Olandiškas padažas (Hollandaise sauce) yra vienas iš penkių pagrindinių padažų. Daugelis jį žino kaip
Benedikto kiaušinių sudedamąją dalį, bet yra ir kitų puikių būdų šį padažą panaudoti kulinarijoje. Tad drąsiai teigiame, kad tikrai verta išmokti jį pasigaminti savo virtuvėje!
Pagrindiniai patarimai Olandiško padažo gamyboje
Gamyba. Šis padažas turi ganėtinai daug įvairių gaminimo variantų, kurie pasiteisina. Todėl jei jums mūsų siūlomas metodas yra per sudėtingas arba nepatogus, tada virtualioje erdvėje paieškokite kitų variantų - jų yra nuo tradicinių iki Sous Vide, todėl tikrai atrasite tai, kas jums priimtiniausia!
Indas. Padažą gaminant garų vonelėje, itin svarbu, jog silpnai puode verdantis vanduo būtinai visiškai nesiektų indo dugno. Pasitikrinti ar viskas yra tvarkoje geriausia dar neužvirus vandeniui. Taipogi, besivadovaudama savo patirtimi, rekomenduoju padažo gamybai rinktis storesnio stiklo dubenį. Metalinis man asmeniškai nepasiteisino dėl per greito įkaitimo. Ant aukštos kaitros ruošdami padažą arba nesuspėsite visko laiku tinkamai padaryti, arba jį perkaitinsite.
Maišymas. Kai jau padėjote dubenį su tryniais ant silpnai verdančio vandens garų - būtinai maišykite! Kad ir kiek prireiks jėgų privaloma maišyti ir stebėti. Sustojus padažą "judinti" pradeda palengva kepti omletas.
Sviestas. Išlydytas sviestas turi būti šiek tiek pravėsęs, bet ne šaltas. Galima jį supilti į kiaušinių masę (nuolatos maišydami!) itin plona srovele iškart arba palengva per 3-4 kartus.
Temperatūra. Kai į trynius supilsite sviestą, šiek tiek padidinkite kaitrą ir maišome maišome maišome, kol masė pasieks 60 C laipsnių temperatūrą. Tada padažas bus sutirštėjęs iki reikiamos konsistencijos. Tą akimirką ir nutraukite indą nuo garų vonelės bei kaitros. Būtinai rekomenduoju įsigyti maisto termometrą, nes su juo lengviausia sėkmingai pasigaminti Olandišką padažą. Taip pat negaminame visko naudodami didelę kaitrą - laikomės žemesnės - vidutinės kaitros ir viskas tikrai pavyks!
Šildymas. Olandišką padažą itin lengva pašildyti. Šildyti reikia taip kaip ir gaminti - garų vonelėje, ant vidutinės kaitros, būtinai nuolatos maišant.
Reklama
Kur galima panaudoti Olandišką padažą?- Beveik visuose kiaušinių patiekaluose
- Prie daržovių, tokių kaip šparagai, kalafiorai, brokoliai
- Prie šviesios žuvies filė
- Patiekaluose su krabų mėsa
- Sumuštiniuose