Karamelinis riešutų pyragas su grietinėle

2023-12-18 Autorius Ingrida - Kviečiu į virtuvę

Karamelinis riešutų pyragas su grietinėle
Oi koks šis karamelinis riešutų pyragas gardus. Tvirtas, sodrus ir tikrai nepameluosiu sakydama - be galo saldus. Užteks visai mažyčio gabaliuko, kad pasijustum labai laimingas.

Didžiulis privalumas tas, kad toks pyragas iškepęs gana ilgai išlieka šviežias. Tikrai karamelinis riešutų pyragas vertas puikuotis ir ant Jūsų šventinio stalo. Tad nieko nelaukiam ir kepam šį pyragą jau šiandien! :) 

Mano naudojama kepimo forma buvo 24 centimetrų skersmens.

Ingredientai

    Pagrindui:
    • miltai: 480 gramų
    • cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • šaltas sviestas: 120 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2 didelių
    • šaltas pienas: 60 mililitrų
    Įdarui:
    • rudas cukrus: 450 gramų
    • riebi grietinėlė: 450 mililitrų
    • sviestas: 50 gramų
    • medus: 1 valgomojo šaukšto
    • maltas cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • riešutai: 3-4 saujų (naudoju lazdyno, anakardžių ir migdolų riešutus)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia dubenyje sumaišykite miltus ir cukrų.
  2. 2. Šaltą sviestą tarkuokite per burokinę tarką vis padažant į miltų mišinį.
  3. 3. Sviestą patrinkite tarp pirštų su miltais, kol pasidarys trupiniais.
  4. 4. Įmaišykite kiaušinių trynius ir pieną. Užminkykite tešlą.
  5. 5. Tada kepimo formą, atsegamu dugnu išklokite su kepimo popieriumi, šonus ištepkite sviestu.
  6. 6. Iš tešlos suformuokite padą ir šonus. Įtieskite kepimo popieriaus ir ant jo pilkite balastą (idealiai tinka žirniai arba pupelės). To reikia tam, kad kepant tešla nekiltų.
  7. 7. Dėkite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros orkaitę 20 minučių.
  8. 8. Per tą laiką pasiruoškite įdarą. Į prikaistuvį dėkite sviestą, berkite cukrų, druską, cinamoną, pilkite grietinėlę, medų. Virkite maždaug 5 minutes, nuolatos maišydami.
  9. 9. Nukelkite nuo kaitros. Įmaišykite riešutus.
  10. 10. Nuo pyrago pagrindo nukelkite kepimo popierių su balastu.
  11. 11. Supilkite karamelę su riešutais. Ir gražinkite atgal į orkaitę. Kepkite dar maždaug 25 minutes.
  12. 12. Pjaustykite ir skanaukite!
Karamelinis riešutų pyragas su grietinėle
Paprastas slyvų pyragas
(5)
Trupininis pyragas su šilauogėmis ir maskarponės įdaru
(6)