Helovino tortas - Rudens džiazas

2021-01-08 Autorius Hungry Bae

Helovino tortas - Rudens džiazas
Artėja fantastiškasis Helovinas ir man jau labai norisi kažką pagaminti! Galvoje sukasi daug idėjų tortų, torčiukų ir kitų skanumynų pačioms įvairiausioms dekoracijoms.🎃 Taipogi ne ką mažiau idėjų turiu ir maistui, kuris man asocijuojasi su rudeniu. Virtuvės lentynose ir šaldytuve jau daugiausiai vietos užima moliūgai, morkos, cinamonas, muskatas, džiovinti vaisiai, riešutai, kriaušės - trumpai tariant viskas, kas skleidžia rudenišką "nuotaiką".🍁 Peržviūrėjusi visus savo turimus rudeniškus ingredientus namuose greitai supratau, kad turiu iškepti sotų, spalvingą rudenišką tortą, kuriuo privalau pasidalinti su Jumis. Na, ir žinoma, bonusas man, nes turėjau tortuką-drobę, ant kurios galėjau išreikšti savo dekoracijų idėjas Helovino tematika.👻

Per daug nenoriu girti, bet šis tortas tiesiog tobulas! Itin sodrus, itin spalvingas, itin sezoninis. Neįtikėtino skanumo purus pekano riešutų ir morkų biskvitas, rudeniškai spalvingi karamelizuoti abrikosai su morkomis, sodrus sūrio torto sluoksnis ir fantastiškas maskarponės sūrio kremas - viskas susijungia į idealų rudens džiazą.🍂

Kalbant apie patį gaminimo procesą, itin rekomenduočiau iš vakaro pasidaryti biskvitą, karamelizuotus abrikosus su morkomis bei sūrio sluoksnį. Visus šiuos komponentus reikia palaikyti šaldytuve mažiausiai 8 valandas, o pačiu idealiuoju atveju - per visą naktį. Šitaip biskvitas susistovės ir pjaustant mažiau trupės, sūrio tortas turės pakankamai laiko sustingti, o abrikosai su morkomis dar labiau atskleidžia savo gerąjį skonį. Jeigu viską pasiruošite iš vakaro, ryte liks tik sutepti tortą ir skanauti!

Iš nurodyto produktų kiekio pasigaminus kremą pertepimui jo turi likti pakankamai, kad užtektų aptepti jau surinktą tortą vienu plonu sluoksniu. Šitaip turėsite taip vadinamą "nuogą" tortą ir galėsite puošti jį pagal savo norus ir fantaziją - aptepti sviestiniu kremu ir dekoruoti, dengti cukraus mase arba tiesiog palikti visiškai "nuogą" ir viršų appuošti rudens gėrybėmis. Galimybės neribotos, tad nieko nelaukiam ir pradedame gaminti jau dabar!🤗

Ingredientai

    Morkų-riešutų biskvitui:
    • miltai: 193 gramų
    • tarkuotos morkos: 170 gramų
    • kiaušiniai: 5 (dideli)
    • kepimo milteliai: 10 gramų
    • cukrus: 210 gramų
    • sviestas: 180 gramų
    • pasmulkinti pekano riešutai: 100 gramų (ne idealiu atveju - graikiniai riešutai)
    • maltas muskatas: 2 gramų
    • maltas cinamonas: 2 gramų
    • druska: žiupsnelio
    Karamelizuotiems abrikosams su morkomis:
    • labai smulkiai pjaustytos morkos: 110 gramų
    • labai smulkiai pjaustyti džiovinti abrikosai: 120 gramų (būtinai išmirkome per naktį vandenyje)
    • cukrus: 100 gramų
    Sūrio torto sluoksniui:
    • kiaušiniai: 1 (didelio)
    • maskarponės sūris: 300 gramų
    • cukrus: 50 ramų
    • 35% grietinėlė: 80 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • karamelizuoti abrikosai su morkomis: 110 gramų
    • miltai: 23 gramų
    • smulkinti pekano riešutai: 20 gramų
    Maskarponės kremui:
    • maskarponės sūris: 500 gramų
    • cukraus pudra: 100 gramų
    • 35% grietinėlė: 100 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Susiruošiame visus ingredientus, kurių prireiks helovino torto gamybai.
  2. 2. Morkų-riešutų biskvitas: Visi produktai privalo būti kambario temperatūros.
  3. 3. Persijojame miltus su muskatu, cinamonu, druska ir kepimo milteliais ir gerai išmaišome.
  4. 4. Kiaušinius su cukrumi mikseriu arba virtuviniu kombainu išplakame ant didelio greičio, kol gausime labai purią, orinę masę (putas). Per du kartus sudedame miltų mišinį, po kiekvieno karto gerai išmaišydami silikonine mentele (nepermaišome).
  5. 5. Ištirpiname sviestą mikrobangų krosnelėje ir leidžiame pravėsti. Įdedame 2-3 šaukštus tešlos į sviestą ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į likusią tešlą ir permaišome.
  6. 6. Sudedame tarkuotas morkas ir susmulkintus riešutus. Išmaišome.
  7. 7. Supilame tešlą į dvi kepimo popieriumi išklotas 16 centimetrų kepimo formas ir kepame maždaug 35-45 minutes (priklausomai nuo drėgmės tešloje) iki 160°C įkaitintoje orkaitėje (visada rekomenduoju naudoti termometrą, nes reta orkaitė iš tiesų kaitina iki Jūsų norimos temperatūros). Mediniu pagaliuku patikriname, ar biskvitai jau yra iškepę.
  8. 8. Iškepusius biskvitus atvėsiname, susukame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą mažiausiai 6 valandos (idealiausia per visą naktį), kad pjaustant nebyrėtų.
  9. 9. Karamelizuoti abrikosai su morkomis: Į puodą sudedame labai smulkiai supjaustytas morkas, užpilame cukrumi ir kaitiname ant vidutinės kaitros maždaug 7-10 minučių, arba iki kol matysime, kad morkos pilnai suminkštėjo ir nuvirė šiek tiek vandens.
  10. 10. Sudedame smulkiai supjaustytus džiovintus abrikosus (būtinai išmirkome juos per naktį vandenyje, taip pat galite naudoti šviežius). Verdame dar maždaug 7-10 minučių, kol nugaruos didžioji dalis vandens ir masė taps panaši į džemą.
  11. 11. Sūrio torto sluoksnis: Visi produktai privalo būti kambario temperatūros.
  12. 12. Maskarponės sūrį išplakame su cukrumi ir druska. Įmušame kiaušinį, dar kartą išplakame. Įsijojame miltus ir permaišome.
  13. 13. Sudedame karamelizuotus abrikosus su morkomis ir susmulkintus riešutus, viską sujungiame iki vientisos masės.
  14. 14. Supilame į 16 centimetrų skersmens kepimo žiedą arba formą, išklotą kepimo su popieriumi.
  15. 15. Kepame iki 120°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 minučių. Krašteliai turi būti pradėję kepti, o centras pajudinus drebėti.
  16. 16. Išjungiame orkaitę ir vos pravėrę dureles paliekame maždaug 2 valandoms, kad atvėstų.
  17. 17. Atvėsusį sūrio tortą apdengiame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve maždaug 8 valandoms (geriausia per naktį).
  18. 18. Maskarponės kremas: Iš lėto suplakame maskarponės sūrį su cukraus pudra.
  19. 19. Supilame šaltą grietinėlę ir gerai išplakame, kol kremas tampa pakankamai standus, bet neperplaktas.
  20. 20. Torto surinkimas: Biskvitą susipjaustome į norimo storio 4 dalis.
  21. 21. Dedame biskvitą ant padėkliuko, užtepame ploną sluoksnį maskarponės kremo, išlyginame. Padarome iš kremo bortelį pagal biskvito šoną, į vidų dedame pusę likusios karamelizuotų abrikosų ir morkų masės ir ją užtepame maskarponės kremu.
  22. 22. Dedame antrą biskvitą, plonai užtepame maskarponės kremo, dedame atšaldytą sūrio tortą, jo viršų aptepame plonu kremo sluoksniu ir dedame 3 biskvitą.
  23. 23. Tada vėl kremas, bortelis, abrikosai/morkos, kremas ir biskvitas. Jeigu neturite daug praktikos tortų kepime, rekomenduočiau sūrio tortą dėti į patį žemiausią sluoksnį, šitaip išvengsite didesnio spaudimo pirmajam sluoksniui. Jeigu maskarponės kremas bus nepakankamai išplaktas ir labai minkštas, žemasis sluoksnis gali neatlaikyti svorio, bet, gerai išplakus (bet neperplakus) kremą, tokios problemos neturėtų būti.
  24. 24. Maskarponės kremo turi likti pakankamai, kad užtektų aptepti surinktą tortą. Tokiu atveju turėsite "nuogą" tortą, kurį galėsite puošti pagal savo norus ir poreikius. Skanaus!
Helovino tortas - Rudens džiazas
Helovino tortas - Rudens džiazas
Tortas "Vyšnių korys"
(7)
Drėgnas šokoladinis apelsininis tortas
(2)
Plikytų pyragaičių tortas
(3)
Tortas Rafaello ir beze papuošimas
(1)