Pyragas - plokštainis "Palangos varškėtis"

2023-07-27 Autorius WorldRecipes.lt

Pyragas - plokštainis "Palangos varškėtis"
Senovinis plokštainis (pyragas) su trapiu pagrindu ir varškės-razinų įdaru.

Nuostabus, nerealus, fantastiškas varškės pyragas-plokštainis! Senoviškas lietuviškas receptas. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių. Magiškai skanus! Labai rekomenduoju pasigaminti jau šiandien.

Patarimai, pastebėjimai.
- Jeigu tešla gausis, kiek minkšta kočioti, įdedame ją į šaldytuvą 10 minučių.
- Įdarui aš naudojau varškę iš pakelio.
- Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto viso 300 gramų).
- Gamindama naudojau 20x20 centimetrų kepimo formą, bet tinka ir kiek didesnė 20x30 cm.
- Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau ant atskiros didelės skardos. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mūsų šeimos recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Fantastika, būtinai kartosime.

Ingredientai

      Pyrago pagrindui:
    • miltai: 195 gramų
    • kepimo milteliai: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • minkštas sviestas: 100 gramų
    • cukrus: 90 gramų
    • kiaušiniai: 1 (vidutinio dydžio)
    Pagrindui aptepti:
    Pyrago įdarui:
    • varškė: 200 gramų
    • cukrus: 100 gramų
    • minkštas sviestas: 80 gramų
    • kiaušiniai: 6 vidutinio dydžio (arba 5 dideli)
    • miltai: 20 gramų
    • apelsinų džemas: 1 šaukšto
    • razinos: saujelės (~40 gramų)
    Pabarstymui:
    • miltelinio cukraus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Kepimo popieriumi išklojame kepimo formą.
  3. 3. Tuomet pagrindui minkštą sviestą išsukame su cukrumi.
  4. 4. Mušame kiaušinį, gerai išplakame iki purios masės.
  5. 5. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius. Įsijojame į sviesto bei cukraus masę, maišome, kol sušoks į tešlą.
  6. 6. Tešlą iškočiojame tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosime.
  7. 7. Dedame tešlą į kepimo formą, subadome šakute bei kepame apie 12 minučių. Tada išimame iš orkaitės bei atvėsiname.
  8. 8. Paskui įdarui varškę išsukame su 70 gramų cukraus bei minkštu sviestu.
  9. 9. Po vieną suleidžiame kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakame. Įmaišome apelsinų džemą, razinas, įsijojame miltus.
  10. 10. Kiaušinių baltymus išplakame su likusiu (30 gramų) cukrumi. Palengva įmaišome į varškės masę.
  11. 11. Po to beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepame marmelado bei cinamono mišiniu. Ant viršaus supilame varškės įdarą, išlyginame paviršių.
  12. 12. Kepame 190 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 25-30 minučių (arba kol varškės įdaras bus standus bei gražiai apskrudęs).
  13. 13. Pyragą paliekame atvėsti skardoje. Atvėsusį pyragą apibarstome milteliniu cukrumi. Skanaujame!
  14. 14. Patarimas: Jei tešla bus kiek minkštoka kočioti, įdedame ją į šaldytuvą 10 minučių.
Pyragas - plokštainis "Palangos varškėtis"
Pyragas - plokštainis "Palangos varškėtis"
Pyragas - plokštainis "Palangos varškėtis"
Pyragas - plokštainis "Palangos varškėtis"

Palangos varškėtis

Įdarui per mažai varškės, per daug kiaušinių ir cukraus. Baltymus plakame be cukraus, su žiupsneliu druskos.
Atsakyti

Vilija

Nuostabus, burnoje tirpstantis pyragas
Atsakyti

Dalia

Gavosi labai skanus pyragas, bet į senovinį Palangos pyragą visiškai nepanašus.
Atsakyti