Jautienos bei daržovių "čao" (kiniškai) arba "
stir-fry" (angliškai) - tai ganėtinai greitas, sveikas bei itin gardus patiekalas visai šeimai. Mano pačios vaikai nerealiai mėgsta šį mėsos patiekalą, pagamintą namuose. Nepalyginamai daug skanesnis naminis "stir-fry" nei restoraninis. Taip pat nepalyginamai skanesnis ir namie pagamintas "Terijaki" (
Teriyaki - angliškai) padažas nei bet koks pirktinis buteliukuose. Itin rekomenduoju išmėginti šį nuostabu receptą. Esu visiškai tikra, kad jis pataps jūsų namų naujuoju "specialiuoju" receptu, net kai užsuks artimiausi draugai.
Mano pačios šaltinis šiam receptui - mūsų šeimos senolė, kuri dar šiais metais atšventė savo 93-čią gimtadienį,- teta Halina Daugirdienė, kulinarinės knygos "Taupioji virėja" autorė, Daugirdų šeimos kulinarijos virtuozė. Dar labai gūdžiais 1989 metais aš iš jos išmokau ruošti tokį patiekalą. Tuomet jis, labai gerai pamenu, mūsų šeimoje buvo pavadintas "dėdės Jono mėgstamiausiu patiekalu". Na, o šiomis dienomis jis yra mano vaikų mėgstamiausiu "stir-fry".
Šiam patiekalui pagaminti labiausiai tiks jautienos paslėpsnis arba bet kokia nugarinė (steiko) dalis, supjaustyta maždaug piršto storumo juostelėmis. Bet, jeigu labai norisi pataupyti, tai galite naudoti ir kiaulieną arba vištieną.
Daržovių pasirinkimo galimybės gaminant šį patiekalą tikrai siekia begalybę. Aš pati dažnai panaudoju likučius daržovių, kuriuos šaldytuve jau reikia "gelbėti" nuo senėjimo. Įprastai tai būna minkštėti pradėję svogūnai bei morkos, raukšlėtis pradėjusi paprika, džiūstančios ankštinės pupelės arba skleistis bepradedantis brokolių žiedai. Visados gamindama šį patiekalą spintelėje surandu riešutų (žemės, karijų ar sezamo sėklų) bei konservuotų daržovių (jaunų kukurūzų burbuolių, valgomųjų kaštonų ar žalių ankštinių pupelių) - šių ingredientų atsargomis aš visados pasirūpinu iš anksto, nes puikiai žinau, kad vaikai dažnai manęs reikalaus "stir-fry", ir ne kiekvieną kartą turėsiu lako jų ieškoti tarp ilgų maisto krautuvės lentynų.
Gamindama visada naudoju tik labai šviežią mėsą. Kai nusprendžiu pirkti mėsą šiam patiekalui, tai visada nuperku ir vieną-dvi šviežias daržoves - paįvairinimui. Tai gali būti pvz. žali svogūnų laiškai, minkšti ankštiniai žirneliai (
snow pea - angliškai), bet kokie mėgstami grybai, arba kas nors iš anksčiau paminėtų daržovių - kas tuo metu yra parduotuvėje, kurioje apsiperku. Kuo spalvingesnės būna naudojamos daržovės, tuo skanesnis šis patiekalas gaunasi. Mažiausiai reiktų turėti 3 rūšių daržoves.
Šio kinietiškos jautienos recepto esmė yra tame, kad visi ingredientai yra ne troškinami, bet kepami itin karštame aliejuje, gilioje pusapvalėje azijietiško stiliaus "stir-fry" keptuvėje (tinka ir špižinė lygaus dugno keptuvė). Po keptuve liepsna didesnė nei vidutiniška, beveik maksimali.
Jei kažkuriame kepimo tarpsnyje keptuvė tapo pilna juodulių, juos pašalinkite ir keptuvę išvalykite popieriniu rankšluosčiu. Dar kartą pilkite nedidelį kiekį aliejaus ir tęskit savo kepimą.
Reklama
Per tą laiką, kai keptuvėje paeiliui yra kepinami "stir-fry" ingredientai, šalia nedideliame puode turėtų jau kunkuliuoti naminis "Terijaki" padažas. Aš pati jau esu "įsimiklinusi" ir vienu metu sugebu prižiūrėti abi patiekalo dalis, todėl pabaigoje abu karšti dalykai puikiai sueina į vieną ir tampa nepaprastai skaniu patiekalu. Bet jeu jūs gaminsite šį patiekalą pirmą kartą, tai rekomenduoju pasigaminti "Terijaki" padažą iš anksto, kad netektų paskui stresuoti. Su patirtimi gaminat šį patiekalą ateis ir miklumas, kelis kartus pabandę receptą jau puikiai žinosite, kokie yra jūsų mėgstamiausi ingredientai šiam patiekalui ir galėsite pasiduoti savo kulinariniam kūrybingumui.
Tradiciškai "Jautienos ir daržovių "stir-fry" yra servuojami kartu su virtais ryžiais arba virtais ryžiais su kiaušiniu. Visa vakarienė (mėsa su daržovėmis, ryžiai, padažas) ruošiama vienu metu per maždaug pusvalandį
Reklama
Pagaminimui reiks turėti "stir-fry" arba gilią špižinę lygaus dugno keptuvę, vieną rėtuką - drėgnoms daržovėms nuvarvinti, kitą rėtuką bei dubenį - iškeptiems ingredientams, kulinarines žnyples ar kiaurasamtį - maišyti bei išgriebti, vieno litro arba kiek didesnį puodą - "Terijaki" padažui virti. Išeiga gaunasi maždaug 4-8 porcijos, priklausys nuo pasirinktų daržovių įvairovės bei kiekių.
Inga
Atsakyti