Bolo de cenoura - braziliškas morkų pyragas

2023-07-30 Autorius WorldRecipes.lt

Bolo de cenoura - braziliškas morkų pyragas
Morkų pyragas (portugališkai bolo de cenoura) yra tikrų tikriausia šiuolaikinės Brazilijos virtuvės klasika. Nors patys brazilai kitur teigia, kad maždaug 1960-aisiais jis buvo sukurtas nusižiūrėjus į amerikietišką morkų pyragą, bet reikia pripažinti faktą, kad tarp braziliško ir amerikietiško/angliško morkų pyrago bendrumų ne per daugiausia. Bet, patikėkite, tai tikrai nėra minusas. Kepiau šį pyragą jau ne vieną kartą, ir rezultatai visada būna patys geriausi.

Kadangi brazilai morkas susmulkina taip, kad jos primena morkų tyrę, iškeptas pyragas būna labiau panašus į skaisčiai geltonos spalvos drėgną keksą, kuris visada būtinai apliejamas naminiu šokolado glajumi. Tradiciškai morkų pyragas brazilų namuose yra kepamas stačiakampėje skardoje ir iškeptas supjaustomas kvadratėliais, bet šiomis dienomis vis dažniau eksperimentuojama, tad kekso (arba keksiukų) formoje iškeptas morkų pyragas Brazilijoje nebe retenybė, o greičiau jau tikrų tikriausia tendencija.

Šokoladinis braziliško morkų pyrago glajus gražiai kontrastuoja su skaisčiai geltona kepinio spalva ir tampa nuostabiu skonio akcentu. Aš recepte pateikiau savą glajaus receptą, kuris man labai patinka, bet iš tikrųjų kiekviena brazilų šeima turi savo mėgstamiausias receptūras (tiek morkų pyrago, tiek glajaus). Itin dažnai glajus yra verdamas iš kakavos miltelių, cukraus, sviesto ir pieno, bet toks glajus paprastai prasčiau stingsta ir lieka minkštas. Kadangi aš keksą kepiau savo sesers gimtadienio proga ir teko jį transportuoti, rinkausi tokį, kuris atvėsęs taptų kaip įmanoma tvirtesnis. Bet čia, kaip sakoma, kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį ir norus.

Ingredientai

    • nuskustos morkos: 250 gramų (maždaug 3 vidutinio dydžio)
    • cukrus: 350g ramų
    • kiaušiniai: 4 vidutinio dydžio (arba 3 didelių)
    • neutralaus skonio aliejus: 200 mililitrų
    • miltai: ~260-300 gramų
    • kepimo milteliai: 1 valgomojo šaukšto
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Šokoladiniam glajui:
    • juodojo šokolado plytelės: 100 gramų
    • grietinėlė: 100 mililitrų
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • romas: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia morkas smulkiai sutarkuojame.
  2. 2. Tarkuotas morkas, cukrų, kiaušinius ir aliejų dedame į smulkintuvo indą ir smulkiname, kol masė primins maždaug vientisą tyrę.
  3. Reklama
  4. 3. Miltus ir kepimo miltelius (jų kiekio nemažiname - tikrai reikia ne 1 arbatinio šaukštelio, o 1 valgomojo šaukšto!) sumaišome ir persijojame.
  5. 4. Į morkų tyrę įmaišome miltų ir kepimo miltelių mišinį, įberiame druskos. Gerai išmaišome, kad tešla būtų vientisa. Ji turi būti nelabai tirštos grietinės konsistencijos. Jei tešla labai skysta, papildomai įdedame maždaug 2-3 valgomuosius šaukštus miltų - jei masė bus per skysta, pyragas prasčiau iškils.
  6. 5. Pyrago masę supilame į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą keturkampę kepimo skardą aukštesniais kraštais (arba į aliejumi pateptą ir miltais pabarstytą kekso formą).
  7. 6. Dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros ir kepame maždaug 45-50 minučių, arba kol pyragas gražiai iškils ir sutvirtės.
  8. 7. Po to pyragą išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti.
  9. 8. Atvėsusį pyragą papuošiame šokoladiniu glajumi: Dubenyje ant garų ištirpiname šokolado plytelę, įmaišome sviestą, grietinėlę ir romą, masę gerai išmaišome ir aplaistome pyragą.
  10. 9. Prie šio pyrago tinka pasiūlyti kavos, arbatos arba (ypatingai vaikams) stiklinę pieno. Beje, vėsioje vietoje laikomas morkų pyragas skanus būna keletą dienų. Pasilepinkit!
  11. 10. Rekomendacija: Daugiau morkų pyragų receptų rasite: Morkų pyragai.
Pinca - kroatiškas Velykų pyragas
(1)