Lietuviški keksai - Keturios "Bobutės" (Vanilinė, "Išgelbėta", Romo ir Citrininė Romo")

2021-01-05 Autorius Segebutės užrašai

Lietuviški keksai - Keturios "Bobutės" (Vanilinė, "Išgelbėta", Romo ir Citrininė Romo")
Lenkiškai toks keksas yra vadinamas "Babka", o vokiškai "Bundt". Šį kartą Jums pateiksiu senovišką lietuvišką biskvitinio kekso receptą, mano draugės Dorotos man atkleistą, o ją tokią "Bobutę" kepti išmokino prosenelė. Itin lengvas pagaminamas, nenuvilsiantis nei pradedančio kepėjo. Kiek kartų aš pati kepiau, o jau gal kelias dešimtis kartų, visada nuostabiai gaudavosi. Gerai iškepta "Bobutė" gausis trapios tešlos, švelniai kvepianti vanile, tirpstanti burnoje. Tiks prie kavos, arbatos ar tiesiog užsigeriant pienu.
Reklama

Biskvitinės tešlos ypatumai:
- Ši tešla be mielių, be kepimo miltelių ir visai be sodos - tai yra biskvitas. Kepinio purumas yra išgaunamas plaktų baltymų dėka. Tokie kepiniai taip pat tinka sulaistymui alkoholiu: likeriu, romu, konjaku. Kepimo miltelių bei sodos kepiniai sulaistyti alkoholiu įgaus ne visiems priimtiną prieskonį.
- Iškeptas biskvitas kartais sugeba sukristi - tai yra iškilęs pyrago centras staigiai subliūkšta. Žiedo arba vainiko kekso forma užtikrins, kad biskvito centras nesukris - kadangi to centro paprasčiausiai nėra. Tešlos "peršalimas" irgi gali tapti sukritimo priežastimi, tad iš orkaitės ištrauktą kepinį geriausia pradžioje pastatyti šiltoje virtuvėje, kur kamputyje be skersvėjo, ne prie lango ir ne viduryje stalo, per kurį prakeliauja vėjas nuo lango iki durų. Dar galite kepinį pridengti švariu lininiu rankšluosčiu - kepinys atvės pamažėle ir beveik nesukris.
- Krakmolas padeda užtikrinti tešlos trapumą bei nelipnumą.
- Kambario temperatūros baltymai susiplaka geriau. Plakimui naudojami šluotelė ir dubuo privalo būti labai švarūs bei sausi, be jokių riebalų, be lašelio vandens arba trynio.
- Žiupsnelis druskos padės baltymams sustandėti - druską pridėkite pirmiausia.
- Rūgštis padės plakamų baltymų purumui bei burbuliukų nesprogstamumui; ją pilkite po maždaug 2-3 minučių plakimo (baltymų plakimas išvis užtruks maždaug 10 minučių). Aš pati naudoju aštuntadalį arbatinio šaukštelio citrinų sulčių dviems kiaušiniams. Jei namie nėra citrinų sulčių, jas galite pakeisti vyno rūgštimi (cream of tartar) arba bespalviu actu. Kai kurie kulinarai plaka kiaušinių baltymus variniame dubenyje, kuris reaguoja sąlytyje su maistu bei išskiria rūgštį. Varis, kaip ir visi kiti neorganiniai metalai ir jų junginiai yra toksiškas gyvam organizmui. Geriausia baltymus yra plakti nerūdijančio plieno šluotele arba elektriniu mikseriu, apvaliame plastmasiniame dubenyje.
- Cukrus beriamas paskui, nes baltymai su cukrumi plakasi kiek sunkiau. Bet su cukrumi išplakti baltymai perilgai plakant jau nesukrenta.
- Kai tik plakami baltymai taps standūs, neišsilies iš apversto dubens, plakimą nutraukite - mat ilgiau plakant baltymai gali vėl pradėti skystėti.
- Išplaktus baltymus reikia naudoti tuoj pat. Juos įmaišykite į tešlą vartydami silikoninės mentelės pagalba, kad purumas nesukristų. Plakimas mikseriu šioje stadijoje tik pakenks tešlos purumui.

Ingredientai

    Vaniliniam keksui bobutei:
    • kiaušiniai: 4 (kambario temperatūros)
    • druska: aštuntadalio arbatinio šaukštelio
    • citrinos sultys: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • baltas cukrus: 1 nepilnos stiklinės (200 mililitrų)
    • aukščiausios kokybės kvietiniai miltai: 1 stiklinės (250 mililitrų)
    • krakmolas: 0,5 stiklinės (120 mililitrų)
    • natūrali vanilės esencija: 0,5 arbatinio šaukštelio (arba vanilės cukrus)
    • kambario temperatūros sviestas: 125 gramų (arba augalinės kilmės margarinas)
    • augalinis aliejus: 1 valgomojo šaukšto (labiausiai tiks vynuogių kauliukų)
    • cukraus pudra: 0,5 arbatinio šaukštelio
    "Išgelbėta bobutė"
    • valgomoji soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • citrinos sultys: 2-3 arbatinių šaukštelių
    Romo keksui bobutei (papildomai į tešlą):
    • smulkinti karijų / pekano riešutai: 0,5 stiklinės
    Romo kekso glajui:
    • cukraus pudra: trečdalio stiklinės (80 mililitrų)
    • sviestas: 50 gramų
    • tamsus "Bacardi" romas: 100 mililitrų
    Citrininiam romo keksui bobute (papildomai į tešlą):
    • citrinos: 1
    Citrininio kekso glajui:
    • sviestas: 100 gramų
    • saldintas kondensuotas pienas: 1 indelio (390 mililitrų)
    • citrininis likeris: 100 mililitrų (pvz.: "Lemonela Rum Liqueur")
    Citrininio kekso papuošimui:
    • kokoso drožlės: 0,5 stiklinės (arba susmulkinti pekanai, migdolų plokštelės)
    • apelsinų džemas: 6 arbatinių šaukštelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Vanilinis keksas-bobutė: Paruoškite 185 (365°F) laipsnių temperatūros orkaitę.
  2. 2. "Bobutės" formą trumpai pašildykite orkaitėje. Kulinarinio teptuko arba servetėlės pagalba formos dugną bei šonus ištepkite aliejumi ar sviestu, tolygiai pabarstykite sausais miltais. Kas neprilipo prie formos, iškratykite lauk.
  3. 3. Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Baltymus, pridėjus žiupsnelį druskos, plakite maždaug 2-3 minutes. Tada pridėkite citrinų sulčių ir toliau plakite baltymus iki stangrios putos. Pridėkite cukraus ir dar kartą plakite, kol ištirpsta cukraus kristalai (plakimo mikseriu trukmė išvis maždaug 10 minučių)
  4. vanilinio kekso ingredientai
  5. 4. Tuomet kitame dubenyje iki vientisos masės sumaišykite trynius, miltus, krakmolą, vanilę bei suminkštintą sviestą.
  6. 5. Po to į tešlos masę dėkite baltymų masę. Silikonine mentele vartykite, kol tešla atrodys maždaug vientisos spalvos, bet nesukritusi.
  7. 6. Tešlą supilkite į formą ir kepkite neuždengę orkaitėje maždaug 45 minutes.
  8. vanilinio kekso tešla
  9. 7. Išėmus iš orkaitės "Bobutė" privalo būti lengvai parudavusi. Pasmeigus kepinį mediniu pagaliuku, tešla neturi prie jo lipti. Geriausia kepinį šiek tiek atvėsinti kambaryje, neišėmus iš formos bei pridengus lininiu rankšluosčiu.
  10. iškeptas vanilinis keksas - bobutė
  11. 8. Plastmasinio peilio pagalba "Bobutę" apibraukite palei formos kontūrus, formą apverskite ir "Bobutę" iškratykite ant lėkštės. Per sietelį apibarstome cukraus pudra.
  12. 9. "Išgelbėta bobutė"-keksas: Kartais taip nutinka, kad įvyksta biskvito avarija, pavyzdžiui:

    - neatsiskyrė itin švariai baltymai nuo trynių bei neišsiplakė iki purumo;
    - į plakamus kiaušinių baltymus pakliuvo riebalai;
    - įmaišant baltymus į likusią tešlą visa masė staigiai sukrito, ir panašiai...
  13. 10. Nesijaudiname, "Bobutę" dar galima išgelbėti. Dėkite į sukritusią tešlą pusę arbatinio šaukštelio valgomosios sodos - viską gerai išmaišykite mikseriu, dabar pilkite 2-3 arbatinius šaukštelius citrinų sulčių arba obuolių acto. Dar kartą viską mikseriu išmaišykite, pilkite tešlą į formelę ir pašaukite į orkaitę.
  14. gelbėjama bobutė
  15. 11. Ir štai išgelbėta bobutė, kaip atrodo po patvarkymo, nors tešla ir buvo sukritusi. :)
  16. išgelbėta bobutė keksas
  17. 12. Romo keksas-bobutė: Tai yra pats aukščiau aprašytas receptas su keliais papildomais ingredientais ir glajumi.
  18. 13. Prieš kepdami, į pyrago formą berkite sutrupintus riešutus. Ant jų pilkite tešlą.
  19. kekso forma pabarstyta riešutais
  20. 14. Per tą laiką, kol "Bobutė" kepa orkaitėje, ruoškite glajų: nedideliame puode sumaišykite cukrų, sviestą ir 25-30 mililitrų vandens. Maišydami kaitinkite maždaug 5 minutes. Pilkite romo, dar kratą trumpam užkaitinkite; palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
  21. 15. Iškepusią bobutę, neišėmus iš formos bei atvėsinus, sulaistykite pusę paruošto glajaus kiekio, palikite šitaip maždaug 5 minutes.
  22. 16. Po to išimkite "Bobutę" iš formos ir iš kitos pusės sulaistykite likusiu glajumi.
  23. romo keksas su glajumi ir riešutais
  24. 17. Citrininė Romo bobutė-keksas: Ši "Bobutė" bus po baltu glajumi, tarsi snieguota, riešutuota bei džemuota. Tas yra pats aukščiau aprašytas "Vanilinės Bobutės" receptas su keliais papildomais ingredientais.
  25. 18. Nutarkuokite citrinos žieveles ir išspauskite sultis. Į trynių-miltų masę įmaišykite citrinos tarkius bei sultis, tuomet maišome tešlą su baltymais. Kepkite, kaip nurodyta ankstesniame recepte.
  26. 19. Per tą laiką, kol "Bobutė" kepa orkaitėje, ruoškite glajų: kaitinkite 100 gramų sviesto su indeliu saldaus kondensuoto pieno, kunkuliuokite maždaug 10 minučių. Atvėsinkite ir pridėkite 100 mililitrų Lemonela romo.
  27. 20. Iškepusią bei visiškai atvėsusią iki kambario temperatūros "Bobutę" išimkite iš formos, dėkite į lėkštę dugnu aukštyn, sulaistykite puse kiekio paruošto glajaus, atšaldykite šaldytuve maždaug 60 minučių.
  28. 21. Antrą kartą laistykite "Bobutę" glajumi, barstykite riešutais ir apdrabstykite geltonais uogienės taškais. Dar kartą atšaldykite šaldytuve bent jau 60 minučių. Pjaukite ir skanaukite!
  29. citrininis keksas-bobutė
  30. 22. Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.
Cukinijų keksas su aguonomis ir šokoladiniu glaistu
(4)
Paprastas keksas
(28)
Moliūgų keksas su šokoladiniu glajumi
(3)
"Starbucks" citrininis keksas su aguonomis ir soda
(4)