Karamelizuotų kriaušių pyragas su graikiniais riešutais

2021-11-11 Autorius Gamina Vanagai

Karamelizuotų kriaušių pyragas su graikiniais riešutais
Tikrai fantatiškai geras karamelizuotų kriaušių pyragas receptas! Nesusmulkintos kriaušės, dar šiek tiek traškios, bet su degintos karamelės prieskoniu, drėgna "tešla" su graikiniais riešutais ir tolumoje - apelsino poskoniu... 

Tikrai dar kepsiu ateityje ne vieną kartą (nors eilėje laukia dar keletas kriaušių pyragų receptų, kuriuos būtinai noriu artimiausiu metu išmėginti, nes šią savaitę gavau jų iš kaimo... visą dėžę!).  Tai dabar tikrai bus pyragų eksperimentai. 😀

Ingredientai

    • minkštas sviestas: 120 gramų
    • rudas cukrus: 50 gramų
    • kiaušiniai: 4
    • graikiškas jogurtas: 250 gramų
    • kvietiniai miltai: 200 gramų (arba perpus su migdolų miltais)
    • smulkinti graikiniai riešutai: trečdalio stiklinės
    • apelsino žievelė: iš 1 vnt.
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • maltas cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Pagrindui:
    • nepernokusios kriaušės: 4
    • tirpintas sviestas: 50 gramų
    • rudas cukrus: 100 gramų
    • maltas muskatas: 1 arbatinio šaukštelio (arba kardamonas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pasigaminkite kriaušių sluoksnį: mažoje keptuvėje ant nedidelės kaitros pakaitinkite sviestą, cukrų ir muskatą, pamaišykite, laukite kol cukrus ištirpsta ir gaunasi vientisa masė.
  2. 2. Gautą karamelę pilkite į paruoštą apvalią silikoninę kepimo formą, į šią masę suguldykite kriaušių puseles pjūviu žemyn.
  3. 3. Tešlai išsukite sviestą su cukrumi, tada po vieną įmuškite kiaušinius, kas kartą gerai išsukdami, dėkite jogurtą, pamaišykite.
  4. 4. Po to berkite išsijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir cinamonu, susmulkintus riešutus, nutarkuotą apelsino žievelę, druską, išmaišykite ir atsargiai supilkite ant išdėliotų kriaušių.
  5. 5. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes, kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus bei sausas.
  6. 6. Šiek tiek atvėsusį pyragą apverskite į lėkštę.
  7. 7. Skaniausias kol dar šiltas, patiektas su ledais ir pabarstytas graikiniais riešutais... Pasilepinkite!
  8. 8. Patarimas: Jei naudosite ne silikoninę ar kitokią uždarą kepimo formą, o formą su nuimamu dugnu, ją rekomenduočiau įsukti į foliją, nes kepant gali išbėgti nemažai kriaušių sulčių.
  9. 9. Rekomendacija: Daugiau kriaušių pyragų receptų rasite: Kriaušių pyragai.
Sūrio pyragas su mangu
(5)