Cronut - nuostabios spurgos su įdaru ir šokolado glaistu

2023-10-01 Autorius WorldRecipes.lt

Cronut - nuostabios spurgos su įdaru ir šokolado glaistu
Aš itin mėgstu Donut lab spurgas. Iš tiesų mėgstu pačias įvairiausias spurgas - ir varškės spurgytes ir tas su džemu (Kauno Spurginės lankytojai žinosite). Tik jeigu kalbant apie šiuolaikines spurgines - ten ganėtinai brangu, o va savo namuose susikurti sau šventę ir prisigaminti 10 tobulų spurgų skamba kaip iš fantastikos srities. Bet dėka "nepatingėjimo" turėjom puikų, saldų, spurgišką savaitgalį. 🙂 Aš tik trumpai pasakysiu, kad šis receptas nėra tikrų Cronut spurgų, nes čia mes nevargsime su tešlos gaminimu. Čia jau už mus visas vargas nuvargtas - naudosime, palaukite... sluoksniuotą tešlą!

Noriu užtvirtintai pabrėžti, kad pasigaminti šias spurgas tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Taip, tai užims šiek tiek laiko, nes tešla turi kilti, kremą purškiant į spurgą irgi reiks "pažaisti" (jeigu norisi, galite šį žingsnį praleisti ir mėgautis tiesiog spurgomis su šokoladiniu glajumi), bet sunkumo tikrai čia jokio. Todėl jei turi laisvą savaitgalio pusdienį - net neabejokit savo sugebėjimais ir būtinai būtinai pasilepinkite.

Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 10 spurgų.

Ingredientai

    • šaldyta, sluoksniuota, mielinė tešla: 1 kilogramo ("Mantinga" 10 lakštų po 100 gramų, dvi raudonos pakuotės)
    • aliejus (virimui)
    Kremui:
    • želatina: 0,6 arbatinio šaukštelio
    • pienas: 250 mililitrų
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • kiaušinių tryniai: 3 (dideli)
    • cukrus: 2-3 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 1 kupino valgomojo šaukšto
    • 35% riebumo šalta grietinėlė: 150 mililitrų
    Šokolado glaistui:
    • juodas ar pieniškas šokoladas: 200 gramų
    • sviestas: 30 gramų
    • pienas: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių tešlos lakštus išdėliokite ant kepimo popieriaus, kad atitirpų bei nesuliptų.
  2. 2. Kai atšyla, imkite 2 lakštus bei dėkite vieną ant kito, atšilusi tešla turi būti drėgnoka ir truputį sulipti (jei tešlos paviršius atrodo miltuotas bei nelabai sukimba, galite lengvai patepti vandeniu).
  3. 3. Tada abu lakštus lenkite pusiau, gaunasi pusės lakšto dydžio 4 sluoksnių kvadratėlis. Tą kvadratėlį iškočiokite (tik judesiais – pirmyn/atgal, jokių šonų bei nesukiokite tešlos) į stačiakampį, kad tilptų išspausti 2, maždaug 9 centimetrų spurgas. Visa tai padarykite su visais gabaliukais. Pabaigoje lieka 5 ketursluoksniai (nors sluoksnių nematyti jau iškočiojus) stačiakampiai. Imkite formą, kuria išspausite spurgas (gali būti 9 centimetrų skersmens stiklinė arba tiesiog didelio apvalaus sausainio formelė, ar bet kas, kas tiktų) ir kiekviename tešlos lakšte išspauskite 2 spurgas. Tose spurgose padarykite skylutes – maždaug 2 centimetrų skersmens formele arba tiesiog išpjaukite peiliu.
  4. 4. Po to švarų paviršių (kepimo skardą, pvz.) pabarstykite miltais bei išdėliokite ant jos spurgas ir padėkite kur nors šiltai maždaug porai valandų.
  5. 5. Tuo tarpu kol spurgos kyla, gaminkite kremą: želatiną sumaišykite su 2-3 šaukštais šalto vandens bei palikite brinkti. Pieną bei vanilinį cukrų užkaiskite nedideliame prikaistuvyje.
  6. 6. Kol pienas šyla, kiaušinių trynius plakite su cukrumi maždaug 2-3 minutes, kol cukrus aptirpsta, o masė pabąla. Į trynių masę įmaišykite miltus. Per tą laiką pienas sušyla bei paviršiuje ima rastis maži burbuliukai, bet dar neverda putomis. Nesustokite maišyti bei į kiaušinių masę plona srovele supilkite karštą pieną.
  7. 7. Tada ant nedidelės ugnies, nuolatos maišydamos kaitinkite, kol masė sutirštėja iki labai riebios grietinės konsistencijos - net maišyti šiek tiek sunku. Nukaiskite bei iškart perkelkite į švarų dubenį. Įmaišykite želatiną bei palikite atvėsti, kartas nuo karto pamaišydamos.
  8. 8. Kai spurgos jau pakyla, ruoškite jas virimui. Puode ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite aliejų, jo prireiks tiek, kad spurgos plaukiotų, nesiliestų prie dugno. Turint maisto termometrą galima pasitikrinti, ar aliejus yra pakankamai įkaitęs - temperatūra turi būti 175 laipsniai. Jei termometro neturite, imkite mažąjį tešlos rutuliuką, likusį kai spaudėte spurgų skylutes, ir meskite į aliejų – per 60 sekundžių turėtų dailiai apskrusti viena pusė. Jei taip neįvyko – dar palaukite, kol aliejus taps karštesnis, o jei jaučiate, kad tešlos gabaliukas kiek “sudegė“ mažinkite kaitrą bei truputį pravėsinkite aliejų.
  9. 9. Virkite spurgas: atsargiai įdėkite po vieną spurgą į puodą be stebėkite, kad apačia dailiai parustų, tuomet apverskite, kol parus ir kita pusė. Man reikėjo maždaug 1 minutės abejoms spurgos pusėms, čia turbūt priklauso nuo to, kaip visgi tas aliejus įkaitęs, tai kliaukitės tiesiog spurgų išvaizda - spalva turi būti dailiai rusva, ne per tamsi bei ne per šviesi.
  10. 10. Taip išvirkite visas spurgas, dėkite jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai bei leiskite iki galo atvėsti.
  11. 11. Per tą laiką kol spurgos vėsta, kremas jau irgi turėtų būti atvėsęs, tad suplakite grietinėlę bei sumaišykite ją su kremu.
  12. 12. Dėkite į šaldytuvą maždaug 30 minučių, kad kremas sutvirtėtų.
  13. 13. Kai viskas paruošta, kremą sukrėskite į konditerinį maišelį (ar paprastą maišelį bei prakirpkite skylutę), spurgų šonuose padarykite 2 skyles (dariau tai mažo peiliuko pagalba, pasukiokite jį viduje, kad tarpas susidarytų ir tilptų kremas) bei įpurškite kremo. Truputėlį terlionė gaunasi, bet pažadu - verta.
  14. 14. Šokolado glaistui skirtus ingredientus ištirpinkite ant mažos kaitros.
  15. 15. Juo aptepkite šokoladą. Jei norisi, galite kuo nors pabarstyti viršų, pvz., traškiais dribsniais arba migdolų drožlėmis.
  16. 16. Spurgos labai gardžios ir kitą dieną, tik jas privalu laikyti sandarioje dėžutėje bei būtinai šaldytuve. Skanaus!
  17. 17. Rekomendacija: Daugiau spurgų receptų rasite: Spurgos.
Cronut - nuostabios spurgos su įdaru ir šokolado glaistu
Cronut - nuostabios spurgos su įdaru ir šokolado glaistu
Cronut - nuostabios spurgos su įdaru ir šokolado glaistu
Cronut - nuostabios spurgos su įdaru ir šokolado glaistu
Brownie! (Braunis!)
(5)
Burbuliniai vafliai | Receptas
(14)
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su varške
(9)
Morkų saldainiai vaikams
(3)