Daugelis yra linkę galvoti, kad ryžiai gali būti patiekti tik kaip
garnyras, bet tai nėra tiesa! Su šiuo receptu tai pabandysiu Jums tai įrodyti.
Ar jau teko girdėti apie žymųjį indišką patiekalą - biryani? O gal jau teko ir jo ragauti? Iš pirmo žvilgsnio toks patiekalas gali pasirodyti, tarsi mums visiems įprastas plovas, bet tikrai neapsigaukite. Tikro biryani paslaptis yra sultinga, plyštanti mėsa, indiški prieskoniai ir, kas svarbiausia, birūs ryžiai. Dėl to, prieš gaminant šį patiekalą itin svarbu pasirinkti tinkamus ir kokybiškus ryžius. Tikras, tradicinis biryani yra gaminamas ne su bet kokiais, o tik basmati ryžiais, kurie iš savęs pasižymi lengvu riešutiniu poskoniu ir išvirę nesulimpa.
Rašytiniuose šaltiniuose yra teigiama, kad biryani yra kilęs iš persiško plovo, kuris atkeliavo į Indiją 15-16 amžiuje. Indijoje karališkosios šeimos virėjai jį nuolat tobulino naudodami tik vietiniam regionui būdingus skonius ir šitaip užgimė vienas iš labiausiai paplitusių indiškų patiekalų. Senovėje biryani buvo tiekiamas tik karališkajai šeimai ir tik auksinėse arba sidabrinėse lėkštėse, bet bėgant laikui jis paplito po visą pietų Aziją (Indiją, Pakistaną, Bangladešą) ir tapo neatsiejama jų virtuvės dalimi. Daugelis vietinių teigia, kad šventės yra neįsivaizduojamos be didžiulio puodo biryani. Gaminant tokį patiekalą namai pakvips, tarsi prieskonių parduotuvėje, tai sukurs didžiulį jaukumo jausmą, o jo valgymas apjungs šeimą ir/ar užsukusius svečius, skatins bendravimą ir sustiprins tarpusavio ryšį. Iš tiesų, patiekalas gali šiek tiek priminti mums įprastą plovą, bet kaip minėjau, neapsigaukite, nes indiški prieskoniai jam suteiks visai kitokį charakterį! Pabandome pasigaminti ir pasilepinti.
Mingailė
Atsakyti