Karališkas slyvų pyragas su morengu

2023-09-29 Autorius WorldRecipes.lt

Karališkas slyvų pyragas su morengu
Atėjus rudeniui ir vis daugiau laiko praleidžiant namuose, norisi pasilepinti ir palepinti šeimos narius ar užsukusius svečius. Tuo pat metu tai nuostabus metas, kai kiekvienas namuose turime daržo gėrybių - slyvų, obuolių ar kriaušių. Šį kartą nusprendžiau paeksperimentuoti ir pasigaminti kiek ištaigingesnį desertą, karališką slyvų pyragą pagardintą morengu. Buvau sužavėta jo skoniu, labai tikiuosi, kad patiks ir Jums.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • sviestas: 125 gramų (kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais)
    • cukrus: 100 gramų
    • nutarkuota citrinos žievelė: iš 1 vieneto
    • kiaušinių tryniai: 3 vienetai
    • miltai: 125 gramų
    • kepimo milteliai: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • kokoso drožlės: 20 gramų (galite keisti maltais migdolais)
    • pienas: 80 mililitrų
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
    • mėlynosios ar raudonosios slyvos: 5 vidutinio dydžio (apie 450 g). Galite keisti kitais kaulavaisiais - persikais, abrikosais, vyšniomis.
    Morengui:
    • migdolų riekelės: 60 gramų
    • kiaušinių baltymai:  iš 3,5 didelių kiaušinių
    • druska: 10 gramų  
    • cukrus: 185 gramų
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
    • baltojo vyno actas: 1 arbatinio šaukštelio
    • kukurūzų miltai: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Paskleidžiame ant kepimo skardos migdolų riekeles ir kepame apie 10 minučių, kol parus, tik stebėkite, kad nesudegtų. Atidedame į šalį, kad atvėstų.
  3. Reklama
  4. 3. Padidiname temperatūrą iki 185 °C. Kepimo formą (geriausia- nuimamais kraštais) išklojame kepimo popieriumi.
  5. 4. Tada dideliame dubenyje, elektriniu plaktuvu arba mediniu šaukštu, išsukame sviestą, cukrų ir citrinos žievelę, kol masė bus puri ir balsva. Sukdami po vieną dedame kiaušinio trynius ir sukite, kol kiekvienas jų gerai įsimaišys į masę.
  6. 5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, o tada viską įsijojame į sviesto-kiaušinių-trynių masę, suberiame ir kokoso drožles ir išmaišome.
  7. 6. Galiausiai, supilame pieną ir vanilės ekstraktą ir lėtai išmaišome.
  8. 7. Gautą tirštoką tešlą sudedame į kepimo formą, palyginame paviršių. Dedame į orkaitę ir kepame maždaug 25 minutes - kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus liks švarus.
  9. 8. Kol kepa pagrindas, paruošiame slyvas. Perpjauname perpus, pašaliname kauliukus, o tada kiekvieną pusę padaliname į 4 dalis - iš vienos slyvos turi išeiti 8 gabaliukai.
  10. 9. Kai pagrindas iškeps, išimame iš orkaitės, o temperatūrą padidiname iki 200 °C.
  11. 10. Sudėliojame slyvas ant iškepusio pagrindo vienu sluoksniu, perpjautąja puse į apačią, tačiau nepridedame per daug slyvų.
  12. 11. Tada gaminame morengą: į elektrinį plaktuvą ar dubenį, dedame baltymus, beriame druską ir pradedame plakti.
  13. 12. Susiformavus minkštoms baltoms putoms, po šaukštą beriame cukrų ir nepaliaujamai plakame - turime gauti labai standžias putas, kurios iš dubens neiškristų net jį apvertus.
  14. 13. Maišydami masę supilame vanilės ekstraktą, actą ir kukurūzų miltus. Galiausiai beriame migdolų riekeles ir vėl švelniai išmaišome.
  15. 14. Tuomet šaukštu dedame morengo masę ant slyvomis apdėlioto pagrindo, o paviršių galite kiek "sušiaušti"
  16. 15. Dedame į orkaitę, sumažiname temperatūrą iki 180 °C ir kepame apie 35 minutes arba kol morengo viršus bus rusvas ir sukietėjęs.
  17. 16. Iškepus morengui, išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti apie 30 minučių, tada nuimame formos kraštus ir serviruojame ant serviravimo padėklo ar lėkštės.
  18. 17. Pjaustome ir skanaujame!
  19. 18. Rekomendacija: Daugiau slyvų pyragų receptų rasite: Slyvų pyragai.
Trupininis pyragas su šilauogėmis ir maskarponės įdaru
(6)
Nektarinų pyragas su vaniliniu užpilu
(5)