Tofu sūris yra baltymiausių baltymų šaltinis. Šiomis dienomis parduotuvėse jau beveik visose jo yra nusipirkti, bet koks didelis džiaugsmas ir namuose jo patiems pasigaminti! Tikrai nėra sunku, pati išmėginau tai padaryti pažiūrėjusi Beatos receptą. Procesas beveik visiškai toks pats, kaip ir gaminant paprasčiausią sūrį. Dar ir pasirinkti galima, minkšto, švelnaus norisi, ar kietesnio, griliui tinkamo. Bet dabar apie viską nuo pat pradžių.
Šį kartą - apie itin moterišką (aišku, tikrai gali ir vyrai valgyti) ir itin įdomų produktą - tofu. Tofu - tai toks sūris, kuris yra gaminamas iš virtų bei susmulkintų sojos pupelių, itin populiarus bei gerbiamas produktas Kinijoje bei Japonijoje, dar vegetarai jį itin mėgsta ir giria. Tai tokia savotiška rytietiška varškė (aš taip pavadinčiau). Kodėl aš pasakiau, kad tai moteriškas produktas? Nes tokiame sūryje yra augalinių medžiagų, labai panašių į moteriškus hormonus, tad, mielosios, valgydamos tofu padėsite kūnui lieknėti ir šiaip, geriau atrodysite. Toms, kurioms nesinori, kad kalorijos naktį sumažintų spintoje kabančius drabužius tofu taipogi privalo patikti. Šis sūris yra dietinis, 100-e gramų rasite vos 73 kilokalorijas.
Bet dauguma kulinarų tofu yra pamėgę visai ne dėl to. Šis sūris itin gerai prisitaiko prie visų produktų ir virėjo norų tiek pačiu savo skoniu, tiek pačia forma. Tofu būna ir kietas, ir minkštas. Minkštasis tofu dar yra vadinamas šilkiniu, nes itin švelnus jis būna, net kremą primenantis, itin tinka sriuboms, padažams bei desertams. Kietajame tofu yra itin mažai drėgmės bei labai daug baltymo. Apskritai pats tofu yra praktiškai beskonis ir čia slypi jo didžiausias pliusas: jis tiks beveik į visas salotas, desertuose jis taps saldžiu, padažuose prisitaikys prie kitų ten esančių ingredientų. Trumpai tariant, tai toks chameleoniškas produktas, kuris suteikia patiekalams tam tikrą konsistenciją.
Kur ir kaip tofu atsirado?
Spėjama, kad tai greičiausiai nutiko Kinijoje. Yra sakoma, kad imperatoriaus virėjas labai norėjo palepinti savo valdovą ir į sojų piurė įdėjo druskos tirpalą, kurį gavo garinant jūros vandenį. Tada įvyko cheminė reakcija bei gavosi pirmasis tofu, kuris labai patiko tiek pačiam virėjui, tiek kitiems rūmų gyventojams. Tad visai netrukus patapo kultiniu visoje šalyje. Dar kurį laiką, kaip įprastai tada būdavo, naujasis produktas buvo laikomas pačiu didžiausiu delikatesu bei buvo prieinamas tik turtingiausiems. Tačiau laikui einant, tapo prieinamas visiems.
Kaip ir kur laikyti?
Jei nusipirkote tofu vakuminiame įpakavime, jo nepraplėšę galite tofu laikyti savo šaldytuve net kelias savaites. Jeigu tofu nėra įpakuotas (arba jeigu pasigaminote tofu namuose), – paimame dubenėlį, dedame į jį sūrį ir užpilame kiek pasūdytu vandeniu. Kiekvieną dieną vis pakeičiant vandenį šitaip paruoštą tofu šaldytuve galima laikyti maždaug 7 dienas. Tofu surį galite ir užšaldyti, tik nenustembame, - kai jau atšildysite, jo konsistencija bus kiek kietesnė, primins tarsi mėsą, taip pat gali pasikeisti ir spalva, sūris bus geltonesnis.
Reklama
Buvęs užšaldytas sūris itin tiks marinavimui, kepimui fritiūrinėje arba ant keptuvės. Bet mano manymu, geriausia tofu sunaudoti dar šviežią, jo galite dėti praktiškai į visus patiekalus: troškinius, sriubas, desertus, padažus, tik prieš naudojant yra patartina nuplauti po tekančiu vandeniu, kad sūris kuo geriau sugertų kitų ingredientų kvapus bei skonius.
Aurelija
Atsakyti