Šukutė yra plokščias dvigeldis jūros gyvis, skirtingai nuo kitų moliuskų, savo gyvenime keliaujantis gana didelius atstumus. Jos judėdamos atsidaro ir staigiai užsidaro, susidariusi purškiamo vandens srovė pajudina šukutę vienu žingsneliu. Tad šie gyviai turi gerai išvystytą vieną raumenį, kuris ir yra valgoma dalis. Taip pat yra valgomi ir šukučių ikrai, tačiau man kol kas lyg ir neteko jų ragauti.
Šukutės raumuo yra labai maistingas delikatesas, "
dievų maistas". Skonis sunkiai nusakomas, valgant primena lyg jaunus baravykiukus, gal su labai švelniu jūrinės baltos
menkės skoniu. Šukučių mėsa yra turtinga baltymais, seleno, geležies ir forsforo organiniais junginiais, vitamino B-12 bei Omega-3 riebalais. Mano praktiniu patikrinimu vienam suaugusiam užtenka 4-5 vienetų jūros šukučių, o vaikas bus sotus suvalgęs 2-3 jūros šukutes. Mūsų šeimoje šukutes mėgsta visi, netgi katei duodu atgnybtą gabalėlį - ir gyvuliukams juk reik suteikti kartais šventę.
Skaniausios šukutės - šviežios, niekada nešaldytos, be fosfatų ir kitų konservantų. Jų šviežumą tikriname pagal kvapą, jeigu kvepia jūra reiškia, šukutės šviežios, jeigu žuvimi - nebešviežios.
Jūros šukutės yra didesnės, maždaug 3-4 centimetrų skersmens ir 2 centimetrų storio cilindriukai. Įlankos šukutės - mažos, maždaug 1-2 centimetrų dydžio cilindriukai, minkštesnės už jūros šukutes. Skoniu šios dvi rūšys beveik nesiskiria, tačiau skiriasi jų paruošimo technologija: didesnes jūros šukutes kepame vartant po vieną kulinarinėmis žnyplėmis, o mažos įlankos šukutės tiesiog keptuvėje maišomos mentele.
Šukutes reikia kepti labai trumpai, viso termiško apdorojimo trukmė iki 10 minučių. Perkepusios jos tampa guminės, ir valgant tokias, visas skanavimo malonumas dingsta. Todėl labai svarbu šukutes dėti į gerai įkaitusius riebalus keptuvėje ir kepinti kuo trumpiau.
Man skaniausia šukutes patiekti su šviežių daržovių
salotomis, arba su šparagais. Jokios
bulvės,
makaronai ar kruopos nedera, nes patiekalas labai sotus, reikalaujantis ypač lengvo garnyro. Šalia šukučių sotesnei vakarienei tiekiu paskrudintos kvietinės duonos riekelę, citrinos skiltelę - patiekalo apšlakstymui, kas mėgsta. Nors man ir be citrinos labai skanu, stengiuosi nenustelbti švelnaus ir subtilaus šukučių skonio.
Šiame recepte aš naudoju aliejų kartu su sviestu - tokiu būdu riebalai mažiau dega, pasiekiama aukštesnė kepimo temperatūra, lyginant jeigu būtų naudojamas vien tik sviestas.
Reklama
Paruošimui reikia turėti didelę (26-28 centimetrų diametro) nesvylančią keptuvę bei kulinarines žnyples.