Nusipirkti skanių bei natūralių garstyčių parduotuvėje nėra taip jau paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, o patiems jas pasigaminti pagal savo skonį tikrai nėra sunku. Kai kam nors papasakoju, kad garstyčias gaminu namie, visi labai nustemba, nes galvoja, kad jas pasigaminti pačiam labai sudėtinga. O taip, galiu patikinti, kad tikrai nėra!
Naminių garstyčių paruošimas paprastas bei lengvas darbas, kurį itin palengvina elektrinis trintuvas. Ilgiausias procesas šiuo atveju tai garstyčių sėklų išbrinkinimas. Jos išbrinksta paliktos per naktį. Šiame savo recepte rekomenduoju garstyčių sėklas brinkinti natūraliose obuolių sultyse lygiomis dalimis sumaišytose su natūraliu obuolių actu, tad šios mano garstyčios švelniai kvepia obuoliais. Brinkinti galima ir kitose natūraliose sultyse arba baltame vyne, nuo to priklausys ir pačių garstyčių skonis. Eksperimentuodami galėsite kiekvieną kartą pasigaminti vis kitokio skonio garstyčias. Išbrinkusias garstyčių sėklas belieka tik susmulkinti trintuvu kartu su medumi. Skaniausias pagardas prie mėsos ir kepsnių jau bus paruoštas! Tokios garstyčios šaldytuve gali išbūti net iki kelių mėnesių, bet pas mane jos ilgai neužsistovi ir pilnai nukonkuravo garstyčias iš parduotuvės. Kai tik einu pas savo draugus ar artimuosius į svečius kartais prigriebiu savo pagamintų naminių garstyčių gražiame indelyje, būna pačios laukiamiausios lauktuvės.
O štai ką apie tokias namines garstyčias esu radusi vienoje sveikuolių knygoje - "Namuose pagamintos garstyčios - tikra fantastika! Ar Jūs žinojote, kad 100 gramų garstyčių sėklų yra net 24,9 gramų baltymų? Jose taipogi gausu B grupės vitaminų, seleno, mangano bei geležies. Obuolių actas sustiprina žmogaus imuninę sistemą ir pagerina virškinimą. Ar kada gaminti garstyčias namie? Tikrai taip, nesigailėsite šiuo savo pasirinkimu."
Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi maždaug 500 mililitrų garstyčių.
Pagaminti užtruksite vos apie 10 minučių, tik daugiausiai laiko užims sėklų brinkinimas.