Riešutų sviestą, bent mano artimoje aplinkoje, mėgsta daugelis, bet namie gamina tik retas. Dažnai net sulaukiu klausimo, kur nusipirkti skanaus ir kokybiško riešutų sviesto. Tikrai yra ir gerų pirktinių variantų, bet pats asmeniškai skaniausias yra namų gamybos, tai kodėl gi nepabandžius pasigaminti ir Jums?
Viskas tik iš pirmo žvilgsnio gal skamba sudėtingai, bet išties yra daugiau nei lengva 🙂
Kaip pagaminti riešutų sviestą?
Riešutų sviestui reikės…. Riešutų. Trumpai tariant - juos reikia tik susmukinti maisto smulkintuvu. Pats procesas truks vos 10 minučių. Neišsigąstame pradžioje pamatę birius riešutų gabaliukus - sviestu tikrai pavirs labai greitai! Svarbiausia malti dar vos šiltus riešutus, tuomet jie susimala daug greičiau. Na ir kuo ilgiau užtruks malimo procesas, tuo vientisesnę konsistenciją išgausime.
Taip pat skirtingiems riešutams prireiks skirtingo paruošimo, štai lazdyno riešutų privaloma nuimti odeles - jų riešutų sviestui nenaudokite, nes priduoda kartumo.
Kodėl ne pirkti, o gaminti?
Gamindami riešutų sviestą savo virtuvėje būsite visiškai užtikrinti, kad jame nėra jokių nereikalingų priedų, taipogi galėsite mėgautis šviežiu, nepastovėjusiu produktu. Taip pat lengvai galėsite pamiršime indelio viršuje nusistovėjusio aliejaus maišymą ir bandymą išmaišyti jau kiek sukietėjusį produktą.
Įmanomos variacijos
Kaip jau minėjau, reikės riešutų. Na o toliau- pasitelkite savo fantaziją ir norus. Galite sumaišyti skirtingų rūšių riešutus, pasaldinti, paskystinti, patirštinti, įdėti įvairiausius priedus. Man labai patinkantys priedai yra šie:
- Kokosų drožlės;
- Sirupas (klevų, agavų);
- Saulėgrąžų sėklos;
- Kanapių sėklos;
- Kakava;
- Vanilė;
- Cinamonas.
Reklama
Kaip laikyti riešutų sviestą
- Kambario temperatūroje riešutų sviestą galite laikyti maždaug mėnesį.
- Šaldytuve laikykite 2-3 mėnesius. Šaldytuve produktas šiek tiek sukietėja, bet nieko blogo neatsitinka.
- Kai riešutų sviestas įgauna neįprastą kvapą, tai jau tikriausiai yra ženklas, kad atėjo laikas su juo atsisveikinti.
Riešutai tinka visi, bet mano šeimoje populiariausias yra lazdyno riešutų. Tad jį šiandien ir gaminsiu. :)