Mieliniai sausainiai su obuoliais ir cinamonu

2024-11-10 Autorius Jurgittos receptai

Mieliniai sausainiai su obuoliais ir cinamonu
Šie mieliniai sausainiai su obuoliais ir cinamonu yra puikus pasirinkimas rudens ar žiemos vakarams, kai norisi ko nors šilto ir jaukaus. Kepant namuose sklinda malonus obuolių ir cinamono aromatas, kuris pripildo virtuvę jaukumo. Obuoliai prideda gaivumo, o cinamonas suteikia šildančio skonio. Mielės tešlai suteikia purumo ir lengvumo, tad sausainiai tampa itin minkšti ir švelnūs. Tai ne tik skanėstas, bet ir būdas pasimėgauti rankų darbo procesu, kuris skatina atsipalaiduoti ir kurti namų jaukumą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Mielės: vietoje šviežių mielių galima naudoti sausas mieles, tačiau reikia tiksliai sekti gaminimo nurodymus, nes mielių kiekis ir jų aktyvinimo procesas skiriasi.
  • Sviestas: galima keisti kokosų aliejumi ar margarinu, tačiau tai šiek tiek pakeis tekstūrą ir skonį.
  • Rudas cukrus: vietoje rudo cukraus galima naudoti baltą cukrų arba netgi medų, tačiau tai gali suteikti šiek tiek kitokio skonio niuansų.
  • Grietinė: galima pakeisti natūraliu jogurtu arba kefyru, jei norite lengvesnės tekstūros.

Patiekalo gaminimo patarimai

Siekiant, kad tešla būtų lengva ir puri, rekomenduojama visus ingredientus paruošti iš anksto ir laikyti kambario temperatūroje. Be to, svarbu neleisti tešlai per daug lipti prie rankų – geriau po truputį dėti miltus, kol gaunama minkoma tekstūra. Taip pat nepamirškite, kad kiaušinių plakinys ir cukraus sluoksnis suteiks sausainiams papildomo traškumo.

Kalorijos

  • Bendra kalorijų vertė: apie 2200 kcal
  • Kalorijos vienam sausainiui: apie 55 kcal

Ingredientai

    Sausainiams (~40 vnt.):
    • mielės: 50 gramų
    • cukrus: ~100 gramų
    • kambario temperatūros kiaušiniai: 2
    • kambario temperatūros grietinė: 2 valgomųjų šaukštų
    • kambario temperatūros sviestas: 200 gramų
    • miltai: 500-550 gramų
    Įdarui:
    • obuoliai: 3-4 (supjaustyti skiltelėmis)
    • rudas cukrus: 2-3 valgomųjų šaukštų
    • cinamonas: 1 valgomojo šaukšto
    Pamirkymui:
    • kiaušiniai: 1
    • cukrus: ~1 stiklinės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pastebėjimas: Labai svarbu, kad visi tešlai skirti ingredientai būtų kambario temperatūros. Idealiausia juos išsitraukti iš vakaro, tuomet ir sviestas daug smagiau išsiplaks.
  2. 2. Iš pradžių mažame indelyje sudėkite mieles bei ant jų šaukštą cukraus, palikite kelioms minutėms. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, dėkite grietinę.
  3. Reklama
  4. 3. Pastovėjusias su cukrumi mieles pamaišykite, kol gausite skysta masę bei supilkite jas į kiaušinių plakinį, sumaišykite.
  5. 4. Tada kitame dideliame dubenyje išsukite sviestą iki baltumo. Į jį sudėkite kiaušinių masę bei maišykite, kol viskas tolygiai išsimaišo.
  6. 5. Po to pradėkite dėti miltus, vis pamaišydamos. Paskui pereikite prie minkymo bei miltų dėkite tol, kol gausite minkomą, per daug nelimpančią prie rankų tešlą. Padarykite kamuoliuką bei šiltai padėkite, kol pasiruošite įdarą.
  7. 6. Obuolius nulupkite, supjaustykite į 8 dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Ant jų užberkite cukrų bei cinamoną, išmaišykite.
  8. 7. Tada tešlą dalinkite per pusę bei kiekvieną kamuoliuką atskirai, kad užtektų vietos, plonai iškočiokite.
  9. 8. Tuomet su peiliu subraižykite trikampėliu (žiūrėkite nuotraukas pateiktas žemiau). Obuolio skiltelę dėkite ant trikampio pagrindo, užlenkite kraštus ant obuolio bei susukite aukštyn link trikampio viršūnės.
  10. 9. Kiekvieną sausainį (jo paviršių) įmerkite į kiaušinio plakinį bei cukrų. Išdėliokite ant kepimo popieriumi patiestos skardos mirkyta puse į viršų.
  11. 10. Po to sausainius kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių.
  12. 11. Paskutines 2 minutes aš nustačiau savo orkaitės grill funkciją, kad sausainių viršus gražiau apkeptų. Skanaus!
  13. 12. Santrauka: Mieliniai sausainiai su obuoliais ir cinamonu yra skanūs ir kvapnūs, puikiai tinkantys tiek desertui, tiek popietės užkandžiui. Minkšta mielinė tešla derinasi su gaiviais obuoliais ir kvapniu cinamonu, suteikdama šilumos ir jaukumo kiekvienam kąsniui.
Veganiški šokoladiniai sausainiai
(1)