Man, kaip desertų mylėtojai, daržovių panaudojimas įvairiuose pyraguose ar desertuose vis dar yra kiek keistas reiškinys. Vaisiai - normalu, daržovės - jau kitas klausimas. Bet kaip sako liaudės patarlė neperšokęs griovio nesakyk "op"! Nusprendžiau išmėginti šį sviestinės tešlos saldų moliūgų pyragą ir rezultatas tikrai pranoko visus lūkesčius. Moliūgas pyraguose bus tikrai naudojamas daug dažniau.
Šiek tiek istorijos apie moliūgų pyragą:
Moliūgai buvo seniai atvežti į Prancūzija ir pristatyti Tiudorų dinastijai, pradėti naudoti pyraguose. Net septynioliktame amžiuje jau buvo galima rasti moliūgų pyrago receptus angliškose receptų knygose, kaip, pvz., Hannah Woodley knygoje "Damos kompanionas" išleistoje dar 1675 metais. Moliūgų pyragas nebuvo laikomas Padėkos vakarienės patiekalu net iki devyniolikto amžiaus. Piligrimai atvežė moliūgų pyrago tradicijas atgal į Naująją Angliją (Ameriką), o tuo tarpu anglai savo kepimo metodus pakeitė. Vietoje pilant moliūgų įdarą ant viršaus, kaip antai amerikiečiai, anglai įdarė moliūgą obuoliais, prieskoniais, cukrumi ir kepė jį visą.
Daug įmonių gamina sezoninius moliūgų pyrago skonio produktus, tokius kaip ledus, kavą, sūrio pyragus, blynus, saldainius ir alų. Daugelis alaus daryklų rudens sezono metu gamina moliūgų elį. Tuo tarpu moliūgų prieskonių latte yra vienas iš pačių populiariausių sezoninių gėrimų, parduodamų rudens sezonu kavinėje Starbucks. Didelėje Jungtinių Amerikos Valstijų dalyje moliūgų pyragas yra tradicinis desertas po Padėkos vakarienės.
Nors ir egzotiškai skamba, šis pyragas yra tikrai labai gardus. Iškepkite jį savo artimiesiems, ir pasidalinkite gabaliuku laimės su visais. Imamės darbo!