Pati skaniausia balta mišrainė: močiutė atskleidė kokios klaidos nedaryti, kurią daro dažna šeimininkė

2019-09-20 Autorius WorldRecipes.lt

Pati skaniausia balta mišrainė: močiutė atskleidė kokios klaidos nedaryti, kurią daro dažna šeimininkė
Balta mišrainė jau yra tapusi visiškai įprastu lietuviams patiekalu, kad kiekviena virtuvės šeimininkė turi savo nuosavą ir labai ištobulintą receptą. Nepaisant šios priežasties, labai dažna iš jų daro klaidą, kurią mano močiutė pavadino didžiuliu nusikaltimu kulinarijai. 

Kad tai yra didžiulis nusikaltimas, supratau tik paragavusi baltos mišrainės pas draugę (pasiūlė savo tradicinį variantą). Viskas tarsi buvo gerai, išskyrus - svogūnus. Atrodo, patys paprasčiausi svogūnai, sukapoti ganėtinai stambokais gabalais ir šitaip sumaišyti su visomis kitomis daržovėmis.

Žalias svogūnas mišrainėse, o ypač baltoje mišrainėje - išskyrus šviežių daržovių salotas - yra didžiulė virtuvės klaida, bet kurį kulinarijos šedevrą paverčianti rūgščiu ir gaižiu maisto ingredientų kratiniu. Bet viskas ganėtinai paprasta - svogūną privalu apkepinti. Tai yra didžiausia baltos mišrainės paslaptis. O toliau apie viską iš eilės, kaip pagaminti skaniausią baltą mišrainę.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Baltai mišrainei: 
    • bulvės: 6
    • morkos: 2
    • kiaušiniai: 4
    • rauginti agurkai: 2
    • švieži ilgavaisiai agurkai: 0,5
    • konservuoti žalieji žirneliai: 1 stiklainio
    • svogūnai: 1
    • rapsų aliejus: 6-8 šaukštų
    Padažui:
    • kokybiškas majonezas: 4 valgomųjų šaukštų (naudoju Hellmann's)
    • natūralus jogurtas: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • malti juodieji pipirai: trečdalio arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia baltai mišrainei išvirkite bulves, morkas bei kiaušinius. Bulves ir morkas, nuo tos akimirkos, kai užvirs vanduo, kaitinkite dar apie 30 minučių, kol suminkštės, bet nesukris. Kiaušinius virkite 7 minutes (to visiškai pakanka). Po to juos perliekite šaltu vandeniu, kad lengviau luptųsi.
  2. 2. Kai jau daržovės bei kiaušiniai atvėsta, juos nulupkite.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir apkepinkite nemažame kiekyje aliejaus. Vienam vidutinio dydžio svogūnui apkepti reikia maždaug 6-8 šaukštų rapsų aliejaus.
  5. 4. Aliejų keptuvėje įkaitinkite, suberkite susmulkintus svogūnus ir, nuolatos maišydamos mentele, kepinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol svogūnai pabals ir suminkštės. Saugome, kad svogūnai nesudegtų, nes tokie iškart apkartins visą baltą mišrainę.
  6. 5. Bulves bei morkas supjaustykite maždaug pusės centimetro dydžio kubeliais. Ant daržovių supilkite atvėsusius kepintus svogūnus su visu aliejumi, atsargiai išmaišykite.
  7. 6. Tada supjaustykite kiaušinius, taipogi - raugintus bei šviežius agurkus. Šviežias agurkas baltą mišrainę padaro kur kas gaivesnę bei skanesnę.
  8. 7. Po to suberkite konservuotus žalius žirnelius.
  9. 8. Padažas: Sumaišykite kokybišką majonezą (majonezas šioje mišrainėje labai svarbus) su keliais šaukštais natūralaus riebaus jogurto. Natūralus riebus jogurtas paverčia mišrainę daug gaivesne.
  10. 9. Paskui į padažą įberkite pusę šaukštelio druskos, šiek tiek maltų juodųjų pipirų bei šaukštelį cukraus. Pastarasis ingredientas yra privalomas (pamatysite patys)! Cukrus tarsi "suriša" visų ingredientų skonius, juos sustiprina bei pabrėžia. Tik, žinoma, nekraukite šaukštais - nurodytas kiekis yra pats optimaliausias.
  11. 10. Sumaišykite padažą su balta mišraine, patiekite ir skanaukite. Jeigu niekur neskubate, galite dar kuriam laikui palikti šaldytuve, kad skoniai "susidraugautų".

Regina Sinkevic

Aš skaitau, kad svogūną galima kepti , galima ir marinuoti irgi neblogai gaunasi . O aliejaus tikrai nereikia ir taip riebu . Cukraus gal tik truputį, nes ir taip saldu nuo kitų ingredientų.
Atsakyti

Marius

Būna, kad užmirštame į baltą mišrainę įdėti svogūno, bet iškart valgydami suprantame, kad kažko trūksta - žalio svogūno! Jis labai pataiso mišrainės skonį. Tik recepte yra labai didelė klaida - prie žalio svogūno negalima dėti pieno produktų (grietinės, jogurto), nes jie sukelia rūgimo procesus.
Atsakyti

Marytė

Be žalio svogūno balta mišrainė išvis ne mišrainė. Kaip ir silkė be žalio svogūno - ne silkė. Ir taškas. Kas nenori baltos mišrainės ar silkės su svogūnais tegul darosi gogel mogel su konservais ir troškintais pakaitalais
Atsakyti

Irena

Dėl svogūnų ir agurkų - skonio reikalas, bet dėl cukraus pasiginčyčiau.
Atsakyti

Danutė

Niekada nededu nei svogūno, nei česnako bei aliejaus. Užtenka Helmans majonezo.
Atsakyti

Hmm

Man tai čia bulvių per daug. Niekad tiek nededu. Ir svogūno nereikia, o prieš patiekiant valgymui, geriau krienų šiek tiek įmaišau.
Atsakyti

Ole

Aplamai jokio svogunu musu senovineje baltoje misraineje nededa
Atsakyti

Sina

Visada kepinu svogūną, tik nedaug aliejaus.
Atsakyti

Marytė

Mūsų šeima tradicinę mišrainę gaminame per visas šventes ir dedame tik šviežią svogųną. Niekas nesugenda, neapkarsta, nesurūgsta net kitą dieną, nereike prisigaminti "tonom" ir valgyti savaitę. Kepti svogūnai su gausiu aliejum ne tik pakeičia skoni, nėra naudingi. Visą kitą yra asmeniška.
Atsakyti

Jurga

Zalias agurkas suteikia gaivumo, bet tiek daug aliejaus (tuo labiau rapsų 😱) - tikrai nereikia. Tinka ir kepinti svogūnai, ir nekepinti - tik mišrainės skonis tuomet skirtingas, o nekepintų tiesiog nereikia dėti į visą mišrainę, o tik prieš valgant į tą kiekį, kuris tuoj pat suvalgomas, kad nebūtų rūgimo. Dar tinka ir svogūnų laiškų su krapais ant viršaus prieš pat valgant užberti, ypač jei mišrainė su kepintais svogūnais 😉
Atsakyti

Agne

Dedant žalia svogūną, raugintas juk vyksta toje mišraineje, tad nebent kam patinka tik pakepintas. Bet va kam dar tą žalią agurką įkiša, kai visos kitos daržovės yra virtos arba vakuotos, tai tikrai nesuprantu. Kiekvienas daro pagal save! Kad ir kaip jūs darote, jus esate visi sau teisingi, tad skanaus!
Atsakyti

Tomas

I misraine det svoguna? Nesamone
Atsakyti

Mano

Skanu ir be svogūno.

Aldona

Man skaniai pavyko, ačiū
Atsakyti

Rozita Marc

Ir klysta ta jūsų močiutė, svogūnas tai yra labai skanus derinis misraineje. Tik nereikia ji dėti į pačią mišrainė visa, o supjaustyti ir atskirai į dubenėlis, kas norės isides sau. Be svogūno ir mišrainė preska iš neskani.... O DAR KAIP KAŽKOKIŲ DEŠRŲ PRIPJAUSTO TAI IŠ VIS KAS ČIA PER NESOME.
Atsakyti

Vaida

Nenusikalbekit, kad be svoguno neskani; man pvz neskani su svogunu. Ir jokiu zaliu agurku. Skonis draugu neturi, kiekvienas pasirenka savo varianta 👌

Ww

Svogūno niekada nededu o česnako 2 skilteles labai skanu
Atsakyti

Milda Ona Daukšienė

O man be žalio svogūno jokia mišrainė neskani. Taigi - ne klaida, o skonio reikalas.
Atsakyti

genė

Nededu nei svogūno, nei česnako nei cukraus.Skonių pakanka iš daržovių ir majonezo.Bet aišku dėl skonio ,kaip kam patinka.
Atsakyti

Isbandyta

Jokio kepinti svogūno, fu, pabandžiau, nesamone
Atsakyti

Savo namu šeiminikė

O aš garstyciu grudeliu dedu is indelio,dabar nauju atradau,amerikietisku garstyciu,man priduoda naujo skonio,bet isbandysiu su kepintais svogunais plius garstyciu,gal bus nieko
Atsakyti

Janina Baranauskiene

Dedu porą. jis švelnesnis
Atsakyti

Stasė

Nededu svogūnų cukraus nei alyvos dedu tik majonezą ir pipirų

Violeta

Su pakepintu svogūnu jau kitas skonis,bet tai išeitis tiems,kas negali žalio.
Atsakyti

Nuomonė

Tikrai nereikia jokių svogūnų, prasmirsta po valandos:)
Atsakyti

genė

Niekada nededu svogūno ir nevalgau kai būna dėta..Man neskanu
Atsakyti

Nijolė

Ir aš nededu.

Lina

Pirmą kartą girdžiu, kad į baltą mišrainę dedamas svogūnas... nevalgyčiau ir aš...

Reali

Būtent rapsų aliejus? Amerikiečiai rapsus pradėjo auginti kuro gamybai 🤣
Atsakyti

Vida

Mišrainei labai gerą skonį duoda 0,5 ar 1 valgomas šaukštas garstyčių. Svogūnai ir švieži agurkai į tradicinį receptą neįeina, bet jei kam patinka galite bandyti.
Atsakyti

Alma

Niekada nekepinu svogūnų nei baltai nei raudonai mišrainei, neskanu. Užtenka gerai susmulkinti. Žalias agurkas į virtų daržovių mišrainę visai netinka! Dedu marinuotus, o ne raugintus agurkus, mišrainė geriau laikosi!
Atsakyti

Elvyra Kripaviciene

Į raudoną mišrainę kepinti svogūnai man ją labai paskandina. O į baltą mišrainę, tik rauginti agurkai, bet prieš dedant juos reikia gerai nuspausti, kad neliktų sunkos.

Raimondas

Dar neteko valgyti aprašytos "klaidos" baltoje mišrainėje, nereik ten jokių svogūnų, kepti būna raudonoj mišrainėje, baltos skanumas priklauso nuo skanių raugintų agurkų ir gero majonezo.
Atsakyti

Zita

Į tikrą nededa šviezių agurkų, čia jau paturbinta
Atsakyti

Stasys

Yra ką pamąstyti aš irgi dalyvauju tam procese kartais reik bandyti iš viso
Atsakyti

Ell

Pjaustytas zalias bulves ir morkas virti be vandens storadugniam puode ant labai silpnos kaitros.Apsidraudimui galima sauksta vandens ipilt.. Sodrus darzoviu skonis lieka jose,o ne vandeny. Svogunu nededu. Superine misraine, sūnus kitokios nepripazista, per visas sventes praso.
Atsakyti