Pinca - kroatiškas Velykų pyragas

2020-03-02 Autorius Dalios svetainė

Pinca - kroatiškas Velykų pyragas
Vis galvojau kokį šiais metais ragaišį Velykoms iškepti, kad būtu ir neragautas ir, aišku, labai kanus. Apžiūrėjau nemažai receptų internete ir peržiūrėjau net kelis senus receptų žurnalus. Bet labiausiai akis užkliuvo už Pinca pyrago, jis tarsi sake - imk ir iškepk mane. Taigi Pinca (dar kitaip vadinama sirnica) yra kroatiškas Velykų pyragas. Jis gaunasi itin kvapnus, ypatingai purus bei minkštas, skanus šventinis kepinys. Išmėginkite ir Jūs!

Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 2 kepaliukai. 

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • šviežios mielės: 20 gramų
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • drungnas pienas: 200 mililitrų
    • miltai: 500 gramų (405 D rūšies)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • tirpintas sviestas: 75 gramų
    • kiaušinių tryniai: 3
    • kiaušiniai: 1 (aptepimui)
    • cukrus: 75 gramų
    • vanilinis cukrus: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto)
    • citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • apelsino žievelė: iš 0,5 vnt.
    • razinos: 60 gramų
    • romas: 1 valgomojo šaukšto (arba brendis)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nedideliame metaliniame dubenėlyje šiek tiek pašildykite pusę kiekio (100 mililitrų) pieno. Įtrupinkite mieles, įberkite 1 arbatinį šaukštelį cukraus, viską gerai išmaišykite, kad mielės su cukrumi ištirptų. Uždenkite rankšluostėliu, pastatykite kur nors šiltai ir palikite, kad mielės dvigubai "paaugtų".
  2. 2. Per tą laiką, kol mielės kyla, į mažą indelį suberkite razinas (aš pati naudojau šviesias geltonas) užpilkite romo, išmaišykite ir palikite, kad razinos sugertų alkoholį.
  3. Reklama
  4. 3. Po to dideliame dubenyje su druska sumaišykite išsijotus miltus, supilkite "paaugusias" mieles, ištirpintą ir atvėsintą sviestą, likusį (100 mililitrų) drungno pieno, kiaušinių trynius, cukrų, vanilinį cukrų (arba vanilės ekstraktą), smulkiai sutarkuotą citrinos ir apelsino (apelsino naudoti nebūtina) žievelę ir pradėkite minkyti tešlą. Jei turite stacionarų mikserį, su jo pagalba darbas vyks greičiau - įjungus vidutinį greitį su tešlai skirtu antgaliu reikia maišyti, kol tešla iš klampios masės taps vientisa. O rankomis minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų ir gausis vientisas gniutulas. Mano patarimas: minkymo metu labai apsivėlusias rankas galite paprasčiausiai nusiplauti ir prie sausų rankų mažiau lips tešla. Tada suberkite išmirkusias razinas su romu (jeigu liko kiek skysčio - irgi supilkite) ir dar kartą išminkykite tešlą. Su mikseriu - mažiausiu greičiu maždaug 4-5 minutes. Rankomis - panašiai, kol tešla sutvirtės. Suminkytą tešlą dėkite į didelį gilų dubenį, uždenktie maistine plėvele ir rankšluosčiu, na ir pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Palaukite maždaug dvi valandas.
  5. 4. Pasiruoškite kepimo skardą - patieskite kepimo popieriaus.
  6. kepimo skarda su kepimo popieriumi
  7. 5. Tešlai paaugus, vos vos pamiltuokite stalviršį, išverskite tešlą ir "išmuškite" orą - stipriau kumščiu "pamuškite" ir/arba mestelkite keletą kartų tešlos gabalą ant stalviršio. Truputį paminkykite, padalinkite pusiau ir suformuokite du apskritus kepaliukus. Perkelkite juos ant paruoštos skardos. Mažame indelyje suplakite kiaušinį ir aptepkite abu kepaliukus. Palikite maždaug 60 minučių šiltoje vietoje, kad labiau pakiltų. Po 60 minučių vėl aptepkite kiaušinio plakiniu ir dar kartą palikite vieną valandą pastovėti.
  8. 6. Paskui orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  9. orkaitė įkaitinta iki 180 laipsnių temperatūros
  10. 7. Kepaliukus trečią kartą aptepkite kiaušinio plakiniu. Tradiciškai pincą aštriu peiliu arba žirklėmis giliai įpjauna kepaliuko viršuje - padaro 3 pjūvius (kad būtų panašu į kryžių). Aš, tiesą sakant, šį kartą pamiršau įpjauti. Tada šaukite kepaliukus į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 25-30 minučių, kol gražiai paruduos. Iškepusius atvėsinkite ant grotelių. Lepinkitės!
  11. velykų pyragas
  12. 8. Šio pyrago aprašymas gavosi netrumpas, bet darbo nėra tiek jau daug kaip gali pasirodyti ir jis malonus, ypač jeigu darbuojamės gerai nusiteikę. O išsikepti tikrai verta. Be to, kol tešla "ilsisi", galite užsiimti kitais mėgstamais reikalais. Gardaus šventinio pyrago ir šviesių, jaukių Velykų!
  13. 9. Rekomendacija: Daugiau Velykų pyragų receptų rasite: Velykų pyragai.
Netikras zuikis Velykoms amerikietiškai
(4)
Netikras zuikis su kiaušinių ir špinatų įdaru
(8)
Orkaitėje kepti ėrienos šonkauliai
(3)