druska (arba sultinios kubelis), pipirai, aitriosios paprikos milteliai
šviežios petražolės: žiupsnio
malti lazdyno riešutai: žiupsnio
sviestas: gabaliuko
tarkuotas sūris "Džiugas"
grietinėlė: šlakelio
moliūgų sultys ir nuoviras: ~1-1,5 litro (vietoje vandens sriubai)
Recepto paruošimas
1. Pradžioje moliūgo minkštimą reikia paversti gražiai bei skaniai atrodančia tyre. Dideliu šaukštu išskaptuotą moliūgą dubenyje palaikykite šaltai per naktį. Tuomet susikaupusias sultis nupilkite (jas naudosite sriubai) bei suverskite moliūgo masę į puodą. Šutinkite mažiau nei 30 minučių, kol sukrenta. Po to turinį supilkite į sietą bei dar kartelį gerai nukoškite (išsiskyrusio skystimo dalį taip pat naudosite sriubai), sutrinkite elektrine trintuve – turi gautis vientisa tyrė.
2. Po to avinžirnius išvirkite bei sutrinkite trintuvu kartu su petražolėmis, kad susidarytų vientisa tyrė. Jei reikia, praskieskite su šiek tiek avinžirnių nuoviro.
3. Paskui sriubai virti skirtame puode su sviestu pakepinkite nuvalytas bei riekelėmis supjaustytas morkas, stambiai supjaustytą svogūną ir česnakus. Užpilkite moliūgo sultimis, nuoviru (arba vandeniu) bei užvirinkite. Įdėkite sultinio kubelį (jei naudosite). Suverskite kubeliais supjaustytas bulves bei virinkite, kol truputį suminkštėja.
4. Tada sudėkite nuskustas bei stambiai supjaustytas bulvines saulėgrąžas (jos išverda itin greitai).
5. Dar truputį pavirkite, kol daržovės visai suminkštėja. Puodo turinį iškoškite. Tirščius sutrinkite trintuvu, sumaišykite su trintais avinžirniais, pridėkite moliūgų tyrės. Pilkite sultinio (kuriame virė daržovės) bei atskieskite savo nuožiūra. Viską dar kartelį užvirinkite. Jei norisi, pagardinkite druska bei pipirais.
6. Patiekite su šlakeliu grietinėlės, apibarstykite maltais riešutais bei sutarkuotu sūriu. Gardžiausia su skrudinta balta duona. Skanaukite!