Taigi bigosas... Panaršius internete bigoso receptų galima rasti tiek daug, kiek yra Lenkijoje virtuvės šeimininkių. Bet procesas yra maždaug toks...
Bendros instrukcijos:
Tikras lenkiškas bigosas yra verdamas net kelias dienas, nes privalu, kad jis turėtų laiko atsipūsti ir kad skoniai gerai susimaišytų tarpusavyje. Itin gerai, kai yra galimybė jį užšaldyti tarp troškinimo etapų. Žiemą tiesiog užteks pastatyti visą puodą balkone. Troškinamą bigosą privalu kuo dažniau maišyti, nes itin lengvai gali prisvilti. Lenkai verda didžiulius bigoso puodus - maždaug 12-20 litrinius, o paskui fasuoja bei užšaldo.
Mėsa: Čia egzistuoja tik viena pagrindinė taisyklė - kuo daugiau yra naudojama rūšių, tuo yra geriau. Lenkijoje bigosas dažniausiai gaminamas po švenčių, kai lieka daug įvairiausių mėsos gaminių ir juos galima sunaudoti. Privalu naudoti kažką rūkyto - tarkim
šoninė,
šonkauliukai ir taip toliau. Galite naudoti ir žalią mėsą - tiks visos rūsys - kiauliena, jautiena, paukštiena, žvėriena (jeigu savo rate turite pažįstamų medžiotojų), kurią prieš tai privaloma gerokai apkepinti taukuose (tas liekanas nuo keptuvės irgi būtinai sudėkite į puodą). Galite įmesti įvairiausių dešrų bei visokiausių paruoštų mėsos gaminių. Mėsa yra supjaustoma ganėtinai stambiai.
Kopūstai: Švieži bei rauginti. Proporcijos pagal kiekvieno skonį. Įprastai yra imama maždaug pusę tų bei pusę kitų. Raugintus kopūstus privalu nuspausti, o sultis laikyti šaldytuve ir jeigu pritrūksta rūgštumo supilti į troškinį. Jeigu rauginti kopūstai vis dėl to yra itin rūgštūs, tai galite juos praplauti vandeniu. Raugintus kopūstus privaloma sukapoti, bet nesmulkiai, o šviežius pjaustyti smulkiau.
Reklama
Greitoji bigoso pagalba arba ką daryti, jeigu galiausiai skonis šiek tiek ne toks...
- bigosas gavosi pernelyg slyvų skonio - galite gelbėti pridėdami daugiau raugintų kopūstų ir pvz. rūkytos mėsos.
- bigosas gavosi pernelyg kartus - priežastimi kartais gali būti kvapnieji pipirai, slyvos ar mechaniškai džiovinti grybai - vaistu gali tapti apvirti švieži kopūstai ar medus ar cukrus ar razinos.
- bigosas gavosi pernelyg rūgštus - pridedame apvirtų šviežių kopūstų ar medaus/cukraus/razinų ar džiovintų slyvų.
- bigosas gavosi pernelyg sudus - į puodą įmetame kelias nuluptas bulves (nepjaustyti), bulvės paskui išmesti.
- bigosas gavosi pernelyg saldus - pridedame raugintų kopūstų arba įpilame jų sulčių.