Šie avižiniai sausainiai – geras pasirinkimas, kai norisi kažko saldaus, bet kartu ir sveikesnio. Nors esu kiek skeptiška sveikų saldumynų atžvilgiu, nes saldumynas vis tiek yra saldumynas. Jų suvartojamą kiekį reikia riboti, kad ir koks „sveikas“ jis bebūtų.
Kai pradėjau maitintis be alergenų, supratau, kad saldumynus teks gamintis pačiai. Prekybos centruose tikrai sunku būtų rasti sausainius, kurie atitiktų mano poreikius. Tad pasigaminau šiuos avižinius sausainius. Jie yra be visų pagrindinių alergenų: pieno produktų, gliuteno, kiaušinių, riešutų, taip pat be miltų. Šie avižiniai sausainiai tinka ir veganams, vegetarams.
Nors nenaudojau kiaušinių, bet tešlos „surišimo“ funkciją atliko bananai. Jie tikrai gali pakeisti kiaušinį saldžiuose kepiniuose.
Šių avižinių sausainių skonis man patiko. Jų tekstūra skiriasi nuo įprastų avižinių sausainių. Jie buvo gan traškūs, saldumo man užteko. Neseniai panašius sausainius bandžiau gaminti ne tik su avižiniais dribsniais, bet ir su ryžių miltais. Visgi, supratau, kad panašus rezultatas pavyksta ir be miltų, todėl miltų nebenaudojau.
Pagrindiniai šių sausainių ingredientai yra: avižiniai dribsniai, bananai, datulių sirupas, kokosų aliejus, saulėgrąžos, kokosų drožlės bei juodasis šokoladas. Jį galima keisti razinomis ar džiovintomis spanguolėmis.
Iš šio kiekio išėjo apie 18 vidutinio dydžio avižinių sausainių.
Keletas patarimų:
- Man patinka traškesni sausainiai, todėl juos stengiausi kiek apskrudinti (tik nesudeginti).
- Šių avižinių sausainių proporcijos gali skirtis, priklausomai nuo bananų dydžio. Tešlai leidžiu kiek išbrinkti ir tada formuoju sausainius.
- Taip pat sausainių saldumas gali skirtis - kuo bananai labiau prinokę, tuo sausainiai bus saldesni.
- Juos formuoju drėgnomis rankomis arba kabinu tešlą su šaukštu.
- Tešla turėtų būti minkšta, lipni, bet turėtų būti įmanoma suformuoti sausainį.