Šiuo metu pomidorininkus labiausiai neramina keli dalykai – kaip genėti, kiek apatinių lapų pašalinti bei kaip dažnai laistyti juos.
Kadangi mūsų rubrikos feisbuko paskyroje per dieną sulaukiame bent poros klausimų apie pomidorų laistymą.
Pomidorų derlius, jų ligos labai priklauso nuo to, kaip juos laistysite.
Reikia įsiminti pagrindinę taisyklę – šių daržovių nereikia laistyti dažnai, tačiau gausiai.
Tad primename prieš metus Angelės iš Pakruojo bei dar kelių daržininkų surinktus patarimus.
“Išmokau teisingai laistyti pomidorus ir nuo tada jų derlius padvigubėjo“, – rašė moteris. o daržininkė Angelė iš Pakruojo.
Pasodinus pomidorus, jie nelaistomi 7–10 dienų.
Po to – kartą per savaitę: 20–30 ltr. vandens vienam kvadratiniam metrui.
Tuo laiku, kai atsiranda žiedų užuomazgos ir prasideda žydėjimas, pomidorus laistyti mažiau.
Priešingu atveju pernelyg vešliai auga lapai ir sulėtėja vaisių augimas.
Vandens norma – 1–2 ltr. vienam augalui. Kai pradės megztis pomidorų vaisiai, patariama vėl padidinti laistymą iki 3–5 ltr. vienam krūmui.
Dėl drėgmės trūkumo tuo periodu gali kristi užuomazgos.
Pomidorams nokstant, labai staigiai sumažinti ar visiškai nutraukti laistymą. Esant padidintai drėgmei, vaisius mažiau atsparus grybelinėms infekcijoms, gali trūkinėti ar pūti.
Pomidorų krūmams nepalanki padidinta oro drėgmė: esant daugiau nei 80 proc. drėgmei, žiedadulkės sulimpa ir apdulkinimas nevyksta.
Todėl pomidorus reikia laistyti po šaknimi, grioveliais. Vanduo neturi pateikti ant augalų stiebų ir lapų.
Šiltnamiuose auginamus pomidorus reikia laistyti anksti rytą iki vidurdienio.
Jei karštą dieną reikia laistyti papildomai, tai reikia daryti nevėliau 17.00 val., kad šiltnamis spėtų kaip reikiant prasivėdinti. Pomidorus patariama laistyti šiltu nusistovėjusiu vandeniu.
Šaltas vanduo kenksmingas.
Augalus laistyti šaltesniu nei 12 laipsnių temperatūros vandeniu jokiu būdu negalima.
Karštomis dienomis pomidorai laistomi 18–22 laipsnių temperatūros vandeniu, o vėsiomis, apsiniaukusiomis dienomis, – ypač po šaltų naktų, – šiltesniu (25–30 laipsnių).
Aktyvaus augimo, žydėjimo ir pirmųjų vaisių užuomazgų metu dirvožemį patartina sudrėkinti į 20–25 cm, o vaisių nokimo metu – 25–30 cm gylį.
Augalus apipurškiu tokiu savo užpilu ir mano agurkai bei pomidorai klesti
“Savo darže nenaudojame jokių cheminių preparatų, – saugome savo šeimos narių sveikatą. -
Mieliau naudojamės mūsų kaimynės patarimu – pomidorus ir agurkus apipurškti mielių užpilu. Puikiu patarimu norime pasidalinti su visais.“ Tokį laišką gavome šią savaitę ir iškart juo dalinamės.
Mielių užpilo receptas: 3 ltr. vandens pašildau iki 38 laipsnių – ne aukščiau, nes žus mielės. Ištirpinu 10 valgomųjų šaukštų cukraus ir 10 gr. sausų mielių.
Beje, tara turi būti didesnė nei 3 ltr. Mielėms pradėjus fermentuotis, jų masė padidės 2–2,5 karto.
Mieles palieku fermentuotis 4–10 val, laikas nuo laiko pamaišydamas skiedinį. Paprastai ruošiu užpilą ryte, kad vakare atslūgus karščiui, galėčiau su purkštuvu pasidarbuoti sode.
Kai fermentacija pasibaigia, į kibirą įpilu 7 ltr. vandens, 3 ltr. mielių raugo ir šiuo skiediniu „maitinu“ visas daržoves. Agurkus - kartą per 10–12 dienų, pomidorus ir likusias daržoves – kartą per 15 dienų: 1 litr. talpos stiklainis po kiekvienu krūmu.
Prieš tai augalus palaistau švariu vandeniu, nes bet kokiais papildais augalai „pamaloninami“ jpradžioje juos gerai palaisčius.
Mielių užpilas – puiki fitoftorozės ir kitų grybelinių ligų profilaktika. Kodėl?
Mielės – tai grybeliai, kurie iš lyderių išstumia kitus, ant augalų įsikūrusius žalingus grybelius. Tokiu būdu ant augalų įsikuria naudingi mielės grybeliai ir žūva kenksmingi.
Mielių užpilo poveikį pamatysite po dviejų trijų dienų – augalų lapai „nusidažys“ ryškiai žalia spalva, atrodys sveikesni, augalas ūgtelės, pradės sparčiai žydėti ir krauti vaisius.
Augalų lapus reikia purkšti būtinai vakare, prieš saulėlydį. Tuomet augalas suspės įsisavinti visas naudingas medžiagas, o saulė nenudegins lapų.