Kepta menkė pomidorų padaže, ruošta keptuvėje

2023-07-21 Autorius WorldRecipes.lt

Kepta menkė pomidorų padaže, ruošta keptuvėje
Toks keptos menkės pomidorų padaže receptas patiks kiekvienam žuvies mėgėjui ne tik dėl fantastiško skonio, tobulo aromato, bet ir dėl tikrai paprasto paruošimo, kuris pavyks net ir virtuvės naujokams. Idealiai tiek romantiškai vakarienei, tiek patiekti švenčių metu.

Aš šiam patiekalui visada naudoju menkę, su kita žuvimi dar nesu išmėginusi, bet esu tikra, kad viskas pavyktų taip pat puikiai, jei naudosite kitą balta žuvį, kaip jūros lydeką, doradą ar sterką.

Vyšniniai pomidorai šiam padažui tinka tiesiog fantastiškai gerai, dėl savo švelnaus saldžiarūgščio skonio, bet juos drąsiai galima pakeisti ir paprastais pomidorais - neluptus supjaustome kubeliais. Naudojant įprastus pomidorus gali norėtis įpilti daugiau citrinos sulčių ir įberti cukraus, nes jų skonis mažiau intensyvus (ypatingai jei gaminate žiemos sezonu). Galima naudoti ir susmulkintus konservuotus pomidorus savo sultyse, tik jų atvejų citrinos sulčių (arba acto nededame) ir padažą pagardiname žiupsneliu cukraus, nes konservuoti pomidorai dažniausiai iš savęs būna rūgštesni.

Tokią žuvį galima patiekti tiekti visiškai vieną, bet puikiai tinka ir su virtais ryžiais ar kitu pamėgstu garnyru

Ingredientai

    • menkių filė: 400 gramų (naudoju šaldytą, atirpintą; tiks ir kitokia balta žuvis)
    • vyšniniai pomidorai: 300 gramų (galite pakeisti paprastais arba konservuotais)
    • rausvieji svogūnai: 1 mažo (arba 0,5 didesnio; galite pakeisti paprastu svogūnu)
    • baltas sausas vynas: 60 mililitrų (tiks ir nealkoholinis, galite nedėti)
    • bazilikas: 30 gramų (arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų provanso žolelių arba raudonėlis)
    • česnakas: 3 skiltelių
    • alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • citrinų sultys: 1 valgomojo šaukšto (tiks ir obuolių arba balzaminis actas)
    • aitriosios paprikos milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio (arba pagal skonį)
    • citrinos žievelė: 0,5 arbatinio šaukštelio (nėra būtina)
    • druska: pagal skonį
    • malti juodieji pipirai: šiek tiek

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia pasiruošiame ingredientus - svogūną supjaustome mažais kubeliais, česnaką smulkiai sukapojame, vyšninius pomidorus perpjauname perpus (jeigu naudojate paprastus pomidorus, supjaustome kubeliais). Baziliko lapelius, jeigu naudosite, supjaustome į kelias dalis.
  2. 2. Tuomet menkę nusausiname vienkartiniu virtuviniu rankšluosčiu, iš abiejų pusių pabarstome druska ir pipirais, supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
  3. Reklama
  4. 3. Tada keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus, dedame menkę ir apkepame po maždaug 1-2 minutes iš abiejų pusių kol beveik iškepa (bet ne visiškai).
  5. 4. Po to atsargiai išimame, sudedame į lėkštę ir uždengiame kita lėkšte, kad neatvėstų.
  6. 5. Į keptuvę įpilame dar šaukštą aliejaus, įkaitiname ant vidutinio kaitrumo ugnies.
  7. 6. Dedame svogūną, maišydami pakepame iki suminkštės.
  8. 7. Tada dedame česnaką ir aitriųjų paprikų miltelius ir maišydami pakepiname maždaug 20-30 sekundžių.
  9. 8. Supilame vyną (jeigu naudosite) ir maišydami pakaitiname iki vynas beveik nugaruoja.
  10. 9. Sudedame pomidorus ir kepame kartas nuo karto pamaišydami maždaug 6-8 minutes. Pomidorus būtinai stebime - jie turi sušilti, šiek tiek sukristi, bet vis dar išlaikyti savo formą.
  11. 10. Įtarkuojame puse arbatinio šaukštelio citrinos žievelės, įspaudžiame vieną valgomąjį šaukštą citrinų sulčių (arba obuolių ar balzaminio acto), dedame baziliką, pagal savo skonį pagardiname druska ir pipirais, išmaišome.
  12. 11. Paragaujame, ar patinka padažo skonis - jeigu atrodo rūgštoka, įberiame šiek tiek cukraus, o jeigu rūgštelės trūksta - dar citrinos sulčių (arba acto).
  13. 12. Į pomidorų padažą sudedame menkę, pašildome maždaug 60 sekundžių ir tiekiame.
  14. 13. Patiekdami galite papuošti bazilikų arba mėtų lapeliais. Skanaus!
  15. 14. Rekomendacija: Daugiau menkių gaminimo receptų rasite: Menkės receptai.

Raimonda

Labai įdomu, būtinai reikės išmėginti šį receptą! :)
Atsakyti
Sumuštiniai - suvožtinis su žuvimi
(2)
Skumbrė perlinio kuskuso patale
(2)