Morkų pyragas (portugališkai bolo de cenoura) yra tikrų tikriausia šiuolaikinės Brazilijos virtuvės klasika. Nors patys brazilai kitur teigia, kad maždaug 1960-aisiais jis buvo sukurtas nusižiūrėjus į amerikietišką morkų pyragą, bet reikia pripažinti faktą, kad tarp braziliško ir amerikietiško/angliško morkų pyrago bendrumų ne per daugiausia. Bet, patikėkite, tai tikrai nėra minusas. Kepiau šį pyragą jau ne vieną kartą, ir rezultatai visada būna patys geriausi.
Kadangi brazilai morkas susmulkina taip, kad jos primena morkų tyrę, iškeptas pyragas būna labiau panašus į skaisčiai geltonos spalvos drėgną keksą, kuris visada būtinai apliejamas naminiu šokolado glajumi. Tradiciškai morkų pyragas brazilų namuose yra kepamas stačiakampėje skardoje ir iškeptas supjaustomas kvadratėliais, bet šiomis dienomis vis dažniau eksperimentuojama, tad kekso (arba keksiukų) formoje iškeptas morkų pyragas Brazilijoje nebe retenybė, o greičiau jau tikrų tikriausia tendencija.
Šokoladinis braziliško morkų pyrago glajus gražiai kontrastuoja su skaisčiai geltona kepinio spalva ir tampa nuostabiu skonio akcentu. Aš recepte pateikiau savą glajaus receptą, kuris man labai patinka, bet iš tikrųjų kiekviena brazilų šeima turi savo mėgstamiausias receptūras (tiek morkų pyrago, tiek glajaus). Itin dažnai glajus yra verdamas iš kakavos miltelių, cukraus, sviesto ir pieno, bet toks glajus paprastai prasčiau stingsta ir lieka minkštas. Kadangi aš keksą kepiau savo sesers gimtadienio proga ir teko jį transportuoti, rinkausi tokį, kuris atvėsęs taptų kaip įmanoma tvirtesnis. Bet čia, kaip sakoma, kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį ir norus.