Kivi vaisių nauda sveikatai ir žmogaus organizmui

2021-12-10 Autorius WorldRecipes.lt

Kivi vaisių nauda sveikatai ir žmogaus organizmui
Kivis idealiai išsilaiko ir ilgai nepraranda savo maistinės vertės. Net po pusės metų jame išlieka 90% vitamino C.

Kiviai - tai atogrąžose augančios kivinės aktinidijos vaisiai. Dažniausiai yra auginamas Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Jungtinių Amerikos Valstijų Kalifornijos valstijoje, Čilėje bei Pietų Afrikos ir Viduržemio jūros teritorijoje. Savo "karjerą" kiviai pradėjo kaip dekoratyviniai augalai, kai XIX amžiuje Paplito už Kinijos ribų. Būtent Naujosios Zelandijos gyventojai šį vaisių pavadino kiviu, nes šis yra panašus į šios šalies nacionalinį paukštį.

Kivio kalorijos ir maistinė vertė
- Kalorijų kiekis: 46 kcal
- Baltymai: 0,8 g
- Riebalai: 0,4 g
- Angliavandeniai: 8,1 g
- Cukrus: 6,3 g
- Glikeminis indeksas: 53

Kuo naudingi kiviai?
- Maistinė vertė - kivis tai tikrų tikriausiai vitaminų bomba. Dėl didelio vitaminų kiekio jis idealiai tiks įvairių ligų gydymui (peršalimo, gripo, nervų sistemos). Kivis tai pat labai gerai valo organizmą nuo susikaupusių toksinų. Bet reikia žinoti, kad jis gali sukelti alergiją žmonėms, kurie alergiški ananasams ir papajai.
- Vitaminai - kivis turi labai daug vitamino C ir jo kiekiu lenkia net citriną. Taipogi turi daug vitamino A ir E.
- Mineralinės medžiagos - daugiausiai kivių vaisiuose yra kalio, magnio, kalcio bei geležies.
- Kaloringumas - jis tikrai nėra kaloringas, nes vienas vidutinis kivio vaisius (sveriantis vidutiniškai maždaug 76 gramus) turi maždaug 46 kalorijas.

Įdomūs faktai:
- Kiviai turi enzimus, kurie ardo baltymus, tad nėra patariama naudoti jo gaminant pieno kokteilius, nes tai suteiks jam kartu skonį;
- Kiviai nuostabiai išsilaiko ir ilgai nepraranda savo maistinės vertės. Net po pusės metų jame išlieka 90% vitamino C;
- Kiviai taipogi yra naudojami kosmetikos pramonėje;
- Kivinės aktinidijos lapai skleidžia eterinius aliejus, kurių kvapas pritraukia katinus.

Kaip reikia išsirinkti kivi?
Nereikėtų skubėti imti pirmojo kivio, kuris pasitaiko po ranka, namuose galima nusivilti. Bus naudingi tik švieži vaisiai.

Yra keletas prinokusių vaisių požymių, atkreipiame dėmesį į juos prieš pirkdami:
- Geri kiviai privalo būti minkšti ir ganėtinai dideli.
- Nereikia vartoti per minkštų vaisių: gal būti, kad jie jau supuvę iš vidaus.
- Tamsios dėmės, pelėsių dėmės, apnašos bei įpjovimai ant odos yra blogi ženklai.
- Uostome vaisius. Šviežia uoga kvepės ne per stipriai, kvapą pajusite tik ją perpjovus.
Reklama

Jeigu parduotuvėje parduodami kieti kivio vaisiai ir esate pasiruošę palaukti, rinkitės juos.

Kaip ir kiek laikyti?
Tokią uogą geriausia laikyti iki +10 laipsnių temperatūroje, šaldytuve. Šitaip kiviai išlieka švieži iki 1,5-2 mėnesių.

O dabar Jums pateiksiu savo pamiltą košės receptą su kiviais. Fantastiškai pavyksta, tik pamėginkite!;)

Ingredientai

    • avižų: 0,5 stiklinės
    • vandens: 1 stiklinės
    • druskos: pagal skonį
    • kivių: 2

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia užkaičiame puodą su vandeniu.
  2. 2. Sudedame avižas (aš pati naudoju sveikas avižas, man daug skaniau, bet jas virti reikia ilgiau).
  3. Reklama
  4. 3. Kai jau sušyla, įdedame žiupsnį druskos.
  5. 4. Verdame vis pamaišydami kokias geras 20 minučių. Košė turi gerai suvirti, jeigu reikia, galite įpilti papildomai vandens.
  6. 5. Kai išverda, dedame į lėkštes ir šalia patiekiame pjaustytą (gerai sunokusį, kad būtų saldus) kivį. Skanaus!
Kivi vaisių nauda sveikatai ir žmogaus organizmui