Labai norėjosi ko nors šilto bei kepto orkaitėje, bet namuose nebuvo jokių miltų - šitaip gimė šis apkepas, gerokai viršijęs mūsų pačių lūkesčius. Apkepo viršus itin skaniai apskrunda, o viduje esantys obuoliai nuostabiai sušunta bei suminkštėja.
1. Iš pradžių įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
2. Tuomet nedideliais kubeliais supjaustome obuolius (pusantro, puse dar pasiliekame). Sudedame kubelius į kokį nors dubenėlį, užberiame žiupsnį druskos, cukrų, pagal skonį cinamono ir, užpylusios apelsino sultimis ir viską išmaišius, paliekame ramybėje, kol bus paruošta tešla.
Reklama
3. Šakutės pagalba gerai sutriname bananus bei sumaišome su sutarkuotu (burokine tarka) likusiu obuoliu.
4. Tada suberiame į gautą masę linų sėmenis, anakardžių miltus (arba kitus miltus, arba nieko), žiupsnį druskos, vanilinį cukrų, kepimo miltelius bei avižų dribsnius. Avižų dribsnių reikia įdėti tiek, kad tešla gautųsi itin tiršta, bet drėgna, lengvai maišoma bei nebiri. Geriausia berti neskubant ir, vis maišant, po truputį pridėti dribsnių, kol tešlos konsistencija taps tinkama.
5. Po to gerai įmaišome šaukštą riešutų sviesto bei suberiame norimus priedus: skrudintus riešutus, saulėgrąžas, razinas -- ko tuo metu norisi.
6. Ištepame du mažus kepimo indus arba vieną didesnį aliejumi. Šaukštu į indo dugną sudedame obuolius, tvarkingai paskleidžiame, kad viskas būtų gražu ir tolygu, o tuomet ant viršaus sukrečiame tešlą, gražiai išlyginame ir dedame į orkaitę maždaug 20-25 minutėms. Geriausia kepti, padėjus ant kepimo skardos, jei netyčia pradėtų bėgti per kraštus obuolių sultys (taip nutikti gali, jeigu kepimo indai prisipildė iki pat viršaus).
7. Iškepusio pyrago viršus turi būti gražiai parudavęs bei paskrudęs. Patogiausia bei skaniausia jį valgyti dar šiltą tiesiai iš indo, kuriame apkepas kepė. Ir atsargiai - nenusideginame liežuvio, nes obuoliai labai karšti! Skanaus!