Gerbeaud - žerbo pyragas su obuoliais, džemu, aguonomis ir šokoladu

2023-09-30 Autorius WorldRecipes.lt

Gerbeaud - žerbo pyragas su obuoliais, džemu, aguonomis ir šokoladu
Žerbo pyragas (arba Gerbeaud) - tai yra vengriškas pyragas arba desertas, pavadintas pagal to paties vardo kavinę Budapešte. Vis dėlto, kaip atradau naršydama internete, šio pyrago receptą sukūrė prancūzų konditeris - matyt dėl to ir užgimė mano simpatija jam. Pagal originalų receptą mielinės tešlos lakštai yra pertepami abrikosų arba braškių džemu ir riešutais, o viršus užliejamas šokoladine glazūra. Bet šiomis dienomis jis yra ištobulintas ir su juo daug eksperimentuojama. Štai ir mano versija ne visai klasikinė - įdarui naudojamos aguonos ir tarkuoti obuoliai su cinamonu.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • miltų: 225 gramų
    • cukraus: 175 gramų
    • sausų mielių: 1 arbatinio šaukštelio
    • margarino: 125 gramų
    • pieno: 100 mililitrų
    • abrikosų džemo: 3 valgomųjų šaukštų
    • aguonų: 100 gramų
    • nuluptų obuolių: 500 gramų
    • vanilinio cukraus: 1 arbatinio šaukštelio
    • cinamono
    • juodojo šokolado: 75 gramų
    • sviesto: 25 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia tešlai sumaišykite miltus, sausas mieles ir 50 gramų cukraus.
  2. 2. Tada įtarkuokite šaltą margariną ir minkykite tešlą, palaipsniui supildami pusę šilto pieno.
  3. Reklama
  4. 3. Išminkytą tešlą pastatykite maždaug 30 minučių šiltai.
  5. 4. Tada aguonas sumalkite, užpilkite 50 mililitrų šilto pieno ir 50 gramų cukraus.
  6. 5. Obuolius sutarkuokite, užberkite 75 gramais cukraus, cinamonu ir vaniliniu cukrumi.
  7. 6. Tešlą padalinkite į 3 dalis.
  8. 7. Kepimo formą (maždaug 20x30 centimetrų dydžio) ištepkite trupučiu sviesto.
  9. 8. Iškočiokite vieną tešlos lakštą, klokite jį į formą ir aptepkite puse abrikosų džemo.
  10. 9. Suberkite aguonų įdarą ir išlyginkite.
  11. 10. Iškočiokite antrą tešlos lakštą, dėkite jį į formą.
  12. 11. Ant viršaus paskleiskite obuolių įdarą.
  13. 12. Užklokite trečiuoju tešlos lakštu ir aptepkite likusiu abrikosų džemu.
  14. 13. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių.
  15. 14. Glazūrai šokoladą su pora šaukštų vandens ištirpinkite vandens vonelėje. Įmaišykite sviestą ir apliekite pyrago paviršių. Skanaukite!
  16. 15. Mano pastabos: Kitą kartą aguonų dėčiau gal net dar daugiau. Tešlos lakštai buvo itin skanūs, bet lūžinėjo, sunkiai kočiojosi, rankomis "ištampyti" pagal formos kraštus pavyko tik apatinį sluoksnį, nes ant įdarų nelabai gali spausti... Ir šiaip reikėjo gal gaminti į mažesnio diametro formą. Pats įdaras, tai yra yra obuoliai + aguonos + šokoladas gavosi įdomaus, bet nelabai tradicinio skonio ir jį visi gyrė. Kitą kartą dar gal net riešutų įdėsiu.
Rusiškas šokoladinis obuolių pyragas
(4)