Trupininis pyragas su vengrinėmis slyvomis

2024-11-17 Autorius Jurgittos receptai

Trupininis pyragas su vengrinėmis slyvomis
Trupininis pyragas su vengrinėmis slyvomis – tai tradicinis lietuviškas desertas, kuris sujungia trapios tešlos ir sultingų slyvų skonį. Šis pyragas puikiai tinka rudens vakarams, kai norisi pasimėgauti naminiu kepiniu su puodeliu arbatos ar kavos. Vengrinės slyvos suteikia pyragui malonų rūgštumą, kuris puikiai dera su saldžiu trupinių sluoksniu.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite vengrinių slyvų, galite naudoti kitų rūšių slyvas ar net persikus. Cukrų galima pakeisti medumi, ksilitoliu ar eritritoliu, siekiant sumažinti kalorijų kiekį. Avižinius dribsnius galima keisti smulkintais riešutais ar migdolų miltais, suteikiant pyragui naujų skonio atspalvių.

Patiekalo gaminimo patarimai

Norint, kad trupiniai būtų ypač trapūs, sviestą naudokite šaltą ir greitai sumaišykite su miltais bei cukrumi, kad sviestas neperkaistų nuo rankų šilumos. Slyvas prieš dedant į pyragą galima pabarstyti cinamonu ar muskato riešutu, kad suteiktumėte papildomo aromato.

Kalorijos

Bendras kalorijų kiekis pyrage yra apie 2800 kcal, taigi vienoje porcijoje (1/8 pyrago) yra apie 350 kcal. 

Ingredientai

    • Vengrinės slyvos: 1 kg
    • Vanilinis cukrus: 4 šaukštai
    • Avižiniai dribsniai: 8 šaukštai
    • Kviečių miltai: 150 g
    • Sviestas: 100 g
    • Cukraus pudra: 80 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite slyvas: perpjaukite jas pusiau, pašalinkite kauliukus ir sudėkite į dubenį.
  2. 2. Pabarstykite 2 šaukštais vanilinio cukraus ir 4 šaukštais avižinių dribsnių, gerai išmaišykite.
  3. Reklama
  4. 3. Paruoškite trupinius: atskirame dubenyje sumaišykite miltus, likusius 2 šaukštus vanilinio cukraus ir cukraus pudrą. Įdėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite pirštais, kol susidarys smulkūs trupiniai.
  5. 4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba lengvai patepkite sviestu.
  6. 5. Sudėkite slyvas į formą tolygiai paskirstydami. Ant viršaus pabarstykite likusius 4 šaukštus avižinių dribsnių.
  7. 6. Ant slyvų tolygiai paskirstykite paruoštus trupinius, kad padengtų visą paviršių.
  8. 7. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
  9. 8. Kepkite pyragą apie 40 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos.
  10. 9. Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
  11. 10. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros, galima pabarstyti cukraus pudra ar patiekti su vaniliniais ledais.
  12. 11. Santrauka:Trupininis pyragas su vengrinėmis slyvomis – tai gardus ir lengvai paruošiamas desertas, puikiai tinkantis rudens sezonui. Sultingos slyvos ir trapūs trupiniai sukuria tobulą skonio derinį, kuris pradžiugins tiek šeimos narius, tiek svečius.
Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
(1)
Pyragas su agrastais ir migdolais
(1)
Mielinis pyragas - cukriukas
(2)