arba minutę pakaitiname nuolatos maišydami, kad pasta baigtų virti ir pasidengtų tolygiai sūrio kremu. Jeigu matote, kad masė pernelyg tiršta, įpilame dar vandens, kuriame virė pasta.
  7. 7. Patiekiame pašildytose lėkštėse, pabarstome dar trupučiu grūstų pipirų ir tarkuotu sūriu. Skanaus!
  8. 8. Pastebėjimas: Mano pačios rezultatas dar tobulintinas, padažas tikrai originaliame pateikime Milane buvo kremiškesnis, tad gaminsiu šį gėrį dar ne vieną kartą tikrai, kol atmušiu akį ir ranką. :)
  9. 9. Rekomendacija: Daugiau makaronų receptų rasite: Makaronai.


Renalda

Pats geriausias atrastas receptas. Labai patinka!:)
Atsakyti
Cacio e pepe receptas
Makaronai su tunu ir pomidorais
(1)
Makaronai su plėšyta kiauliena
(3)
Makaronų salotos su daržovėmis ir feta
(1)